- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Nadasa neden ihtiyaç duyulur?
Kurak ve yarı kurak bölgelerde düşen doğal yağışın her yıl üretim yapmaya izin vermeyecek kadar düşük olması nedeniyle çoğu zaman nadas zorunlu olarak uygulanır. Amaç, nadas yılında düşen yağış sularından bir kısmını toprakta biriktirmek ve ertesi yıl bitkiye yarayışlı olacak su miktarını artırmaktır.Nadas nedir neden uygulanır?
Ama daha geniş olarak ele alacak olursak nadas: yağışın yetersiz olduğu durumda toprakta nem biriktirmek, topraktaki yabancı otları yok etmek, anız ve bitki artıklarının çürümesiyle birlikte toprakta organik madde birikimini sağlamak ve toprağın biyolojik, fiziksel ve kimyasal özelliklerini geliştirmek amacıyla yapılır …şehirin, işin, aile ve özel yaşamın stresinden uzaklaşarak bir müddet sakin ve sessiz bir yerde tatil yapmak ve bu şekilde yenilenmek.
Nadas iyi mi kötü mü?
Toprak ekili duruma göre bitki besin maddeleri ve nem açısından daha iyi duruma gelmektedir. Böylece nadastan sonraki rekolte miktarı artmaktadır. Nadas ile toprakta yağışların %18-22’si depolanabilmektedir. Nadasa ayrılan tarlanın otlatmada kullanılması doğru değildir.
Nadasa bırakmak ne demektir?
Nadas, araziye bir yılda düşen yağışın, her yıl ürün almaya yetmeyecek kadar az olduğu yerlerde toprağın bir yıl boş bırakma işlemidir. Kuru tarım bölgelerinde uygulanır. Nadas işlemesi, tarla yüzeyini işleyerek bırakmaya, yapılan işleme nadas işlemesi denilir.
Kelimeleri nadasa bırakmak ne demek?
Nadas kelimesi etimolojik olarak Eski Yunancada ”tarlayı yeniden sürmek” anlamında kullanılan ”neáō νεάω” kelimesinden türetilmiştir. Bir kişi ” Bu yıl tarlayı nadasa bıraktım” dediğinde kişinin tarlayı bir süreliğine dinlenmeye bıraktığı anlamı ortaya çıkmaktadır.Nadasa ne demek TDK?
Nadas Kelimesinin TDK’ye Göre Sözlük Anlamı Nedir? TDK’ye göre nadas kelimesinin sözlük anlamı ” Tarlayı sürüp herhangi bir şey ekmeden dinlenmeye bırakma” manasına gelmektedir.Nadas; geniş anlamıyla arazinin bir yıl veya yılı aşkın bir süre boş bırakılma- sıyla bir sonraki yıl ekilecek bitki için toprağın su ve bitki besin elementlerince güçlendirilmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Ülkemizde nadas akabinde yetiştiri- lecek ürünler çoğunlukla tahıl çeşitlerinden biri olmaktadır.