NaCl bir molekul mudur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

NaCl bir molekül müdür?​

Sodyum klorür gibi iyonik bileşiklerde, önceki şekilde de gördüğümüz üzere, sodyum klorür aslında birçok sodyum ve klor iyonunun büyük bir kristal yapı olarak bir araya gelmesiyle oluştuğu için, tek bir sodyum klorür molekülü yoktur. Bu yüzden bir parça NaCl için “molekül” değil “formül birimi” terimi kullanılıyor.

NaCl molekül bileşik mi?​

Tuzlar, pozitif yüklü iyonların (katyonların) ve negatif yüklü iyonların (anyon) bir araya gelmesiyle oluşur. Sofra tuzu (NaCl), sodyum ve klorür iyonlarından oluşur ve iyonik bir bileşiktir.
NaCl moleküler katı mı?
NaCl molekül değildir, iyonik bağlı bileşiktir ve Na+ Cl- iyonlarından oluşur. Na+Cl- yani iyondur.

Iyonlar molekül mü?​

Bir bileşik moleküllerden oluşuyorsa bu yapıya moleküler bileşik denir. En az iki farklı atomdan oluşurlar • Moleküler bileşikler çoğunlukla sadece ametallerden oluşur. Atomların elektron kazanması ve kaybetmesiyle oluşan yüklü yapılara İYON denir.

NaCl neden iyon?​

Sofra tuzu olarak da bildiğimiz sodyum klorür (NaCl), iyonik bağlı bir bileşiktir. İyonik bileşikler, zıt yüklü iyonların elektrostatik çekim kuvvetiyle birbirlerine bağlanmasıyla oluşur. Sofra tuzundaki artı yüklü sodyum iyonları (Na+) ile eksi yüklü (Cl-) klor iyonları da birbirlerine iyonik bağ ile bağlanır.
NaCl asidik bir tuz mu?
Bu sınıflandırmada tuzlar normal, asidik ve bazik tuzlar şeklinde sınıflandırılır. Normal tuz; tam nötralleşme ürünü olup, meydana getirici asit ve baz kuvvet olarak birbirine denktir. NaCl, NH4Cl, Na2SO4, Na2CO3, Na3PO4 ve Ca3(PO4)2 birer normal tuzdur.
İyonik kristaller zıt yüklü olarak bulunan iyonların elektrostatik çekim kuvvetleri ile birlikte birbirini çekmesi sonucunda bir araya gelmekte olan ZnF2, NaCl, KCl ve (SO4)2 gibi katılar bu iyonik kristallere örnek verilebilir.
İyonun 3 farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar pozitif yüklü iyon diğer adı ile katyon, ikincisi negatif yüklü iyon, diğer adı ile anyon, son olarak ise çok atomlu iyonlardır.
 
Geri
Üst