AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mycobacterium leprae hangi hastaligin etkenidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mycobacterium leprae hangi hastalığın etkenidir?​

Cüzzam, “Mycobacterium leprae” isimli basil tarafından oluşturulan, kronik bir enfeksiyon hastalığıdır. Lepra basili 1873 yılında Gerhard Armauer Hansen tarafından bulunmuştur.

Lepra nedir bulaşma ve korunma yolları nelerdir?​

Hastalığa yakalanmak için tedavi edilmemiş birisiyle uzun süreli, yakın temasta bulunmak gerekir. Cüzzamlı bir kişiyle el sıkışarak, otobüste yan yana oturarak ya da birlikte yemek yiyerek hastalanmazsınız. Ayrıca hastalık anneden hamilelik sırasında doğmamış çocuğuna geçmez ve cinsel ilişkiyle de yayılmaz.
Hansen hastalığı nedir?
Cüzzam hastalığı (Hansen hastalığı olarak da bilinir) Mycobacterium leprae adı verilen bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu bakteriler çok yavaş büyür ve enfeksiyon belirtileri geliştirmesi 20 yıla kadar sürebilir.
Cüzzam hastalığı nasıl bir şeydir?
Cüzzam, Mycobacterium leprae bakterisinin neden olduğu kronik, ve sürekli ilerleyen bulaşıcı bir bakteriyel enfeksiyona verilen isimdir. Cüzzam ya da diğer adıyla lepra aynı zamanda 19. yüzyılda hastalığa neden olan bakteriyi keşfeden bilim insanının adıyla Hansen hastalığı olarak da bilinir.

Cüzzam nereden bulaşır?​

Hastalığı kapmak için tedavi edilmemiş cüzzam hastası ile birkaç ay boyunca yakın temasta olmak gerekir. Cüzzamlı hasta ile otobüste yan yana oturmak, kucaklaşmak, el sıkışmak, aynı masada yemek gibi durumlarda hastalık sağlıklı kişiye bulaşmaz. Cüzzam hastalığı anneden plasenta yoluyla bebeğe geçmez.

Cüzzam Nedir Tedavisi?​

Cüzzam tedavisi mümkün olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Cüzzam tedavisi için Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerdiği şekilde çoklu ilaç tedavisi uygulanır. Çoklu antibiyotik tedavisi; etkin tedaviyi sağlamak, iyileşme süresini kısaltmak ve yan etkiyi en aza indirmek amacıyla yapılır.
Cüzzam hastalığı ilk nerede çıktı?
Cüzzam hastalığının ilk kez ne zaman ortaya çıktığını kesin olarak belirlemek halen mümkün olmasa da hastalığın tanısı ile ilgili ilk yazılı kayıtlar M.Ö. 600’lü yıllara aittir. Hint, Mısır ve Çin uygarlıklarının bu tarihten daha önceleri M.Ö. 16-13. yüzyıllarda hastalığı tanıdıkları var sayılmaktadır.
Cüzzam bulaşıcı bir hastalık mıdır?
Cüzzam(lepra), bakteri kökenli bir enfeksiyondur. Deriyi, sinirleri, gözleri ve burun mukozasını etkileyebilir. Tedavi edilmediğinde oldukça bulaşıcı ve yıkıcı etkilere sahip cüzzam sinir hasarına, ellerin ve ayakların sakatlanmasına, felce ve körlüğe neden olabilmektedir.
Cüzam hastalığı ( lepra) Mycobacterium leprae bakterisi tarafından oluşturulan, konakçının immünolojik durumuna göre kendini sınırlayabilen veya progressif olabilen kronik bir enfeksiyon hastalığıdır. Primer olarak yüzeyel periferik sinirleri, deriyi, üst solunum yolu mukozasını, gözü, kemikleri ve testisleri tutar.
Deri ve sinirleri tutan bir enfeksiyon hastalığı olan cüzam (lepra), Prof. Dr. Türkân Saylan’ın mücadelesi ile günümüzde yok denecek kadar azaldı. Türkiye’de kayıtlı hasta sayısı 544.
Cüzzamlıların tedavi edilmesi amacıyla hangi hastane?
Cüzzamla mücadelede önder olan tek tedavi merkezi Lepra Deri ve Zührevi Hastalıkları Hastanesi’nde, Türkiye genelindeki 2 bin hastanın takibi yapılıyor, aileler de kontrol altında tutularak yeni hasta çıkışı önlenmeye çalışılıyor.
 
Geri
Üst