AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Myastenia gravis en tipik bulgu nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.235
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Myastenia gravis en tipik bulgu nedir?​

Myasthenia gravisli hastalar tipik olarak iskelet kaslarındaki klinik olarak dalgalanma gösteren ağrısız güçsüzlükten yakınırlar. Göz kapağı düşüklüğü ve çift görme ile sonuçlanan göz ile ilgili tutulum yaklaşık % 40 olguda ilk bulgudur. Konuşma güçlüğü, yutma güçlüğü, boyun ve kollarda bacaklarda güçsüzlük oluşabilir.

Myastenia gravis kaç yaş?​

Araştırmalar, myastenia gravis hastalığının çoğunlukla 40 yaş üstü kişilerde ve kadınlarda daha sık görüldüğünü ortaya koymuştur. Erkeklerde görülen myastenia gravis ise genellikle 60 yaşından sonra belirti göstermeye başlar.
Myastenia gravis hangi ilaçları kullanmamalı?​
Miyasteniyi tetikleyen ilaçların başında bazı antibiyotikleri saymamız gerekir. Telitromisin (Ketek) katiyen kullanılmamalıdır. Bunun dışında en çok sakınılacak olan antibiyotikler aminoglikozid ve florokinolonlardır. Botulinum toksininden ve kas gevşetici ilaçlardan özellikle sakınılması gerekir.

Myastenia gravis hastaları nasıl beslenmeli?​

Myastenia gravis hastaları nasıl beslenmeli?
Myastenia gravis hastaları nasıl beslenmeli?
- Trans yağlı gıdalar, mısır ve ayçiçeği gibi çoklu doymamış yağlar, beyaz unlu gıdalar ve şeker ile şekerli gıdalardan kaçının.
- Süt ürünleri tüketimini azaltın.
- Hayvansal proteinler yerine fasulye, mercimek gibi protein yönünden zengin bakliyatlara ağırlık verin.

Myastenia gravis nelere dikkat edilmeli?​

Myastenia gravis nelere dikkat edilmeli?
Myastenia gravis hastalarının dikkat etmesi gerekenler
- Stresten kaçının.
- İlaçlarınızı düzenli ve önerilen dozda kullanın.
- Uyku ve yemek saatleriniz düzenli olmalı, aşırı fiziksel faaliyetlerden kaçınmalısınız.
- Enfeksiyonlara yakalanmaktan ve soğuk algınlığından mümkün olduğunca korunmaya çalışın.

Myastenia gravis hastaları neler yemeli?​

Taze meyve ve sebze tüketin. Bol miktarda muz, az yağlı keçi sütü, tavuk ve hindi gibi yağsız etler, lahana, brokoli, pazı, patates, avokado, kayısı, badem, fındık gibi potasyum bakımından zengin besinler tüketin.

Myastenia gravis nasil bir hastaliktir?​

Myastenia gravis (MG), vücudun iskelet kaslarının çeşitli derecelerde zayıflamasına neden olan kronik, otoimmün bir sinir – kas hastalığıdır. Myastenia gravis, sinir uyarılarının bilinçli olarak kontrol ettiğiniz kaslara iletilmesindeki bir bozukluktan kaynaklanır.
What is myasthenia gravis?​
What You Need to Know Myasthenia gravis (MG) is a chronic autoimmune disorder in which antibodies destroy the communication between nerves and muscle, resulting in weakness of the skeletal muscles. Myasthenia gravis affects the voluntary muscles of the body, especially those that control the eyes, mouth, throat and limbs.

How long does it take to diagnose myasthenia gravis?​

How long does it take to diagnose myasthenia gravis?
Because weakness is a common symptom of many other disorders, the diagnosis of myasthenia gravis is often missed or delayed (sometimes up to two years) in people who experience mild weakness or in those individuals whose weakness is restricted to only a few muscles.

What are the symptoms of double vision with myasthenia gravis?​

What are the symptoms of double vision with myasthenia gravis?
Double vision (diplopia), which may be horizontal or vertical, and improves or resolves when one eye is closed In about 15% of people with myasthenia gravis, the first symptoms involve face and throat muscles, which can: Impair speaking. Your speech might sound soft or nasal, depending on which muscles have been affected.

Can myasthenia gravis cause weakness in the arms and legs?​

Myasthenia gravis can cause weakness in your neck, arms and legs, but this usually happens along with muscle weakness in other parts of your body, such as your eyes, face or throat.
 
Myastenia gravis (MG), vücuttaki iskelet kaslarının zayıflamasına neden olan bir otoimmün hastalıktır. Hastalar genellikle klinik olarak dalgalanma gösteren güçsüzlükten şikayet ederler. Hasta olduğunuzu düşünüyorsanız aşağıdaki tipik belirtilere dikkat edebilirsiniz:

- İskelet kaslarındaki ağrısız güçsüzlük
- Göz kapağı düşüklüğü
- Çift görme
- Konuşma güçlüğü
- Yutma güçlüğü
- Boyun, kol ve bacaklarda güçsüzlük

Myastenia gravis genellikle 40 yaş üstü kişilerde ve kadınlarda daha sık görülür. Erkeklerde ise genellikle 60 yaşından sonra belirtiler görülmeye başlar.

Hastalığın teşhis süreci genellikle diğer rahatsızlıkların benzer belirtilere sebep olması nedeniyle uzun sürebilir. Bazı belirtiler arasında çift görme, konuşma güçlüğü ve boyun, kol, bacaklarda zayıflık bulunmaktadır. Teşhis süreci bazen iki yıla kadar uzayabilir.

Myastenia gravis hastaları beslenmelerine özen göstermelidir. Beslenme önerileri arasında trans yağlardan kaçınmak, mümkünse mısır ve ayçiçeği gibi çoklu doymamış yağları tüketmemek, beyaz un ve şeker gibi gıdalardan uzak durmak, süt ürünlerini azaltmak, hayvansal protein yerine baklagilleri tercih etmek sayılabilir.

Hastalığın seyrini olumlu etkilemek için stresten kaçınmak, düzenli ilaç kullanımı, düzenli uyku ve yemek saatlerine uyum sağlamak, aşırı fiziksel aktivitelerden kaçınmak ve enfeksiyonlardan korunmaya çalışmak önemlidir.

Myastenia gravis, özellikle gözler, ağız, boğaz ve uzuvlar gibi istemli kasları etkileyen bir hastalıktır. Tedavi edilmediğinde bu kaslarda güçsüzlük ve zayıflama meydana gelebilir. Bu yüzden belirtileri fark ettiğinizde bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.
 
Geri
Üst