AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Muze kelimesinin kokeni nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Müze kelimesinin kökeni nedir?​

Kelime, kökenini Antik Yunan mitolojisinden alır. Antik Yunan’da, “mousa” (ilham perisi) sözcüğünden türemiş olan “mouseion” kelimesi, ilham perilerinin evi, tapınağı anlamına gelir.
Müzeleştirme nedir?
Müzeleştirme eylemi obje ölçeğinden yapıya, yapıdan kente kadar genişleyen bir ölçekte ele alınmakta ve müzeleştirilen nesnelerin toplanarak, korun- ması, sergilenmesi vb. diğer fonksiyonlara işaret etmektedir.
Eski dilde müze ne demek?
Müze kelimesi Türkçe’de “Mousa’lar tapınağı, Mousa’lara adanmış yer” anlamına gelir. Fransızca musée sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Eski Yunanca mouseîon μουσεῖον z “Mousa’lar tapınağı, Mousa’lara adanmış yer” sözcüğünden alıntıdır.

Ilk Müzeolojik koleksiyonlar nedir?​

Müzelerdeki eserlerin korunması ve sergilenmesinde akıl ve bilimin temel alınması amaçlayan ilk araştırmalar Fransa’da XVII. yy. sonunda Angiviller kontunun önclüğünde başlamıştır. Louvre’deki Büyük Galeri’de bulunan krallık koleksiyonun eserlerini halka sunulması isteniyordu.
Müze TDK ne demek?
Müze sözcüğü TDK’ya göre, sanat ve bilim eserlerinin saklanmış olduğu veya halka sunulması için oluşturulan yapıdır.
Müzeler nasıl oluşmuştur?
Kronolojik olarak bağlı olduğu kültüre, coğrafyaya göre düzenlenen, ayrıştırılan koleksiyonlar ve arşivle 1789 Fransız Devrimi sonrası- ilk kez halka açılmaya başlanmış, dolayısıyla gerçek anlamda müzeler ortaya çıkmıştır. 18. yüzyılda müzeler, her kesimden insana hitap eden kurumlar haline getirilmiştir.
Cevap: Millî kültürün korunmasında müzelerin önemli bir rolü vardır. Müzeler insanlara kültür unsurlarını somut bir şekilde sunar. Bu, insanları daha çok etkiler. Müzeler aynı zamanda millî kültürün somut örneklerini koruyarak gelecek nesillere aktarılmasına vesile olur.
Ekomüze ne demek?
Ekomüzeler, çevresel eğitim ilkesi olan yerli tarihi, yerel kültürleri, dinsel ve ekolojik çeşitliliği yeniden ortaya çıkarmak, tanımak, saygı göstermek ve bunlardan yararlanmak konusunda oldukça uygun mekanlardır.
Müzelerde sergileme nedir?
Sergilemek kelimesinin kökü sunmak, göstermek, teşhir etmek anlamındadır. Görsel kelimesi ise; diğer duyuları dışarıda tutmaz, tüm duyulara hitap eder, yalnızca görüntü ön plandadır. Sergileme, iletişim ve görselliği arttırarak çoğu kez sunulana olan ilgiyi yükseltir konu hakkındaki duyguları, değiştirir, güçlendirir.

Ilk kapsamlı Koleksiyonculuk hangi dönem?​

16. ve 17. yüzyıllarda orta sınıfın güçlenmeye başlamasıyla sosyal prestij veya yatırım amacı olmayan, sadece kendi beğenisi doğrultusunda eser toplayan koleksiyoncular ortaya çıkmıştır.
Müzelerin kuruluş amacı nedir?
Müzelerin Amacı Müzeler değerli eserleri saklamak ve halka sunma amacı taşır ve bilim ve sanat açısından bu eserleri işleyerek, hem günümüzü hem de geleceğimizi aydınlatmaya yarayan kurumlardır.
 
Geri
Üst