AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Muz ve ayran ishali engelliyor - İshalin nedenleri

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Muz ve ayran ishali engelliyor Yaz mevsiminde daha sık görülen ishallerin enfeksiyonlara bağlı oluşabilmesinin yanında, besinlere bağlı olarak da ortaya çıktığına dikkat çeken uzmanlar, karpuz, kavun, kayısı, acı biber gibi yiyeceklerin fazla miktarda tüketilmesi nedeniyle barsak dengesinin bozulduğunu belirtiyor… International Hospital`dan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Bağcivan, Muz, tuzlu çubuk kraker, leblebi, asidi kaçmış kolalı içecekler, çay, kahve, yoğurt, peynir ve ayran tüketmek basit ishali önler dedi ve ekledi:
Barsaktaki şeker yükü artıyor, bu yüzden vücuttan barsak içine su kaçışı tetikleniyor. Bu nedenle de ishal ortaya çıkıyor. Birçok insanın başına gelebiliyor. Hasta 24-48 saat içinde yiyip içtiklerine dikkat ederse sorun ortadan kalkıyor. Leblebi su tutulumunu artırdığı, muz da potasyum içerdiği için, vücuttaki su ve potasyum kaybını önlemeye yarıyor. Tuz, çubuk kraker, çay, kahve, asidi kaçmış kola, yoğurt, peynir, ayran sıvı ve tuz kaybını önlemeye yardımcı oluyor. Ancak süt, sütlaç ve dondurma tüketilmesi, barsağın süte karşı toleransı ishal nedeniyle bozulduğu için soruna neden oluyor. Özellikle de doğumsal laktaz eksikliği olanlarda süt tüketilmesi, ishal sırasında gaz, kusma şikayetlerine yol açıyor.
İshal 1,5 aydan fazlaysa araştırılmalı
Bazı ishaller, 1,5 aydan uzun sürüyor. Bu durumda ishalin neden uzadığının araştırılması gerek. Böyle bir hastada mutlaka bakteriyel olmayan emilim bozuklukları ya da başka hastalıkların araştırılması gerekiyor. Çeşitli testler yapılmalı, endoskopi uygulanmalıdır.
Bağcivan, ishal sırasında ilaçların etkinliğinin azaldığını, tansiyon hastalarının ishal olduklarında, tansiyonlarının takip edilerek var olan ilaçlarını kullanmalarının önerildiğini sözlerine ekledi.
 
Geri
Üst