AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Muz nasil yetisir kisa bilgi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Muz nasıl yetişir kısa bilgi?​

Muzu ekeceğiniz toprak yüksek besin değerlerinin yanında 6-7 arasında bir pH değerine sahip olmalıdır. Toprağın 3 cm altına ekilen muz tohumları, her akşam sulanmalı ve toprağın nemli kalması sağlanmalıdır. Çok sıcak günlerde sulamayı 2’ye çıkarabilir, kış günlerinde ise kimi zaman sulama yapmayabilirsiniz.

Yeşil muz nasıl erdirilir?​

Muzu hızlı olgunlaştırmak için etilen gazı çıkışını hızlandırmak gerekir. Bunun için muzu bir kese kağıdına koyup ağzını kapatın. Hatta mümkünse yanına yine etilen salgılayan elma gibi bir olgun meyve de ekleyin. Böylece yeşil muzlarınız kısa sürede sararır.

Muz kendi kendine sararır mı?​

Muz kendi kendine sararır mı?
Eğer eviniz sıcaksa muzlar kendiliğinden de olgunlaşabilir ama yine de işinizi şansa bırakmayın derim : ) Üreticisinden veya organik pazarlardan aldığınız yeşil muzları sarartmak için sadece elma, gazete kağıdı ya da kese kağıdı ve poşete ihtiyacınız var. Elmanın yaydığı etilen gazı muzun sararmasına yardımcı oluyor.

Muz nerede ve nasıl yetiştirilir?​

Muz nerede ve nasıl yetiştirilir?
Muz (Musa), Güneydoğu Asya’nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Türkiye’de daha çok Bozyazı ile Anamur arasında yetiştirilmektedir.

Muz üretimi nasıl yapılır?​

Muzu ekeceğiniz toprağın yüksek besin değerleri olmasının yanında 6-7 arasında bir pH değerine sahip olması da gerekir. Toprağın 3 cm altına dikilen muz tohumları, her akşam sulanarak toprağın nemli kalarak ve ağacın hızlı bir şekilde yetiştirilmesi sağlanmalıdır. Çok sıcak günlerde 2 kere sulama yapabilirsiniz.

Yeşil muz uzun süre nasıl saklanır?​

Muzu uzun süre saklayabilmek için ilk olarak güneş ışığından ve yüksek ısıdan korunmalıdır. Oda sıcaklığında 3 ila 4 güne kadar saklanabilir. Ancak soğuk bir yer tercih edilmelidir. Ayrıca muz saklamanın bir diğer püf noktası da hava alacak bir kap tercih edilmelidir.

Ithal muz nasıl Sarartılır?​

Ithal muz nasıl Sarartılır?
Dalında yeşil haldeyken toplanan tonlarca muz, yıllar önce karpit gazıyla depolarda sarartılıp tüketiciye sunulurdu. Karpit gazının sağlığa zararı nedeniyle günümüzde Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından zararsız kabul edilen etilen gazı kullanılıyor. Bu gaz, tonlarca muzu 3 günde yeşilden sarıya döndürüyor.

Türkiyede muz nerede yetişir?​

Türkiyede muz nerede yetişir?
 
Muz, Türkiye'de genellikle Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. Özellikle Mersin'in Bozyazı ile Anamur arasındaki bölgeler muz üretimi için uygun şartlara sahiptir. Bu bölgelerin iklimi ve toprak yapısı, muz bitkisinin sağlıklı bir şekilde yetişmesi için uygun ortam sağlar. Muz yetiştiriciliği için toprağın yüksek besin değerlerine sahip olması ve pH derecesinin yaklaşık 6-7 arasında olması gerekmektedir. Ayrıca muz bitkisinin sulama ihtiyacı da önemlidir. Tohumlar 3 cm derinliğe ekildikten sonra düzenli sulama yapılmalı ve toprağın nemli kalması sağlanmalıdır. Sıcak havalarda sulama sıklığı artırılabilirken, kış aylarında sulama miktarı azaltılabilir.

Dolayısıyla, muz yetiştiriciliği için uygun olan Türkiye'deki bölgelerden biri de Mersin'in Bozyazı ve Anamur arasındaki sahil şeridi olarak belirtilebilir. Bu bölgelerdeki doğru şartlar altında muz yetiştiriciliği başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilir.
 
Geri
Üst