Muz en cok hangi ilde yetisir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.091
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Muz en çok hangi ilde yetişir?​

Türkiye’de ise muz yetiştiriciliğinin yapıldığı iller Mersin, Antalya, Alanya, Bozyazı, Gazipaşa’dır. Türkiye’de en yoğun muz yetiştirilen ve muzuyla ünlü olan yerimiz ise Anamur’dur. MUZ HANGİ MEVSİMDE YETİŞİR? Muz meyvesi yılın her ayında tüketilmesine rağmen bir kış meyvesidir.

Muz hangi yöreye ait?​

Muz hangi yöreye ait?
Muz (Musa), Güneydoğu Asya’nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Türkiye’de daha çok Bozyazı ile Anamur arasında yetiştirilmektedir.

Incir hangi ilde yetişir?​

Incir hangi ilde yetişir?
En çok yetiştiği il Aydın ilimiz daha sonra ise İzmir olarak sıralayabiliriz. Ülkemizdeki incirlerin yüzde 80’e yakını Ege Bölgesinde yetişirken yüzde 20 kadarı ise Akdeniz, Marmara ve Karadeniz’in bazı bölgelerinde yetişir. Dünya klasmanında ise incir üretiminde ülkemiz birinci sıradadır.

Anamur muzu nerede yetişir?​

Üretim Yeri: İçel ili Anamur ve Bozyazı ilçesi ve köyleri ile Antalya ili Gazipaşa ve Alanya ilçesi ve köyleri. Üretim Tekniği: Muz bitkisi yapı itibariyle kökleri toprak altında yumrulara bağlı ana gövdeden oluşur.

Muz hangi ülkede bulunur?​

Muz hangi ülkede bulunur?
Ayrıca Hindistan, Ekvator, Meksika, Endonezya, Tanzanya, Kosta Rika, Kolombiya, Vietnam, Mısır, Bangladeş, Kamerun, Papua, Kenya ve Honduras bölgelerinde muz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde muz yetiştiriciliğine bakıldığında sıcak iklim bölgesi olan Akdeniz bölgesinde yetiştirildiği bilinmektedir.

Muz ilk olarak nerede bulundu?​

Muz ilk olarak nerede bulundu?
Muzla ilgili ilk eser M.Ö. 600-500 yıllarında Hindistan’da bulunmuştur. Bugün dünyada oldukça geniş alanlarda üretimi yapılan muz bitkisinin Türkiye’ye getirilişi ise 1750’li yıllara dayanmaktadır. Mısır ile ilgisi olan zengin bir aile tarafından süs bitkisi olarak Alanya’ya getirilmiştir.

Muz hangi peygamber için yaratıldı?​

Bunu Duyan Veysel Karânî Hazretleri, Rasülullah Aleyhisselâm’ın Hangi Dişinin Şehid Edildiğini Bilmediği İçin, Bütün Dişlerini Çektirmişti. Ağzı Kan İçerisinde Kalıp Yere Tükürünce, Allahû Teâlâ Hazretlerinin Emri ile O Kandan Muz Ağacı Hâsıl Olup, O Saatten İtibâren Meyve Vermeye Başladı.
 
Muz, Türkiye'de en çok Mersin, Antalya, Alanya, Bozyazı ve Gazipaşa gibi illerde yetiştirilir. Ancak Türkiye'deki en yoğun muz üretiminin Anamur ilçesi olduğunu belirtmek gerekir.

Muzun doğal olarak yetiştiği Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerine ait olduğu bilinmektedir. Türkiye'de ise özellikle Bozyazı ile Anamur arasında yetiştirilir.

Muz meyvesi yıl boyunca tüketilebilse de aslında bir kış meyvesidir.

Anamur muzu, Türkiye'de İçel ili Anamur ve Bozyazı ilçeleri ile Antalya ili Gazipaşa ve Alanya ilçeleri ve köylerinde yetişmektedir.

Muzun dünya genelinde en çok bulunduğu ülkeler arasında Hindistan, Ekvator, Meksika, Endonezya, Tanzanya ve Kosta Rika gibi ülkeler yer almaktadır. Türkiye'de de Akdeniz bölgesinde sıcak iklim şartlarına uygun olarak muz yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Muz bitkisinin tarihçesi M.Ö. 600-500 yıllarına kadar uzanmakta olup, Hindistan'da bulunduğu bilinmektedir. Türkiye'ye ise 1750'li yıllarda getirildiği ve Alanya'ya Mısır ile ilgili zengin bir aile tarafından süs bitkisi olarak getirildiği bilinmektedir.

Son olarak, muzun neden ve hangi peygamber için yaratıldığına dair birçok farklı hikaye ve inanç vardır ancak kesin bir bilgi bulunmamaktadır.
 
Geri
Üst