Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Muvazaali islem ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.241
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Muvazaalı işlem ne demek?​

Hukukta muvazaa, bir hukuki ilişkinin taraflarının, üçüncü kişileri aldatmak amacıyla gerçek iradelerine uymayan ve kendi aralarında hüküm ve sonuç doğurmayan bir görünüş yaratmak konusunda yaptıkları gizli anlaşma. Bazı koşullarda “muvazaalı muamelelerin” (danışıklı işlemlerin) yasal yollarla iptali mümkündür.
Muvazaalı işlem geçerli mi?
Muvazaada, tarafların karşılıklı iradeleri görünürdeki işlemin geçersiz olması yönündedir. Bu sebeple muvazaalı işlem geçersizdir.

Muvaza nasıl ispat edilir?​

Senede bağlı bir sözleşmeye karşı muvazaa iddiası, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 288. ve 290. maddelerinde belirtildiği üzere ancak yazılı delille kanıtlanabilir. Sözleşme aynı Kanunun 293. maddesinde sözü edilen yakın akrabalar arasında yapılmış olsa dahi muvazaanın yazılı delille ispat edilmesi gerekir.
Muvazaa sebebi nedir?
Muvazaa davası taraflar arasında yapılan gizli anlaşmalar aracılığıyla üçüncü şahısların kandırılması amacıyla gerçekleşen davalara denir. Çoğunlukla borç ya da miras gibi durumlar karşısında oluşan davalarda gözlemlenen muvazaa anlaşması üçüncü şahısların maddi ya da manevi zarar görmesine sebep olabilir.

Hukukta muvazaa, bir hukuki ilişkinin taraflarının, üçüncü kişileri aldatmak amacıyla gerçek iradelerine uymayan ve kendi aralarında hüküm ve sonuç doğurmayan bir görünüş yaratmak konusunda yaptıkları gizli anlaşma. Arapça kökenli bir sözcük olan muvazaa “danışıklılık” anlamına gelir.
Muvazaanın tarafı dava açabilir mi?
Muvazaalı anlaşmalar sonucunda kişilerin hakları zedelenebilir. Muvazaalı anlaşmalar sebebiyle hak kaybına uğradığını iddia eden kişiler muvazaa nedeniyle tapu iptal davası açabilir. Muris muvazaası denen durumda ise her mirasçı muvazaa nedeniyle tapu iptal davası açabilir.

Muvazaa nedir türleri nelerdir?​

Nispi Ve Mutlak Muvazaa Örnekleri Hukukumuzda muvazaa mutlak muvazaa ve nispi muvazaa olarak ikiye ayrılmaktadır. Mutlak muvazaa, taraflar arasında yapılan, üçüncü kişileri aldatma amacı taşıyan ve gerçekte var olmadığı için tarafları bağlamayan hukuki işlemler olarak nitelendirilmektedir.
Muvazaa iddiasında kimler bulunabilir?

Muvazaa davasını kim açabilir?​

Saklı pay sahibi olsun veya olmasın miras hakkı çiğnenen her mirasçının bunu dava edebileceğini ve muvazaayı her türlü delil ile ispatlayabileceğini belirtmiştir. Bu davayı yasal mirasçılar, atanmış mirasçılar veya evlatlıklar da açabilir.
Muvazaa davası kime karşı açılır?
Muvazaa davasının açılması genellikle üçüncü kişileri aldatmaya yönelik olarak yapılmış işlemlere karşı açılan davalardır. Görünürde tahsis edilen hukuki işlem mevzuata uygun bile olsa mal ve taşınmazı kaçırmak ve danışıklık üzerine kurulan bu işlemin iptali muvazaa davasının konusunu oluşturmaktadır.
Mutlak Muvazaa, kişilerin aslında hiçbir işlem yapmadıkları halde, yalnız üçüncü kişilere karşı bir işlem yapmış gibi görünmek için işlem yapmaları haline denir. En yaygın örneği bir insanın hacizden kaçmak amacıyla mallarını başkalarına satmış ve devretmiş gibi göstermesi şeklinde karşımıza çıkıyor.
Danışıklı ne demek?
Gerçekte olmadığı hâlde bir anlaşma sonunda öyle gösterilen, muvazaalı.

Muris muvazaası hangi delille ispat edilir?​

Muris muvazaasıı tanık dahil her türlü delil ile ispat edilebilir. Tüm deliller toplanarak sonuca göre karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
Muvazaalı satış nasıl tespit edilir?
Satış sözleşmesine konu taşınmazı devralan kişinin ekonomik ve sosyal durumu da işlemin muvazaalı olup olmadığının tespitinde önemli bir ölçüttür. Devralan kişinin yaşı , herhangi bir işte çalışıp çalışmadığı , çalışıyorsa gelir düzeyinin ne olduğu alım gücünün olup olmadığı konusunda belirleyici unsurlardır.

Işyerini muvazaalı olarak bildirmek nedir?​

II. MUVAZAALI ALT İŞVEREN İLİŞKİSİ Muvazaa, aslında Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiş olup, tarafların üçüncü kişileri aldatmak amacıyla, kendi gerçek iradelerine uymayan, aralarında hüküm ve sonuç meydana getirmesini arzu etmedikleri, görünüşte bir anlaşma olarak tanımlanabilir.
 
Geri
Üst