AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mutluluğun Formülü

SoruCevap

Yeni Üye
“Mutluluğun formülü olur mu?” demeyin. Bilim adamları uzun çalışmaların akabinde, bizi nelerin memnun ettiğini bir formül haline getirdiler. Bu formül tesirli olabilir, fakat ben danışanlarıma bilimsel formüller ve kesin doğrulardan daha kolay bir yol öneriyorum.

Müspet psikoloji üstadı Martin Seligman mutluluğun pek çok değişkene bağlı olduğunu ortaya koydu.

Bu değişkenler ortasında toplumsal münasebetler, kendini gerçekleştirme ve karakterimizin güçlü yanlarını besleme üzere unsurlar var (inanmayacaksınız tahminen fakat para bu değişkenler ortasında yok!). Olumlu psikolojinin bulgularının muhakkak bilimsel ve tesirli olduğuna kuşkum yok. Lakin kendiniz için yanlışsız değişkenlerin neler olduğunu bulmak ve bunları uygulamak çetrefilli bir yol olabilir. Pekala ne yapmalı?

Ufacık bir an bile olsa hayatınızda memnun olduğunuz vakitler kesinlikle vardır. Hatta bu yazıyı genel olarak mutsuz olduğunuzu düşünerek okuyor olsanız bile hayatınızda güzel giden birşeyler kesinlikle vardır. İşte en büyük ipucumuz bu! Düzgün giden şeyleri bulun ve çoğaltın. Sonuç olarak tekrar üstte anlattığım formüle ulaşacaksınız lakin daha kestirme bir yoldan.

Danışanlarıma birinci seans sonrasında ekseriyetle şöyle bir teklifte bulunurum:

“Hayatınızda makûs giden şeylerin neler olduğunu çok uygun biliyorsunuz, pekala ya âlâ giden şeyler. Bunlar bu türlü âlâ.. Mutlaka değişmemesini ve bu türlü kalmasını istiyorum dediğiniz şeyler? Bir sonraki seansa kadar bunlara odaklanın ve bunları fark etmeye çalışın.”

Bu kolay teklifin, insanların hayatlarında ve problemlerini çözmelerinde ne kadar tesirli sonuçlar doğurduğuna inanamazsınız. Aslında yaptığımız şey kolay: meseleye odaklanıp bunu nasıl çözerim demek yerine, uygun olana odaklanıp bunu nasıl çoğaltırım diyoruz.

Aslına bakarsanız son vakitlerin moda kavramı olan olumluya odaklanmak dediğimiz şey tam da bu işte. Yoksa başımıza gelen her sorunu, Polyanna misali güzele yormanın bize hiçbir getirisi yok.

Bir gün boyunca “Bugün neler bana kendimi güzel hissettiriyor?” sorusuna yanıt aramayı denediniz mi hiç? Deneyin! Bence pişman olmayacaksınız. En azından kaybedeceğiniz hiçbir şey yok, değil mi?

Geri