Mutlakiyetcilik ne demek TDK?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mutlakiyetçilik ne demek TDK?​

Mutlakiyet (Monarşi), bir devlet yönetiminde, devletin temel güç ve yetkilerinin tek kişide toplandığı yönetim biçimidir. Bu yönetim anlayışında gücü elinde toplayan kişiyi sınırlandıran herhangi bir yasa yoktur. Bu açıdan yönetenin sınırsız iktidarı bulunmaktadır.

Mutlakiyetçi YAPI ne demek?​

Monarşi yani mutlakiyetçilik bir devlet yönetimi anlayışıdır. Salt yönetim anlayışı da bu yönetim anlayışından türemiştir. Bu nedenle mutlakiyetçi kelimesi ortaya çıkmıştır. Mutlakiyetçi kelimesi de mutlakiyetçilik yönetim anlayışını destekleyen ve isteyen kişi anlamında kullanılır.

Mutlakiyetçi devlet anlayışı ne demek?​

Mutlakiyetçi devlet anlayışı ne demek?
bu devletin başındaki kralın gücü mutlaktır *,sorgulanamaz.kralın kararlarına karşı çıkılamaz.devlet, ismini de buradan alır zaten. ingilizcesi absolutist state idir ve bu şekliyle charles tilly ve perry anderson’ın makalelerinde sıkça karşınıza çıkar.

Mutlakiyet ne demek wikipedia?​

Aydınlanmacı mutlakiyetçilik (veya Aydınlanmacı despotizm), hükümdarlarının Aydınlanma’dan etkilendiği mutlâkî krallık yönetimi. Aydınlanmacı krallar, aydınlanma ilkelerini, bilhassa akılcılığı benimserler ve hükümranlıklarındaki bölgelerde bu ilkeleri uygularlar.

Mütekabiliyet ne demek tir?​

Mütekabiliyet, karşılıklı olma durumu anlamına gelen bir kelime ve diplomatik bir terim. Devletler arası ilişkilerde maruz kalınan davranışa aynı şekilde karşılık verme prensibini tanımlar.

Mesrutiyet anlamı nedir?​

Mesrutiyet anlamı nedir?
Meşrutiyet, meşruti monarşi, anayasal monarşi, anayasal tekerki ya da parlamenter monarşi, hükümdarın yetkilerinin anayasa ve halk oyuyla seçilen meclis tarafından kısıtlandığı yönetim biçimi.

Mutlakiyet çağı nedir?​

bazı yabancı tarihçilerin 17. yüzyıldan sonraki dönemi tanımlamak için kullandığı terim. söz konusu dönemde avrupa’da derebeylikler zayıflamış mutlak monarşiler güç kazanmıştır.

Mütekabiliyet nedir örnek?​

Mütekabiliyet, karşılıklı olma durumu anlamına gelen bir kelime ve diplomatik bir terim. Devletler arası ilişkilerde maruz kalınan davranışa aynı şekilde karşılık verme prensibini tanımlar. “Mütekabiliyet esâsı” şeklinde kullanılan terime örnek olarak vize uygulamaları gösterilebilir.

Mütekabiliyet ne demek TDK?​

Mütekabiliyet ne demek TDK?
TDK sözlüğüne göre dilimizdeki karşılığı ‘Karşılıklılık’ anlamına gelen mütekabiliyet, Türkçeye Arapçadan geçmiştir.

Salt düşünce ne demek?​

SALT DÜŞÜNCE NE DEMEK? Salt düşünce ifadesi, Türk Dil Kurumu sözlüğündeki ilgili maddeye göre, içerisinde duyudan ve fikirden başka hiçbir şey bulunmayan, deneyden bağımsız olan anlamına gelir.

SOLT ne demek Türkçe?​

İsim tuz, sodyum klorür, yemek tuzu. table salt: sofra tuzu.
 
Mutlakiyetçilik, bir devlet yönetiminde tek bir kişinin temel güç ve yetkileri elinde topladığı yönetim biçimidir. Bu anlayışta yöneten kişi sınırsız iktidara sahiptir ve herhangi bir yasa tarafından kısıtlanmamaktadır. Monarşi olarak da bilinen mutlakiyetçilik, tarihsel bir yönetim şeklidir.

Mutlakiyetçi yapı, bu yönetim biçimini destekleyen veya isteyen kişiyi ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Monarşik bir devletin yapısını ve yönetimini destekleyen bu terim, mutlakiyetçilik anlayışından türetilmiştir.

Mutlakiyetçi devlet anlayışı ise, devletin başındaki kralın mutlak ve sorgulanamaz bir güce sahip olduğu bir yönetim biçimidir. Kralın kararlarına karşı çıkılamaz ve devletin yapısı kralın otoritesine dayanmaktadır.

Aydınlanmacı mutlakiyetçilik veya Aydınlanmacı despotizm ise, hükümdarların Aydınlanma fikirlerinden etkilendiği ve bu ilkeleri uyguladığı yönetim biçimidir. Aydınlanma döneminde hükümdarlar, akılcılığı benimserler ve yönetimlerinde bu prensipleri uygularlar.

Meşrutiyet ise, hükümdarın yetkilerinin anayasa ve meclis tarafından sınırladığı bir yönetim biçimidir. Anayasal monarşi veya parlamenter monarşi olarak da adlandırılan bu yönetim şeklinde hükümdarın yetkileri belirli kurallar ve anayasal düzenlemelerle kısıtlanmıştır.

Mutlakiyet çağı terimi, bazı tarihçilerin 17. yüzyıl sonrası dönemi tanımlamak için kullandığı bir terimdir. Bu dönemde Avrupa'da derebeyliklerin zayıfladığı ve mutlak monarşilerin güç kazandığı bir süreç yaşanmıştır.

Mütekabiliyet terimi ise, karşılıklılık ilkesini ifade eden bir terimdir. Devletler arası ilişkilerde maruz kalınan davranışa aynı şekilde karşılık verme prensibini tanımlar. "Mütekabiliyet esâsı" olarak da bilinen bu ilke, vize uygulamaları gibi alanlarda örneğini görebileceğiniz bir kavramdır.

"Mütekabiliyet" kelimesinin Türk Dil Kurumu'ndaki karşılığı "Karşılıklılık" anlamına gelmektedir. Bu terim, Arapçadan Türkçeye geçmiştir.

Salt düşünce terimi, içerisinde duyudan ve fikirden başka hiçbir şey bulunmayan, deneyden bağımsız olan anlamına gelmektedir. Salt düşünce, sadece düşünme faaliyetini içeren bir kavramı ifade eder.

Son olarak, "solt" kelimesi Türkçede "tuz" veya "yemek tuzu" anlamına gelir. "Table salt" ifadesi ise "sofra tuzu" olarak kullanılan tuzları ifade eder.
 
Geri
Üst