AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mutlak revi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mutlak revi nedir?​

1. Revî. Kafiye düzeninde daima bulunması gereken, bu sebeple kasidenin üzerine kurulduğu ve kendisine nisbetle anıldığı sahih harftir. Revî harfi harekeliyse “mutlak revî”, harekesiz ise (sâkin) “mukayyed revî” adını alır.
Redifleri ve kafiyeleri ne demek?
Kafiye ya da uyak, şiirde mısra sonlarında bulunan sözcüklerin son heceleri arasındaki ses benzerliğidir. Şiirde uyak, dize sonlarında bulunan farklı görevlerdeki ekler veya anlamları ayrı sözcükler arasında görülür. Dize sonlarında yinelenen aynı görevdeki ekler ya da sözcükler uyak değildir. Bunlara redif denir.
Tam ve zengin kafiye ne demek?
Tam kafiye: İki ses benzerliği üzerinden ele alınan kafiyedir. Zengin kafiye: 3 veya daha fazla ses üzerinden oluşturulmuş kafidir.

Mürdef kafiye ne demek?​

Kâfiye-i mürekkebe bu tür kafiyelerde kullanılan harflerin türüne göre kendi içinde kafiye-i mürdefe, kafiye-i mukayyede ve kâfiye-i mü’essese olmak üzere üçe ayrılmıştır. a) Kâfiye-i mürdefe (=mürdef kafiye): Revîden önce ridf (=â, û, î) bulunan kafiyelerdir: “… cihân” ve “…
Revî ne demek?
Revî: Kafiyeyi meydana getiren asıl harftir. Divan şiirinde bir manzumenin kafiyeli (=mukaffâ) kabul edilebilmesi için revînin manzumenin nazım şeklinin belirlediği sıklıkta mısra sonlarında tekrarlanmış olması gerekir: “… şöhret” ve “… sûret” ile “… istiğnâ” ve “…
Tam kafiye nedir ve örnekleri?
Özellikleri, Örnekler. Tam Kafiye: Dize sonlarında sözcük ve eklerin son hecelerinde –redif harici –biri ünlü biri ünsüz harf olmak üzere, en az iki harfin benzerliğine dayanan kafiye. Bu dizelerde “an” sesleri tam uyak, “gider” sözcükleri rediftir.

Zengin kafiye nedir ve örnekleri?​

Zengin Kafiye (Zengin Uyak): Dize sonlarında sözcük ya da eklerin son hecelerinde –redif harici –üç veya daha çok harfin benzeşmesiyle ortaya çıkan kafiye. – “ â –û –î” gibi uzun bir ünlü ile, bir ya da daha fazla ünsüzden meydana gelen kafiyeler de zengin kafiye sayılır: Dönsek mi bu aşkın şafağından?
Mürdef ne demek?
a) Kâfiye-i mürdefe (=mürdef kafiye): Revîden önce ridf (=â, û, î) bulunan kafiyelerdir: “… cihân” ve “… nişân”, “… sürûr” ve “…
Müesses kafiye ne demek?
Müesses Kafiye: Revi ile ridf arasına başka bir harfin girmesiyle (bu harfe dâhil ismi verilmektedir) meydana gelen kafiye çeşididir.

Tunçkafiye nedir?​

Tunç Kafiye: Ses benzeşmesinin üçten fazla olması durumunda kelimelerin biri genellikle diğerini içine alır. Bu, durumda zengin kafiyenin adı “tunç kafiye” olur.
 
Geri
Üst