AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mutlak bosanma sebebi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
56.742
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mutlak boşanma sebebi nedir?​

Zina, hayata kast, pek kötü davranış, onur kırıcı davranış, terk, anlaşmalı boşanma ve üç yıl süren eylemli ayrılık ‘mutlak’ boşanma nedenleridir. Suç işleme, haysiyetsiz hayat sürme, akıl hastalığı ve evlilik birliğinin temelinden sarsılması da ‘nisbi’ boşanma nedenleridir.

Eve dön ihtarı ne zaman çekilir?​

Eve dön ihtarı ne zaman çekilir?
Eşin ortak konutu terk etmesi üzerinden 4 ay geçtikten sonra eve dön çağrısı için ihtarname çekilmelidir. İhtarnamenin üzerinden 2 ay geçtikten sonra terk nedeniyle boşanma davası açılabilir.

Dön Gel davası ne zaman açılır?​

Dön Gel davası ne zaman açılır?
Öncelikle terk tarihinden itibaren 4 ay geçmesini beklemelisiniz. 4 ay dolduktan sonra eşinize eve dön ihtarnamesi göndermelisiniz. İhtarnameden itibaren 2 ay daha bekleyip, eğer bu sürede de eşiniz eve dönmediyse aile mahkemesinde terk sebepli boşanma davası açabilirsiniz.

Akıl hastalığı mutlak boşanma sebebi mi?​

· Eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hâle gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir. Bu maddeye göre; akıl hastalığı, özel ve mutlak boşanma sebepleri arasında yer alır.

Boşanmada kadın aldatırsa ne olur?​

Boşanmada kadın aldatırsa ne olur?
Eşlerden biri aldatırsa, diğer eşin aldatma (zina) olgusunu öğrenmesinden itibaren 6 ay içinde boşanma davası açma hakkı vardır (MK m.161/2). Boşanma sebebi daha geç öğrenilse bile, zina (aldatma) nedeniyle boşanma davası açma süresi, aldatma fiilinin işlenmesinden itibaren 5 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.

Evi terk eden kadın kusurlu mu?​

Evi terk eden kadın kusurlu mu?
Yargıtay’a göre; terk ihtarı çektiğinin, terk ihtarı gönderen tarafın eşinin ihtar tarihinden önce varsa kusurlu eylemlerini affetmiş, en azından hoşgörüyle karşılamış sayılacağından, affedilen veya hoşgörüyle karşılanan olayların taraflara kusur olarak izafe edilemeyecektir.

Terke dayalı boşanma davası ne kadar sürer?​

Terk sebebiyle boşanma davasında ( TMK. md. 164 )davalıya gönderilen ihtar kararında ortak konuta iki ay içinde dönmesi gerektiğine ilişkin dönüş süresinin gösterilmesi gerekir.

Erkeğin evi terk etmesi suç mu?​

Erkeğin evi terk etmesi suç mu?
Evi terk eden eş için Ceza Hukukunda bir yaptırım öngörülmemiştir. Bu nedenle terk fiili hapis cezasını gerektiren bir suç değildir.

Akıl hastalığı nedeniyle boşanma kaç yıl?​

Akıl hastalığı nedeniyle boşanma kaç yıl?
Akıl hastalığı sebebine dayalı boşanma davası açılabilmesi için herhangi bir süre öngörülmemiştir. Ayrıca bu davanın açılmasında iyi niyetli olunduğunun gösterilmesi adına makul bir süre içinde açılmış olması şartı da aranmaz. Eş 20 yıl evli kalmış olsa dahi bu sebebe dayanarak boşanma davası açabilecektir.

Deli raporu olan nafaka öder mi?​

Akıl hastası olan eşin maddi durumu yeterli ve yoksulluk nafakasının koşulları da uyuyor ise davacı eş yoksulluk nafakası talep edebilecektir. Nafakada önemli olan akıl hastası olan kişinin mali gücüdür. Maddi durumu yeterli olmayan eşten yoksulluk nafakası talep edilemeyecektir.
 
Mutlak boşanma sebebi, evlilik birliğinin temelinden sarsılması durumunda gerçekleşir. Bu durumlar arasında zina, hayata kast, pek kötü davranış, onur kırıcı davranış, terk, anlaşmalı boşanma ve üç yıl süren eylemli ayrılık gibi nedenler bulunmaktadır. Suç işleme, haysiyetsiz hayat sürme, akıl hastalığı gibi durumlar ise 'nisbi' boşanma sebepleridir.

Eve dön ihtarı, eşin ortak konutu terk etmesinden sonra 4 ay geçtikten sonra çekilir. Ihtarnamenin üzerinden 2 ay geçtikten sonra terk nedeniyle boşanma davası açılabilir.

Dön Gel davası ise terk sebebiyle boşanma davası açılması için önemlidir. Terk tarihinden itibaren 4 ay bekledikten sonra eşe eve dön ihtarnamesi gönderilir. Ihtarnameden itibaren 2 ay daha beklenip eş eve dönmezse, terk sebepli boşanma davası açılabilir.

Akıl hastalığı, evlilik birliğinin sürdürülmesini çekilmez hale getiriyorsa ve resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilmişse, hastalık mutlak boşanma sebepleri arasında yer alır ve boşanma davası açılabilir.

Boşanmada aldatma durumunda, eşin aldatma olayını öğrenmesinden itibaren 6 ay içinde boşanma davası açma hakkı vardır. Aldatma fiilinden itibaren 5 yıl geçmesi durumunda ise zamanaşımı uygulanabilir.

Evi terk eden kadın, terk ihtarı gönderilmesi durumunda kusurlu kabul edilmez. Yargıtay'a göre, terk ihtarı çekildiğinde, affedilen veya hoşgörüyle karşılanan olaylar kusur olarak kabul edilmez.

Terk sebebine dayalı boşanma davasında davalıya ihtar kararında dönüş süresi belirtilmelidir. Evi terk etmek Ceza Hukuku kapsamında suç olmayıp hapis cezasını gerektirmemektedir.

Akıl hastalığı sebebiyle boşanma davası açabilmek için belirli bir süre öngörülmemiştir. Dolayısıyla iyi niyetle ve herhangi bir zamanaşımına takılmaksızın bu tür bir dava açılabilir.

Akıl hastası olan eş, mali durumu yeterli ve yoksulluk nafakası koşullarını sağlıyorsa yoksulluk nafakası talep edebilir. Maddi gücü olmayan bir eşten nafaka talep edilemez.
 
Geri
Üst