AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mutizm ve secici mutizm nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.600
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mutizm ve seçici mutizm nedir?​

Seçici konuşmamazlık (mutizm), çocuk/gencin çeşitli ortamlarda konuşuyor olmasına karşın okul veya oyun grupları gibi konuşması beklenen toplumsal ortamlarda konuşmayı her şart altında reddetmesi durumudur.

Selektif mutizm nedir belirtileri?​

Selektif mutizm nedir belirtileri?
Selektif mutizimli çocuklarda aileleri içerisinde konuşmaktan çekinme, göz teması kurmaktan çekinme gibi davranışlar görülmezken aksine aile içerisinde çekingen, sinirli, söz dinlemeyen, kurallara uymayan, inatçı, fiziksel temastan kaçınan (sarılma, anne babanın kucağına oturmamak, vb.), temas halinde hırçınlaşabilen …

Suskunluk hastalığı nedir?​

Total Mutizm (Toptan Suskunluk, Hiç Konuşmama) Total mutizm genellikle yetişkinlerde görülür. Selektif mutizmin tersine kişilerin kendilerini sözel olarak ifade ettikleri herhangi bir ortam, kişi veya kişiler yoktur.

Seçici mutizm neden olur?​

Seçici mutizm neden olur?
Erken dönemde yapılan araştırmalarda düşük öz saygı, güvensiz ev ortamı, duygusal sorunlar ve geçmişte yaşanan tek ya da bir seri travmatik deneyimleri SM nedenleri arasında görmektedir. Psikanalitik eğilimli uzmanlar Selektif Mutizm’i daha çok fiziksel ve duygusal bir travmanın ürünü olarak görmüşlerdir.

Selektif mutizm kendiliğinden geçer mi?​

Selektif Mutizmin nedeni tam olarak bilinememektedir. SM çocuğun yaşı ilerledikçe kendiliğinden azalabilir. Kendiliğinden azaldığı durumlarda çekingenlik ve utangaçlık devam edebilir.

Seçici suskunluk hastalığı nedir?​

Seçici suskunluk hastalığı nedir?
Seçici mutizm, genel olarak çocukluk çağı kaygı bozukluğu olarak tanımlanabilir. Çekingenlik ve çocuğun konuşmayı tamamen reddetmesinden farklıdır. Seçici mutizm; akıcı konuşma becerisine sahip olan çocuğun konuşmanın gerektiği sosyal durumlarda (okul, arkadaş çevresi vb.) konuşmaması olarak tanımlanabilir.

Çocuklarda selektif mutizm nedir?​

Selektif mutizm, kişinin konuşma becerisi bulunduğu halde konuşmamasıdır. Çocuk konuşacağı kişileri seçer ve sadece onların yanında konuşur.

Selektif mutizm tedavi edilmezse ne olur?​

Selektif mutizm tedavi edilmezse ne olur?
Selektif mutizmin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Tedavi edilmezse kişi içine kapanık ve özgüveni düşük bir birey olabilir. Ayrıca akademik başarılar ve sosyal hayat da sekteye uğrar.

Mutizm ne kadar sürer?​

Belirtiler aylar veya yıllarca sürebilir. Büyük kısmı tedavi ve zamanla düzelirken başta sosyal fobi olmak üzere diğer ruhsal sorunlar gelişebilir. Çocuk ne kadar küçükse, okulda konuşmadığı süre ne kadar azsa, aile öyküsü ve gelişimsel sorun yoksa gidiş daha iyidir.

Selektif mutizm hastalığı nedir?​

Selektif mutizm hastalığı nedir?
Selektif Mutizm ya da Seçici Konuşmama, çocuğun okul gibi bazı sosyal ortamlarda konuşma ve iletişim kurma becerilerini kullanmaması şeklinde karakterize edilen, ancak aslında oldukça komplike bir kaygı bozukluğuna verilen isim.

Selektif mutizm ne demektir?​

Selektif mutizm, kişinin konuşma becerisi bulunduğu halde konuşmamasıdır. Çocuk konuşacağı kişileri seçer ve sadece onların yanında konuşur. Mutizm nadir görülen bir problemdir, sıklıkla çocuk yaşlarda özellikle de 4-8 yaşları arasında ortaya çıkar.
 
Seçici mutizm, çocuğun ya da gencin belirli sosyal ortamlarda konuşmayı reddetmesi durumudur. Bu durum genellikle okul gibi toplumsal ortamlarda ortaya çıkar ve diğer ortamlarda konuşma becerisi bulunmasına rağmen seçici olarak sessiz kalınmasıyla kendini gösterir.

Selektif mutizmin belirtileri arasında aile içinde konuşmaktan çekinme, göz teması kurmaktan kaçınma gibi davranışlar bulunabilir. Ayrıca çekingenlik, sinirlilik, söz dinlememe, kurallara uymama, fiziksel teması reddetme gibi davranışlar da görülebilir.

Total mutizm ise genellikle yetişkinlerde görülen bir durumdur. Bu durumda bireyler herhangi bir ortamda kendilerini sözlü olarak ifade etmezler. Seçici mutizmin tersine, total mutizmde kişilerin herhangi bir ortamda konuşmaması söz konusudur.

Seçici mutizmin nedenleri arasında düşük öz saygı, güvensiz ev ortamı, duygusal sorunlar ve geçmişte yaşanan travmatik deneyimler yer alabilir. Uzmanlar, selektif mutizmi genellikle fiziksel ve duygusal travmaların bir sonucu olarak görebilirler.

Seçici mutizm genellikle çocukluk çağında başlar ve tedavi edilmezse bireyde içe kapanıklık, özgüven eksikliği gibi sorunlara yol açabilir. Bu durum ayrıca akademik başarılarını ve sosyal hayatını da olumsuz etkileyebilir.

Selektif mutizm tedavi edilmezse bireyde uzun vadede olumsuz sonuçlar görülebilir. Bu durum özgüven eksikliği, içe kapanıklık gibi sorunlara neden olabilir ve sosyal yaşamı olumsuz etkileyebilir. Tedavi edilmediği takdirde, çocuğun gelişimi ve yaşam kalitesi olumsuz etkilenebilir.

Belirtiler aylar hatta yıllar boyunca sürebilir ve tedavi ve zamanla düzelse de bazen diğer ruh sağlığı sorunları gelişebilir. Ancak önemli olan erken tanı ve uygun tedavi ile çocuğa destek olmaktır. Seçici mutizm genellikle tedavi edilebilir bir durumdur.
 
Geri
Üst