AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Muteselsil Borclulukta alacakli ile borclular arasinda nasil bir iliski vardir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
61.329
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Müteselsil Borçlulukta alacaklı ile borçlular arasında nasıl bir ilişki vardır?​

Müteselsil borçluluk, alacaklının istediği borçluya borcun tamamının ifasını talep edebildiği, her bir borçlunun da alacaklıya karşı borcun tamamından sorumlu olduğu borç ilişkisidir.

Alacaklar nasıl tahsil edilir?​

Türk Hukuku’na göre alacağını tahsil etmek isteyen bir kişinin başvurabileceği iki yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki dava açmak, diğeri ise icra takibi başlatmaktır. İfası mümkün olan ve muaccel hale gelmiş her borç için ifa davası açılabilir.

Haciz sırasında alınan taahhüt geçerli mi?​

Haciz sırasında alınan taahhüt geçerli mi?
Baki Kuru İcra ve İflas Hukuku El Kitabı’nda haciz esnasında yapılan taahhüdün geçerli olduğunu belirtmektedir. Haciz esnasında yapılan taahhüt borçluya mallarının haczedilmesini önleme olanağı vermekte ve bu durum borçlu açısından bir avantaj olarak kabul edilmektedir.

Müteselsil borçluluk ne demek?​

Müteselsil borçluluk ne demek?
Müteselsil borçluluk, niteliği itibariyle bölünebilen bir edimin birden fazla borçlusunun bulunmasıdır. Bu borç ilişkisinde borçlulardan her biri, alacaklıya karşı edimin tamamını ifa etmekle yükümlüdür.

Müteselsil alacaklı ne demek?​

Müteselsil alacaklılık, borçlunun, alacaklılardan her birine borcun tamamını isteme hakkını tanıdığı veya kanunun belirlediği durumlarda doğar. Borçlu, alacaklılardan birine yaptığı ifayla, bütün alacaklılara karşı borcundan kurtulmuş olur.

Icra nasıl tahsil edilir?​

Borçlunun Banka Hesaplarına Haciz Konulması Bu banka blokesi işlemi sonrasında alacaklı taraf bloke koyan bankaya ödeme talebi yollayarak tutarın icra dairesi dosyasına yatırılmasını talep edip alacağını Tahsil edebilmektedir.

Senet nasıl zaman aşımına uğrar?​

Senet nasıl zaman aşımına uğrar?
Adi senet olarak adlandırılan senetler esnaftan, alışveriş yapılan yerden ya da ev sahibinden alınabilir ve bu nitelikteki senetlerin zaman aşımı süresi 3 yıldır. Ek olarak devlet kurumlarından alınan senetler de olabilir. Resmi kurum ya da bankalardan alınan senetlerin zaman aşımı süresi ise 10 yıldır.

Icra taahhüt damga vergisi kim öder?​

Icra taahhüt damga vergisi kim öder?
Buna göre, genel bütçeli daire olan icra müdürlüğünüz ile kişiler arasında düzenlenen kağıtlara (ihale kararları hariç) ait damga vergisinin, kişinin tabi olduğu ödeme usulüne bakılmaksızın, kişiler tarafından, kağıdın düzenlenmesinden önce peşin olarak ödenmesi gerekmekte olup, verginin ödenmemesi veya eksik ödenmesi …

Menfi tespit davasında ispat yükü kimde?​

Menfi tespit davasında kural olarak ispat yükü davacı üzerindedir. Ancak davacı borçlu dava konusu borcun mevcut olmadığını iddia eder ve mahkemeden böyle bir alacağın mevcut olmadığının tespitini isterse, bu halde davalı alacaklı alacağın varlığını ispatla yükümlüdür.

Müteselsil borçluluk nasıl doğar?​

Benzer düzenleme 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 162. maddesinde de yer almış olup madde; “Birden çok borçludan her biri, alacaklıya karşı borcun tamamından sorumlu olmayı kabul ettiğini bildirirse, müteselsil borçluluk doğar.

Menfi tespit davası nasıl ispat edilir?​

Menfi tespit davası nasıl ispat edilir?
– 6100 sayılı HMK.’nun 114. maddesinde hukuki yarar dava şartı olarak kabul edilmiştir. Kural olarak menfi tespit davasında davacının davanın açılmasında hukuki yararı bulunmalıdır. Davacı menfi tespit davası açmakta hukuki yararı bulunduğunu bildirmeli, açıklamalı ve gerekirse ispat etmelidir.

Menfi tespit davalarında arabuluculuk şart mı?​

Menfi tespit davalarında arabuluculuk şart mı?
Menfi tespit davaları bu kapsamda değerlendirilemez. Çünkü, menfi tespit davalarında, bir miktar alacağın tahsili talebi yoktur. Yani, ticari dava niteliğindeki menfi tespit davalarının açılabilmesi için arabulucuya başvuru zorunluluğu bulunmamaktadır.

Menfi tespit davasında teminat zorunlu mu?​

Mahkeme, menfi tespit davası açıldığı zaman icra işlemlerin durması için belli bir miktar teminat göstermesini davacıdan ister. Bu teminat genelde dava değerinin % 15 i kadar nakit veya banka teminat mektubu olmaktadır.

Menfi tespit davası icra mahkemesinde açılır mı?​

Menfi Tespit Davasında Görevli Mahkeme ve Yetkili Mahkeme Eğer icra takibi başladıktan sonra menfi tespit davası açılıyorsa bu sefer takibin yapıldığı icra dairesinin bağlı bulunduğu yerdeki asliye hukuk mahkemelerinde dava açılır.

Kanundan doğan müteselsil borçluluk halleri nelerdir?​

Kanundan doğan müteselsil borçluluk halleri nelerdir?
TTK MADDE 7 – (1) İki veya daha fazla kişi, içlerinden yalnız biri veya hepsi için ticari niteliği haiz bir iş dolayısıyla, diğer bir kimseye karşı birlikte borç altına girerse, kanunda veya sözleşmede aksi öngörülmemişse müteselsilen sorumlu olurlar.

Menfi tespit davalarında özellikle ispat edilmesi gereken bir dava şartı nedir?​

Menfi tespit davalarında özellikle ispat edilmesi gereken bir dava şartı nedir?
 
Müteselsil borçlulukta alacaklı ile borçlular arasındaki ilişki, alacaklının istediği borçluya borcun tamamının ifasını talep edebildiği ve her bir borçlunun da alacaklıya karşı borcun tamamından sorumlu olduğu bir borç ilişkisidir. Yani, alacaklının borcu bir borçludan talep etmesi durumunda, her bir borçlu borcun tamamından sorumlu olup ifa etmekle yükümlüdür.

Alacakların tahsil edilmesi için Türk Hukuku'na göre başvurulabilecek yollar dava açmak ve icra takibi başlatmaktır. İfası mümkün ve muaccel hale gelmiş her borç için ifa davası açılabilir. İcra takibi ise borcun icra yoluyla tahsil edilmesini sağlayan bir yöntemdir.

Haciz sırasında alınan taahhüt, Baki Kuru'nun İcra ve İflas Hukuku El Kitabı'nda belirtildiği üzere geçerlidir. Haciz sırasında yapılan taahhüt borçluya mallarının haczedilmesini önleme olanağı verir ve borçlu açısından bir avantaj olarak kabul edilir.

Müteselsil borçluluk, birden fazla borçlusunun bulunduğu ve borç ilişkisinde her bir borçlunun, alacaklıya karşı edimin tamamını ifa etmekle yükümlü olduğu bir durumu ifade eder.

Müteselsil alacaklılık ise borçlunun, alacaklılardan her birine borcun tamamını isteme hakkını tanıdığı veya kanunun belirlediği durumlarda doğan bir durumdur. Borçlu, alacaklılardan birine yaptığı ifa ile bütün alacaklılara karşı borcundan kurtulmuş olur.

Senetlerin zaman aşımı süresi, adi senetler için 3 yıl, resmi kurum veya bankalardan alınan senetler için ise 10 yıldır. Bu sürelerin dolması durumunda senetler zaman aşımına uğrar.

Icra taahhüt damga vergisinin ödenmesi gereken durumlarda genellikle kişiler tarafından ödenmesi gerekmektedir. Kağıdın düzenlenmesinden önce damga vergisinin ödenmesi gerekir ve eksik ödenmesi durumunda yasal sorumluluklar ortaya çıkabilir.

Menfi tespit davasında ispat yükü genellikle davacı üzerindedir. Ancak, davacı borçlu davası konusu borcun mevcut olmadığını iddia ederse, davalı alacaklı alacağın varlığını ispatla yükümlü olabilir.

Kanundan doğan müteselsil borçluluk halleri, iki veya daha fazla kişinin ticari iş dolayısıyla birlikte borç altına girdiği durumlardır. Bu durumda, kanunda veya sözleşmede aksi öngörülmediği sürece borçlular müteselsilen sorumlu olurlar.

Menfi tespit davalarında özellikle ispat edilmesi gereken bir dava şartı hukuki yararın bulunmasıdır. Hukuki yararı olmayan davacılar, menfi tespit davası açamazlar. Davacının davanın açılmasında hukuki yararı olması, davanın geçerliliği için önemli bir unsurdur.
 
Geri
Üst