AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Muteahhitler ne kadar vergi oder?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Müteahhitler ne kadar vergi öder?​

Yıllara yaygın inşaat ve onarım işi yapan müteahhitlerden alınan vergi artırıldı. Yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerine ait hakedişlerden yapılan vergi kesintisi yüzde 3’ten yüzde 5’e çıkartıldı. Karar, mart ayından itibaren yapılan hakkediş ödemelerinde uygulanmaya başlayacak.

Kat karşılığı inşaat işinde arsa sahibine fatura kesilir mi?​

Vergi mükellefi olan ve aktifte kayıtlı olan arsa için, arsa sahibine kesilecek faturada vergi usul kanunun 267. Maddesinin 2. sırasında yer alan maliyet bedeli tutarı uygulanacaktır. Vergi mükellefi olan arsa sahipleri için, %5 olan toptan satış oranı maliyet bedeline eklenerek fatura kesilecektir.
Iskandan önce fatura kesilir mi?
Uygulamada arsa sahiplerine düzenlenecek faturaların iskan tarihinden itibaren 7 gün içinde düzenlenmesi gerektiği yönünde bir görüş var olsa da, mevzuat bakımından böyle bir zorunluluk bulunmamakta olup, arsa sahiplerine de fatura düzenlenmesi fiilen teslime bağlıdır.
Gayrimenkul satış faturası ne zaman kesilir?
– 231/5 inci maddesinde, “Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.”

Arsa sahibine ne zaman fatura kesilir?​

Vergi Usul Kanunu Açısından Firmaların arsa sahiplerine yaptıkları daire teslimini takiben 7 gün içerisinde dairelerin emsal bedelleri üzerinden KDV’li olarak fatura düzenlemeleri gerekmektedir.

Yıllara yaygın inşaat ve onarım işi yapan müteahhitlerden alınan vergi artırıldı. Yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerine ait hakedişlerden yapılan vergi kesintisi yüzde 3’ten yüzde 5’e çıkartıldı.

Müteahhitlerin SGK borcu kat maliklerine iskan için engel midir?​

İmar mevzuatında 17 Aralık 2009 tarihinde yapılan değişiklikle müteahhitten konut satın alan vatandaş, iskan alırken müteahhidin SGK borcu varsa, hatta vergi ve sigorta primi borcu bile olsa dahi, tek kuruş ödemeden yapı kullanma izin belgesini (iskan) alabiliyor.
Müteahhit faturayı ne zaman keser?
V.U.K. 231/5 de “ Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir.
Iskan almak için SGK borcu engel mi?
İnşaat çalışmaları biten ancak ruhsatına uygun olarak inşa edilmeyen yapılar ile sgk borcu bulunan yapılara iskan izni verilmiyor.

Iskan masrafları kime ait?​

İskan ruhsatı alabilmek için ilgili masrafların ödenmesi gerekiyor. Söz konusu iskan masrafının ödemesi ise, iskan ruhsatını alan kişiye ait oluyor.

Iskan izni olmazsa ne olur?​

3194 Sayılı İmar Kanunu’na göre; ruhsat tarihinden itibaren 5 yıl içersinde inşaatın bitirilmesi ve iskan belgesinin alınması zorunludur. 5 yıl içinde inşaat bittiği halde iskan belgesi alınmazsa inşaat ruhsatı hükümsüz hale geliyor. Böylelikle söz konusu yapı ruhsatsız ve kaçak yapı statüsüne giriyor.
Müteahhit neden iskan almaz?
İskan Probleminin iki kaynağı vardır. 1-Müteahhit’in SSK borcu vardır. 2-Ya da kaçak alan yapmıştır. İkisi de normalde müteahhittin sorumluluğundadır. Öncelikle sorunu öğrenmek için belediyeye gitmeniz gerekir.
Daire satış faturası ne zaman kesilir?
Vergi Usul Kanunu’nun 231. maddesinin (5) numaralı bendinde “fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır” hükmü yer almaktadır.

İnşaat taahhüt işlerinde fatura ne zaman kesilir?​

✓ Müteahhit açısından ise arsa sahibine teslim ettiği bağımsız birimler için, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu bu tarih itibariyle eş zamanlı olarak 7 gün içerisinde karşılıklı fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
 
Geri
Üst