- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.120
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Müteahhitle sözleşme yaparken nelere dikkat edilmeli?
İnşaat sürecinde, müteahhit firma tarafından arsa maliklerine ve/veya kiracılara Kira miktarı, taşınma yardımı ödemelerinin miktarlar, başlangıcı ve süreleri somut ve hukuki olarak düzenlenmelidir. İnşaatın tesliminin gecikmesi halinde ödenecek kira miktarı ve süresi somut ve hukuki olarak düzenlenmelidir.Müteahhit tapuyu ne zaman verir?
İnşaatın sözleşmede kararlaştırılan seviyeye ulaşması hâlinde arsa sahibi, kararlaştırdıkları şekilde tapuları müteahhide devretmelidir. Aksi takdirde, müteahhit ister arsa sahibinin zararına neden olmayacak makul bir süre için işi durdurabilir, devri bekleyebilir hatta isterse sözleşmeyi de feshedebilir.Müteahhit sözleşmeye uymazsa ne olur?
Müteahhidin sözleşmeye aykırı davranması halinde, sözleşmeye uyan tarafın sözleşmeyi fesih hakkı bulunuyor. Sözleşmenin feshedilmesi halinde dairenin teslim edilmemiş olmasından kaynaklanan tazminatı talep edilebiliyor. Ancak taraflar arasında yapılan sözleşmede hüküm varsa bile cezai şart talep edilemiyor.
Müteahhitle yapılan sözleşme nasıl feshedilir?
Arsa sahibi müteahhide sözleşmeden vazgeçtiğini beyan eder ve müteahhit sözleşmeyi feshetmek istemezse arsa sahibinin mahkemeye başvurması ve mahkeme kararıyla ancak sözleşmenin feshedilmesi mümkündür. Aksi bir durumda müteahhit arsa sahibinin feshe yanaşmadığı durumlarda da ilgili mahkemeye dava açabilir.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi noter onaylı olmak zorunda mı?
İşte bu nedenle, kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin noterde resmi düzenleme şeklinde yapılması zorunludur. Noterde yapılan sözleşme, tarafların notere birleşen rızalarını beyan etmeleri ve bu beyanların noter tarafından bir sözleşme şeklinde düzenlenmesidir.Müteahhit mağduru arsa sahipleri ne yapmalı?
Arsa sahibi müteahhitin yaptığı imalat bedelini ödemek zorunda kalır. Müteahhit yahut müteahhitten bağımsız bölüm satın alanların tapuları iptal olunarak arsa sahibi adına tescil olur. C-Koşulları var ise arsa sahibi menfi zararın tazminini talep edebilir.Müteahhit sonradan para isteyebilir mi?
Müteahhidin (yüklenici inşaat firması ya da kişi) bu sözleşmeyle elde etmiş olduğu, “bağımsız bölüm tapusunun devri konusundaki alacak hakkını”, işin gereği gibi bitirilmesinin akabinde, ya bizzat kendisi arsa sahiplerinden talep eder, ya da arsa sahiplerinden olan bu alacak hakkını başkalarına devredebilir.
Müteahhit arsa sahibine kaç daire verir?
Eğer arsa iyi bir lokasyondaysa arsa sahibinin payı her zaman daha yüksek olur. Kat karşılığı oranı genelde yüzde 50-50’dir ama. Lokasyonu çok iyi olan bir yerde arsa sahibini payı yüzde 70 çıkıyor, Arsanın konumu iyi değilse arsa sahibinin payına düşen oran 25-30’a kadar düşüyor.
Müteahhit inşaata başlamazsa ne olur?
Müteahhit ve arsa sahibi arasında yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde, işin başlama tarihi gösterilmiş olmasına rağmen müteahhit o tarihte işe başlamaz ise arsa sahibi eserin teslimi için belirlenen günü beklemeksizin sözleşmeyi feshedebilir.Müteahhit mağdurları ne yapmalı?
Müteahhit kira ödemiyor ne yapmalıyım?Arsa sahibi ile müteahhit arasındaki ihtilafa tüketici mahkemesi bakmaz, asliye hukuk mahkemesi bakar. Süresinde bitmemiş yapılar için ya gecikme nedeniyle mahrum kalınan kira bedelleri talep edilir veya sözleşmeden kaynaklanan cezai şart.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi noterde yapılmazsa ne olur?
Eğer taraflar kendi aralarında bir sözleşme düzenler ve bunu noterde yazdırıp altına da imza atarlarsa bu sözleşme de kanunen geçerli sayılmamaktadır. Bu yapılan sözleşme ile alakalı Yargıtay’ın verdiği emsal karara göre tarafların birbirlerine karşı yükümlülükleri oluşmamıştır.