Muteahhit insaati durdurabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Müteahhit inşaatı durdurabilir mi?​

Ancak inşaatın geldiği aşama burada önemli bir kıstastır.Eğer müteahhit inşaatın ’ını bitirmiş ise bu takdirde arsa sahibi sözleşmeden dönme yani geriye etkili fesih seçeneğini kullanamaz sözleşmeyi ancak ileriye etkili olarak feshedebilir yada mahkemeden nama ifaya izin talebinde bulunabilir.

Müteahhit binayı tamamlamadı ne yapmalıyım?​

Müteahhite verdiğiniz halde siz de “Müteahhit binayı bitirmedi, ne yapmalıyım?” diyorsanız hemen yanıtlayalım. Bu durumda müteahhit karşı Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açabilirsiniz. Dava ile inşaat durumu keşif yolu tespit ve rapor altına alınabiliyor.
Bir müteahhit yaptığı binadan kaç yıl sorumludur?
Müteahhidin gizli ayıptan doğan sorumluluğunda zamanaşımı süresi, inşaat sözleşmesinin konusu taşınır bir yapı olması halinde teslimden itibaren iki yıl, taşınmaz ise 5 yıl olarak düzenlenmiş olup ayıbın ortaya çıkmasında müteahhidin ağır kusuru var ise bu süre 20 yıl olarak belirlenmiştir.

Müteahhit evi teslim etmezse ne olur?​

Müteahhit kusurlu olarak inşaatın geç teslim edilmiş olmasına sebep olmuşsa; kural olarak arsa sahibinin (temerrüt faizini aşan) zararlarını tazmin etmelidir. Bu kapsamda geç teslimden ötürü arsa sahibi alacağı daireleri satamamışsa, müteahhit bu kar kaybından doğan zararı üstlenecektir.

Müteahhit evi zamanında teslim etmezse ne olur?​

Satın aldığı ev zamanında teslim edilmeyen vatandaşlar müteahhitlerden kira tazminatı talep edebilirler. Kaç aylık gecikme olduğuna bakılarak emsal kira bedeli üzerinden müteahhitten mahkeme kanalıyla ödeme istenebilir. Bu konuda müteahhit mahkeme kararına uymak zorundadır.
Binanın iskanı yok nereye şikayet edilir?
Müteahhit firma, eğer inşaatı tasdikli projesine uygun yapmamış veya kanuni prosedür ve ona bağlı harçları, sigorta primleri gibi giderleri ödememişse iskan alamıyor. Mal sahipleri ise inşaat firmasına ve müteahhite dava açabiliyor. Dava Sulh Hukuk Mahkemelerinde görülüyor.

Müteahhit neden iskan almaz?​

İskan Probleminin iki kaynağı vardır. 1-Müteahhit’in SSK borcu vardır. 2-Ya da kaçak alan yapmıştır. İkisi de normalde müteahhittin sorumluluğundadır. Öncelikle sorunu öğrenmek için belediyeye gitmeniz gerekir.
 
Geri
Üst