- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.050
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Müteahhit ile anlaşma nasıl yapılır?
Sözleşme ile müteahhide inşaat yapma görevi verilmektedir. İnşa edilen yapıdan ise belirli bir kısım müteahhide verilir. Hem ev sahipleri hem de müteahhitler bu işten karlı çıkmaktadır. Arsa sahibi ile müteahhit arasında noterde düzenlenen kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalandığında işlemler başlatılmış olur.Kat karşılığı inşaat sözleşmesi nereden alınır?
Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde arsa sahibi inşaatın karşılığında bir gayrimenkul hissesi devretmeyi üstlendiği için bu sözleşmeler tapu dairesince veya noterlikçe düzenlenmelidir.Bu sözleşmenin tarafları yüklenici ve arsa sahibidir. Sözleşme gereğince yüklenicinin, arsa sahibinden sözleşmede kararlaştırılan arsa paylarının mülkiyetinin kendine geçirilmesini isteme hakkı bulunmaktadır. Yüklenicinin sahip olduğu bu hak, tapu kütüğüne şerh edilebilen kişisel haklar arasında yer alır.
Müteahhitle sözleşme yaparken nelere dikkat edilmeli?
İnşaat sürecinde, müteahhit firma tarafından arsa maliklerine ve/veya kiracılara Kira miktarı, taşınma yardımı ödemelerinin miktarlar, başlangıcı ve süreleri somut ve hukuki olarak düzenlenmelidir. İnşaatın tesliminin gecikmesi halinde ödenecek kira miktarı ve süresi somut ve hukuki olarak düzenlenmelidir.
Müteahhit iskan almıyor ne yapmalıyım 2021?
Müteahhitin iskan almaması halinde ise kişiler sulh hukuk mahkemelerine başvuruda bulunarak haklarını arayabilecekler.
Müteahhit tapuyu vermezse ne olur?
İnşaatın sözleşmede kararlaştırılan seviyeye ulaşması hâlinde arsa sahibi, kararlaştırdıkları şekilde tapuları müteahhide devretmelidir. Aksi takdirde, müteahhit ister arsa sahibinin zararına neden olmayacak makul bir süre için işi durdurabilir, devri bekleyebilir hatta isterse sözleşmeyi de feshedebilir.İnşaat sözleşmesi tapuya şerh edilir mi?
Bu hüküm uyarınca; “Arsa payı karşılığı inşaat, taşınmaz satış vaadi, kira, alım, önalım, gerialım sözleşmelerinden doğan hakların” tapu kütüğüne şerh edilmesi mümkündür. Ancak sayılan bu haklar dışında, kanunlarda açıkça şerh edilebileceği öngörülen diğer haklar da tapu kütüğüne şerh edilebilir40.Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin varlığı halinde, tarafların başvurması üzerine, sözleşmeye konu arsanın tapu siciline müteahhit “lehine kat karşılığı inşaat hakkı vardır” şeklinde şerh düşülebilir. Bu şerhe, kat karşılığı inşaat (sözleşmesi) şerhi denilmektedir.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi noter onaylı olmak zorunda mı?
İşte bu nedenle, kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin noterde resmi düzenleme şeklinde yapılması zorunludur. Noterde yapılan sözleşme, tarafların notere birleşen rızalarını beyan etmeleri ve bu beyanların noter tarafından bir sözleşme şeklinde düzenlenmesidir.