- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 219.731
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Müteahhit genel giderleri nelerdir?
· İhale aşaması giderleri (dosya bedeli vs.), · Şantiye ve ihale aşaması giderleri %6 (yaklaşık olarak), · Müteahhit karı, Yukarıda görüleceği üzere, % Müteahhit karından, teklif bedelinin %7 si civarında bir rakam Devlete ödenen, %6 Şantiye gideri olmak üzere toplam= ’ü Müteahhitlerin yaptığı genel giderlerdir.Iş eksilişi ne demek?
İş eksilişi iş sahibinin irade beyanı ya da lüzumu halinde yüklenicinin teklifi ve iş sahibi idarenin onayı ile geçici kabul aşamasından önce gerçekleşen ve bazı hallerde proje revizyonu gerektiren hallerdir.Yüklenici karı ne kadar?
giderleri ve genel giderler ile KDV hariç olarak belirlenir. Bulunan bu tutara işin niteliği dikkate alınarak % 20 oranını geçmemek üzere yüklenici kârı eklenir. Bu tutar, kâr hariç belirlenen genel toplam tutar üzerinden hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler ile toplanarak yaklaşık maliyet hesaplanır.
Birim fiyatlara müteahhit karı dahil mi?
Her yıl yayımlanan kamu birim fiyatlarına % 25 müteahhit kârı ve genel giderler dahildir. Buna göre, yayımlanmış birim fiyat o imalatın piyasa fiyatını göstermektedir. Birim fiyat listesinde yer alan fiyatlara KDV dahil değildir.
Işin tasfiyesi nasıl yapılır?
Öncelikli olarak tasfiye edilecek yapım işi için kesin hesap işlemleri yapılır. Bunun için yüklenicinin gerçekleştirdiği imalatların kesin metraj çıkarılır. Kesin metrajın bulunması ile birlikte hesap görme işlemi kolayca tamamlanabilecektir. İdare ve Yüklenicinin metraj miktarlarında mutabık olmaları yeterlidir.Tenzilat oranı nedir inşaat?
TENZİLAT (İNDİRİM): yükleniciler arasında seçim yapma olanağını idareye vermek üzere, istekliler arasından 1. Keşif üzerinden önerilen indirim veya artırım yüzdeleridir.Yüklenici iş artışı yapmak zorunda mı?
Artışa konu işler idareyi külfete sokmaksızın asıl işten ayrılmasının teknik veya ekonomik olarak mümkün olmaması, İş artışı işin tamamlanması amacıyla yapılmalıdır. İş artışı konusunda yetki tamamen idarede olup, yüklenicinin inisiyatifi yoktur.
İş artışı yapıldığında karar ve sözleşme damga vergisi alınır mı?
İş artışı her halükarda sözleşme değişikliğini gerektirdiğinden 488 sayılı Kanun’un 14. maddesi uyarınca artan tutar binde 9,48 oranında Damga Vergisi’ne tabidir.