- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.120
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Müteahhit binayı ne zaman teslim etmiş sayılır?
Bu durumda, iskân izni alın madan önce inşaatın bitirilmiş ve inşaat sahibi de inşaatı teslim almışsa, teslim olgusu gerçekleşmiş sayılacaktır. Teslim için bir vade kararlaştırılmamış olabilir. Bu halde,.müteahhide inşaya ilişkin borcunu yerine getirebilmesi için uygun bir zaman bırakıl malıdır.Müteahhit evi teslim etmezse ne olur?
Müteahhit kusurlu olarak inşaatın geç teslim edilmiş olmasına sebep olmuşsa; kural olarak arsa sahibinin (temerrüt faizini aşan) zararlarını tazmin etmelidir. Bu kapsamda geç teslimden ötürü arsa sahibi alacağı daireleri satamamışsa, müteahhit bu kar kaybından doğan zararı üstlenecektir.Bunun için müteahhidin rızası aranmaz. Ancak müteahhit feshi kabul etmeyip, sözleşme hükümlerinin devam ettiği iddiasında ise, bu konuda mahkeme kararına ihtiyaç vardır. Feshin haklı veya haksız olduğu konusunda mahkeme karar verecektir.
Iskandan sonra müteahhit sorumluluğu kaç yıl?
Müteahhidin gizli ayıplardan sorumluluğu, teslimden itibaren 5 yıl olarak düzenlenmiştir. Ayıbın ortaya çıkmasında müteahhidin ağır kusuru var ise bu süre 20 yıl olarak kanunda düzenlenmiştir. Ayının ortaya çıkması durumunda iş sahibinin birtakım hakları mevcuttur.
Müteahhit sözleşmeye uymazsa ne olur?
Müteahhidin sözleşmeye aykırı davranması halinde, sözleşmeye uyan tarafın sözleşmeyi fesih hakkı bulunuyor. Sözleşmenin feshedilmesi halinde dairenin teslim edilmemiş olmasından kaynaklanan tazminatı talep edilebiliyor. Ancak taraflar arasında yapılan sözleşmede hüküm varsa bile cezai şart talep edilemiyor.
Müteahhit kira ödemiyor ne yapmalıyım?
Arsa sahibi ile müteahhit arasındaki ihtilafa tüketici mahkemesi bakmaz, asliye hukuk mahkemesi bakar. Süresinde bitmemiş yapılar için ya gecikme nedeniyle mahrum kalınan kira bedelleri talep edilir veya sözleşmeden kaynaklanan cezai şart.Müteahhit hangi mahkemeye şikayet edilir?
Inşaat ile ilgili şikayetler nereye yapılır? Eğer müteahhit söz konusu işleri yapmıyor, geciktiriyor veya yanlış yapıyor ise, maliye bakanlıkları ve belediyedeki beyaz masalara şikayet edilebilir.Yaptığınız sözleşmeye müteahhit tarafından uyulmadığını, binayı eksik veya hiç yapmadığını tespit ettiğinizde ilk olarak yapmanı gereken ihtarname göndermek olmalıdır. Noter aracılığıyla sözleşmede yar alan ve yerine getirilmeyen müteahhit yükümlülüklerini tespit ederek müteahhite ihtar gönderebilirsiniz.
Müteahhidin borcu dolayı yapı kullanma izni belgesi alınabilir mi?
5940 Sayılı Kanun’la yapılan düzenlemeye göre, müteahhitten konut satın alan vatandaş, müteahhidin vergi ve sigorta primi borcu olsa dahi, tek kuruş ödemeden yapı kullanma izin belgesi alabilecek.
Müteahhitin sorumluluğu kaç yıldır 2021?
Müteahhidin gizli ayıptan doğan sorumluluğunda zamanaşımı süresi, inşaat sözleşmesinin konusu taşınır bir yapı olması halinde teslimden itibaren iki yıl, taşınmaz ise 5 yıl olarak düzenlenmiş olup ayıbın ortaya çıkmasında müteahhidin ağır kusuru var ise bu süre 20 yıl olarak belirlenmiştir.