AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mutasyonda cevresel faktorler etkili midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mutasyonda çevresel faktörler etkili midir?​

Normalde zararlı olması beklenen bu mutasyonlar, yeni ortama girince (mesela antibiyotikli ortam) faydalı olmaya başlarlar. Çünkü bu mutasyonların neden olduğu değişim, çevreyle doğrudan ilişkilidir. Çevrenin etkisi değişince, “zararlı” dediğimiz mutasyonun etkisi de değişmektedir.
Mutasyon yok ne demek?
Mutasyona uğramış gen (mutant gen), işlevini yerine getiremez ve defektif protein kodlanmasına sebep olur. Yanlış kodlandığı için fonksiyonu bozulan protein dolayısıyla hastalık ortaya çıkar. Bu mutasyonlar anne ve babadan gelen kromozom alellerinin yalnızca birinde veya ikisinde birden bulunabilir.

Duplikasyonlar ve kromozomal mutasyonlar?​

Duplikasyonlar !   Aynı kromozom içinde ya da kromozomlar arasında genetik materyalin yeniden düzenlenmesi şeklinde modifikasyonlar   Gen mutasyonlarından ayırmak için bunlara kromozomal mutasyonlar ya da kromozomal bozukluklar denir. Prof. Dr. Bektaş TEPE
Hem kromozomal mutasyonlar hem kromozom değişiklikleri hem?
Kromozom değişikliklerine kromozomal mutasyonlar denir. Kromozomal mutasyonlar temel olarak mayozda geçerken meydana gelen hatalardan kaynaklanır. Ek olarak, mutajenler ayrıca kromozomal mutasyonlara da neden olabilir. Kromozom mutasyonları, kromozom yapısının yanı sıra kromozom sayısında da ortaya çıkabilir.

Genetik mutasyonlar ve kromozomlar?​

Aynı kromozom içinde ya da kromozomlar arasında genetik materyalin yeniden düzenlenmesi şeklinde modifikasyonlar   Gen mutasyonlarından ayırmak için bunlara kromozomal mutasyonlar ya da kromozomal bozukluklar denir. Prof. Dr. Bektaş TEPE
Bir kromozomun eksikliği veya Monozomi?
Bir Kromozom Eksikliği (Monozomi) Ağır Fenotipik Etkilere Yol Açabilir   Bir kromozomun eksikliği 2n-1 yapısını oluşturur ve monozomi olarak adlandırılır. !   Otozomlardaki monozomi insan ve diğer hayvanlarda genellikle tolore edilemez. !   Drosophila’da, kromozom 4’te, Haplo-IV olarak bilinen monozomiye raslanır. !
 
Geri
Üst