Muta nikahini kimler yapar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Muta nikahını kimler yapar?​

Muta nikahı özellikle ilk Müslüman topluluklarında uygulanan bir nikah türüdür. Günümüzde hala bazı şii mezheplerinde, özellikle de İran’da uygulanmaya devam etmektedir. Bu nikaha göre kadın ve erkek, aralarında belirli bir süre anlaşarak, belirli bir ücret karşılığında nikahlı kalabilirler.

Muta nikahı hangi savaşta oldu?​

“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Evtas yılında üç kere muta nikahı hususunda ruhsat verdi…” Evtas: Tâif’te bir vadinin ismidir. Evtas senesi ve Mekke’nin fethi senesi aynı şeydir. Evtas savaşı Huneyn savaşının içinde dahil bir grupla yapılan savaşın ismidir.
Muta nikahı helâl midir?
DİYANET MUTA NİKAHINI AÇIKLADI Muta ve muvakkat (belirli bir zaman için kıyılan) nikah batıldır.” Diyanet İşleri Başkanlığı’nda konuyla ilgili yer alan bilgilere göre, Mü’minûn sûresinin 6 ve 7. âyetlerinin nazil olması üzerine, mut’a nikahı haram kılınmış.
Mutaşa evlilik ne demek?
kadar para karşılığında seninle müt’alandım” der. Muta nikahı ile evlenen kadın, nikahın süresi ne kadar olursa olsun mirastan hak iddia edemez. Muta nikahı ile evlenen erkek, sonradan normal nikahın şartlarını yerine getirip bu kadını sürekli eş olarak alabilir.

Muta nikahı nasıl kıyılır Şia?​

Şii mezhebinde Müt’a nikahı için erkek ve kadın belirli bir süre ve ücret karşılığında anlaşırlar. Bu evliliğin süresi en az bir cinsel birleşme kadar, en çok 99 sene olabilir. Erkek, rızası olan kadına, “Beni (…) (aylık) bir zaman için müt’alandır” veya ” (…)

Muta nikahı neden yasaklandı?​

Ömer, devlet başkanı olarak toplum ahlakının bozulmasına yol açtığı düşüncesiyle müta uygulanmasını yasaklamıştır. Çünkü Hz. Peygamber normal şartlarda değil, Müslümanların uzun zaman ailelerinden ayrı kaldığı, savaş durumu, gurbette bulunma gibi zorunlu hallerde buna müsaade etmişti.
Muta nikahı ile ilgili ayet var mı?
Dr. Osman Zümrüt, muta nikahının İslam’dan önce uygulanan ve var olan geleneksel bir evlenme biçimi olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Kuran’da bu konuda açık hüküm yoktur.
Muta nikahı ne zaman kaldırıldı?
Sünni alimler, İslamiyet’in ilk yıllarında, özellikle harp zamanlarında uzun zaman kadınlardan uzak kalan askerler için mut’a nikahına izin verildiğini, Hayber savaşına kadar mübah olan bu nikah türünün Hz. Muhammed tarafından Mekke’nin fethi olan 630 yılında tamamen yasaklandığını savunuyor.
Dünyada dini nikah çeşitleri: Bir günlük nikah, yaz nikahı, sefer nikahı ve daha fazlası
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi web sitesinde evlilik konusunda Bakara Suresi 231. ayete atıf yapılarak ‘Hakların zayi ve tarafların mağdur olacağını bile bile resmi nikâh yapmadan imam nikâhı ile evlenmek caiz değildir’ ifadesine yer verilmiştir.
Kuranda 4 ayet nedir?
diyanet vakfına göre: ”(savaşta) inkâr edenlerle karşılaştığınız zaman boyunlarını vurun. nihayet onlara iyice vurup sindirince bağı sıkıca bağlayın (esir alın). savaş sona erince de artık ya karşılıksız veya fidye karşılığı salıverin.
 
Geri
Üst