Muş Yoresel Yemekleri,
Muşun Yemekleri,
Muş yoresine ait yemekler
Muş'un Başlıca mahalli yemekleri; Muş koftesi (hafta direği), domatesli lahana dolması (kırkcikli kelem dolması), hez (hasut) dolması, corti, keşkek, cavbelek, mırtoge , hersedir, teter helvası, kurcık, murtoge, cevbelek, helimaşi, jag, guluk, kenger, sepidak, uckun ve kak’tır
Muş Koftesi (Hafta Direği):
Yağsız et, iki yada uc kez makineden gecirilir ve dovulur Koftelik bulgurla iyice yoğrulur Yoğrulan bu malzemeden bir tutam avuc icine alınır ve iyice sıkılır, Top haline getirilir, ortasından oyulur ve daha once hazırlanmış kıyma, soğan, cevizici ve pirinc karışımı ic bu oyuğa konarak tekrar kapatılır Tuzlu suda 2030 dakika pişirildikten sonra tabaklara konur, uzerine tereyağı dokulerek servis yapılır
Hez Dolması:
Yağlı kıyma pirinc ile iyice yoğrulur Haşlanmış lahana yapraklarına sarılarak tencereye sıra ile dizilir Tencereye sumak suyu ilave edilir İyice piştikten sonra servis yapılır
Domatesli Lahana Dolması (Kırkcikli kelem Dolması):
Yağlı kıyma bulgurla iyice yoğrulur Haşlanmış lahana yapraklarına sarılır Tencereye, bir sıra dolma bir sıra da domates ve biber karışımı serilir ve ateşe verilir Piştikten sora uzerine biberli yağ dokulerek servis yapılır
Corti:
Lahana yaprakları ufak ufak doğranır ve maydanos, reyhan, soğan ve ceşitli baharatlardan oluşan karışımla birlikte tupe doldurulur Ekşi olması icin de kupe bir miktar nohut ve hamur atılır Kışlıktır Kuru yemeklerin yanında yenildiği gibi icine dovme yada kemikli et katılıp pişirilerek de yenilebilir
Keşkek:
Nohut ve den (kabuğu alınmış buğday, dovme) taneleri suda iyice haşlanır Onceden pişirilmiş etle birlikte toz biber, haşlanmış nohut ve den katılır Bir sure daha pişirilir Ufak ufak doğranmış kuru soğan serpilerek servis yapılır
Muşun Yemekleri,
Muş yoresine ait yemekler
Muş'un Başlıca mahalli yemekleri; Muş koftesi (hafta direği), domatesli lahana dolması (kırkcikli kelem dolması), hez (hasut) dolması, corti, keşkek, cavbelek, mırtoge , hersedir, teter helvası, kurcık, murtoge, cevbelek, helimaşi, jag, guluk, kenger, sepidak, uckun ve kak’tır
Muş Koftesi (Hafta Direği):
Yağsız et, iki yada uc kez makineden gecirilir ve dovulur Koftelik bulgurla iyice yoğrulur Yoğrulan bu malzemeden bir tutam avuc icine alınır ve iyice sıkılır, Top haline getirilir, ortasından oyulur ve daha once hazırlanmış kıyma, soğan, cevizici ve pirinc karışımı ic bu oyuğa konarak tekrar kapatılır Tuzlu suda 2030 dakika pişirildikten sonra tabaklara konur, uzerine tereyağı dokulerek servis yapılır
Hez Dolması:
Yağlı kıyma pirinc ile iyice yoğrulur Haşlanmış lahana yapraklarına sarılarak tencereye sıra ile dizilir Tencereye sumak suyu ilave edilir İyice piştikten sonra servis yapılır
Domatesli Lahana Dolması (Kırkcikli kelem Dolması):
Yağlı kıyma bulgurla iyice yoğrulur Haşlanmış lahana yapraklarına sarılır Tencereye, bir sıra dolma bir sıra da domates ve biber karışımı serilir ve ateşe verilir Piştikten sora uzerine biberli yağ dokulerek servis yapılır
Corti:
Lahana yaprakları ufak ufak doğranır ve maydanos, reyhan, soğan ve ceşitli baharatlardan oluşan karışımla birlikte tupe doldurulur Ekşi olması icin de kupe bir miktar nohut ve hamur atılır Kışlıktır Kuru yemeklerin yanında yenildiği gibi icine dovme yada kemikli et katılıp pişirilerek de yenilebilir
Keşkek:
Nohut ve den (kabuğu alınmış buğday, dovme) taneleri suda iyice haşlanır Onceden pişirilmiş etle birlikte toz biber, haşlanmış nohut ve den katılır Bir sure daha pişirilir Ufak ufak doğranmış kuru soğan serpilerek servis yapılır