AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Musterilere verilen hediyeler gider yazilir mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

Müşterilere verilen hediyeler gider yazılır mı?​

Sonuç olarak işletmelerin rakiplerine üstünlük sağlamak, ürün ve hizmetlerini tanıtmak ve satışlarını arttırmak için; reklam ve tanıtım amacıyla eşantiyon veya hediye olarak verilen mal ve hizmetler gelir ve kurumlar vergisi hasılatlarında gider olarak kabul edilecektir.

Hediye vergisi ne kadar?​

Hediye vergisi ne kadar?
Çekilişlerden kazandığınız hediye yasalarda belirtilen istisna tutarı üzerinde ise vergi ödersiniz. İstisna sınırı 2019 yılı için 5.760 TL’ dir. Eğer kazandığınız hediyenin piyasa değeri bu bedelin üzerinde ise oranında vergi ödersiniz.

Gelir vergisi kanunu ne zaman yürürlüğe girdi?​

Diğer bir ifade ile bugünkü modern vergi politikasının temelleri o yıllarda atılmıştır. 1946 yılından sonra başlanan vergi sistemindeki düzenlemeler kapsamında 1949 yılında yapılan Vergi Reformu ile Kazanç Vergisi yerine Gelir ve Kurumlar Vergisi kabul edilmiştir.

Hediye çeki gider yazılır mı?​

Hediye çeki gider yazılır mı?
Hediye çekini satın alıp dağıtan şirketlerin, bu kapsamda ödedikleri bedelleri pazarlama, satış ve dağıtım gideri olarak çek bedeli karşılığı mal teslimi veya hizmet ifası gerçekleştiği ve buna ilişkin faturanın düzenlendiği dönemde hesaplarına gider olarak almaları mümkündür.
118i vergisi ne kadar?​
BMW’nin başlangıç serisi olan ve 118i ile 116d modellerini içinde bulunduran 1 serisi otomobillerin fiyatları 161.800 TL ile 199.400 TL arasında farklılık gösterirken bu mükemmel modellere sahip olmak için 51.419 TL ile 63.386 TL arasında değişen BMW Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) fiyatları ödemek durumundasınız.

Gelir vergisi Kanunu 40 madde nedir?​

Gelir vergisi Kanunu 40 madde nedir?
GVK’nun 40/10 uncu.maddesine göre, fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedelleri gider olarak hasılattan indirilebilecektir.

Hediye çeki ayni yardım mıdır?​

Gelir Vergisi Açısından Hediye Çekleri Kanunda belirtildiği üzere çalışana verilen ayni yardımlar ücret mahiyetinde olduğu için gelir vergisine tabi olarak bordrolaştırılmalıdır. Bu sebeple alışveriş çekleri çalışanın bordrosunda gelir vergisine tabi bir ödeme kalemi olarak eklenir.

Hediye çeki SGK primine tabi mı?​

Hediye çeki SGK primine tabi mı?
İşverenlerin SGK prim yükünü hafifletmelerinin bir yolu da çalışanlarına yardım amaçlı nakit ödeme yapma yerine alışveriş/hediye çekleri vermeleridir.

Müşterilere verilen hediyeler genellikle işletmeler tarafından pazarlama, tanıtım ve müşteri sadakati amacıyla verilir. Vergi mevzuatına göre, işletmelerin gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde gider olarak kaydedilebilirler. Ancak, bu hediyelerin belirli limitler dahilinde olması ve ticari faaliyetle ilgili olması gerekmektedir.

Hediye vergisi ise çekilişlerden kazanılan hediyeler için ödenen vergidir. 2019 yılı itibarıyla hediye vergisi istisna sınırı 5.760 TL olarak belirlenmiştir. Eğer kazanılan hediyenin piyasa değeri bu miktarı aşarsa, vergi ödenmesi gerekmektedir.

Gelir Vergisi Kanunu ise 1949 yılında yürürlüğe girmiştir. Kazanç Vergisi yerine Gelir ve Kurumlar Vergisi'nin kabul edilmesi, vergi sisteminin temellerinin atıldığı önemli bir dönüm noktasıdır.

Hediye çeki ise satın alan şirketlerin pazarlama, satış ve dağıtım giderleri olarak kaydedilebilir. Hediye çekinin bedeli karşılığında mal teslimi veya hizmet gerçekleştiği zaman, bu tutarlar gider olarak kabul edilebilir.

Hediye çekleri ve ayni yardımlar çalışanların gelir vergisine tabidir ve bordroya dahil edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, çalışanlara verilen alışveriş çekleri gelir vergisine tabi bir ödeme olarak değerlendirilir.

Hediye çeklerinin SGK primine etkisi ise nakit ödeme yapmak yerine çalışanlara yardım amaçlı verilmesinin bir yöntemi olarak değerlendirilebilir. Ancak, SGK primlerine etkisi konusunda net bir bilgi verilmemiştir. Bu konuda detaylı bilgi almak için ilgili mevzuatın incelenmesi gerekebilir.

Geri