AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mustahsil makbuzunda vergiyi kim oder?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Müstahsil makbuzunda vergiyi kim öder?​

Müstahsil makbuzunda Gelir Vergisi Kesintisi yani stopaj yapmak için defter tutmayan çiftçilerden alınan ürünler üzerinden Gelir Vergisi Kanunu Madde 94’e göre gelir vergisi kesilerek kalan satıcıya ödenmelidir.

Müstahsil makbuzunda stopajı kim öder?​

SMM’de hem stopaj (gelir vergisi) hem de KDV vardır. Stopaj brüt tutar üzerinden ve KDV ’dir. Stopajı müşteriniz sizin adınıza vergi dairesine öder (muhtasar beyanname ile).
Müstahsil makbuzunda stopaj Defter tutmayan çiftçilerden alınan ürünler üzerinden Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesine göre gelir vergisi kesilir ve kalan satıcıya ödenir.
Müstahsil makbuzunda KDV var mı?
5- Müstahsil makbuzları üzerine GVK’nun 94. maddesi hükümlerine göre belirlenen oranlarda stopaj yapılması ve bu oranın makbuz üzerinde gösterilmesi zorunludur. Müstahsil makbuzu üzerinde KDV yer almamaktadır.
Vergi mükellefine müstahsil makbuzu kesilir mi?
Söz konusu kanun hükmüne göre sadece gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden satın alınan mallar için müstahsil makbuzu düzenlenebilmektedir.

Müstahsil makbuzu kimler imzalar?​

Mal tüccar veya çiftçi adına bir adamı veya mutavassıt tarafından alındığı takdirde makbuz bunlar tarafından tanzim ve imza olunur. Çiftçiden avans üzerine yapılan mubayaalarda, makbuz, malın teslimi sırasında verilir. Müstahsil makbuzunun tüccar veya alıcı çiftçi nezdinde kalan nüshası fatura yerine geçer.

Müstahsil makbuzu stopaj oranı nasıl hesaplanır?​

Defter tutmayan çiftçilerden alınan ürünler üzerinden Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesine göre gelir vergisi kesilir ve kalan satıcıya ödenir….Müstahsil makbuzu stopaj oranları ise şöyledir:
- Hayvansal ürünler için %2.
- Zirai ürünler için %4.
- Çiftçi borsaya kayıtlıysa %1.
- Çiftçi borsaya kayıtlı değilse %2.
Kelime anlamı ise üretici olarak bilinmektedir. Ne İşe Yarar ve Nasıl Düzenlenir? Müstahsil makbuzu, defter tutmayan çiftçiler tarafından fatura niteliğine geçen bir belgedir. Defter tutan ve defter tutmayan çiftçiler arasında yapılan alışverişlerde müstahsil makbuzu düzenlenir.
Çiftçi nasıl fatura keser?
Müstahsil makbuzu, çiftçiye malın teslimi sırasında düzenlenerek verilecektir. Müstahsil makbuzları, fatura ve fatura yerine geçen vesikalar gibi noterden tasdik ettirilerek veya anlaşmalı matbaalarca bastırılarak kullanılabilmektedir.
Müstahsil makbuzu ne zaman kesilir?
Müstahsil makbuzu, çiftçilerden ürün alındığı alınan ürün karşılığında zaman düzenlenir. Genellikle matbu şekilde hazırlanan ve kağıt formunda olan bu makbuz, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen esas ve usule göre elektronik ortamda da düzenlenebilir.

Müstahsil makbuzu stopaj kalktı mı?​

2. Müstahsil makbuzunun düzenlenmemesinden dolayı stopaj kesintisi yapılmayacaktır. Böylece maliye vergiden mahrum olacaktır.

Müstahsil makbuzu nasıl kesilir?​

E-müstahsil Nasıl Kesilir? Müstahsil makbuzunun bir örnek çıktısı alınır ve iki tarafı ıslak imzalı bir biçimde satıcıya teslim edilir. Makbuzu alan tarafın kağıt ortamı ile makbuzu muhafaza etmesi gerekir. Tüccar nüshası ise elektronik sertifika ile beraber imzalanıp dijital ortamda muhafaza edilir.
1.7.2021 tarihinde yürürlüğe girecek bu düzenleme uyarınca Temmuz 2021 ve sonraki dönemlerde düzenlenen e-fatura, e-arşiv fatura, e-serbest meslek makbuzu, e-müstahsil makbuzu vb. elektronik belgeler, Ba ve Bs Formlarına dâhil edilmeyecektir.
E-müstahsil makbuzu kimlere kesilir?
E-Müstahsil Makbuzu Kimlere Kesilir? Ticari işlemlerini deftere kaydeden çiftçi ya da tüccarlar, defter tutmayan kişilerden aldıkları ürünler için müstahsil makbuzu düzenler. Bu gibi durumlarda düzenlenmesi zorunlu olan ticari belgeyi kısaca üreticiler için kesilen makbuz olarak tanımlayabiliriz.
 
Geri
Üst