Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mustafa kemal ataturk soyadini kim verdi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.776
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mustafa kemal atatürk soyadını kim verdi?​

Soyadı Kanunu’nun çıkmasından beş ay sonra 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM tarafından oy birliği ile kabul edilen 2587 sayılı kanunla Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’e “Atatürk” soyadı verildi. 17 Aralık 1934’te çıkarılan yasa ile bu soyadının diğer kişiler tarafından kullanılması yasaklandı.

Annesi Atatürk’e ne zaman doğduğunu söylemiş?​

Cevap: Baharda Mayıs ayının herhangi bir gününde doğduğunu söylemiştir.
Türk çocukları olarak bize düşen görev nedir?​
Ey Türk Gençliği! Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir. Bugün hepimize düşen ortak görev; ulusal değerlere, bilince, Cumhuriyet’e sahip çıkmak, Çanakkale’yi, Kurtuluş Savaşı’nı kazanan ruhu korumak ve bu bilinci gelecek kuşaklara aktarmaktır.

Atatürk nerede eğitim gördü?​

Atatürk nerede eğitim gördü?
Mustafa Kemal Atatürk´ün Hayatı Sırasıyla, Mahalle Mektebi, Şemsi Efendi Okulu, Selanik Mülkiye Rüştiyesi, Selanik Askeri Rüştiyesi, Selanik Askeri İdadisi, Harp Okulu ve Harp Akademisi’ne gitti. 1893 yılında Askeri Rüştiye’de okurken matematik öğretmeni tarafından adına “Kemal” ilave edilerek Mustafa Kemal adını aldı.

Atatürk ünvanlarını nasıl kazandı?​

Atatürk ünvanlarını nasıl kazandı?
Türk Kurtuluş Savaşı sürecinde Ankara Hükûmeti’ni kurdu, Türk Orduları Başkomutanı olarak Sakarya Meydan Muharebesi’ndeki başarısından dolayı 19 Eylül 1921 tarihinde “Gazi” unvanını aldı ve mareşalliğe yükseldi; askerî ve siyasi eylemleriyle İtilaf Devletleri ve destekçilerine karşı zafer kazandı.

Atatürkün öz annesi kimdir?​

Mustafa Kemal Atatürk’ün anne soyu Karaman’dan Rumeli’ye gelen ve bundan dolayı da “Konyarlar” olarak Rumeli’de anılan Yörük Türkmenlerdendir. Zübeyde, 1857’de Lankaza’da dünyaya gelmiştir. Babası Sofuzade Feyzullah (Sadullah) Ağa, annesi Molla Hanım olarak anılan Ayşe Hanım’dır.

Cumhuriyete sahip çıkmak için neler yapmalıyız?​

» Tarihimizi iyi bilmeli, geçmişte yapılan hatalardan ders çıkarmalıyız. » Kültürümüzü korumalı, kültürümüze zarar verecek her türlü hareketten sakınmalıyız. » Gelişimimizde önceliğimizi eğitime vermeli, spor ve sanatsal faaliyetleri hayatımıza dahil etmeliyiz. » Dürüstlükten asla taviz vermemeliyiz.
Cumhuriyeti korumak ve yaşatmak için bizlere düşen görevler nelerdir?​
Bizlere düşen görev; birlik ve beraberliğimizi daima korumak, Cumhuriyetin coşkusunu yaşamak ve yaşatmak, Atatürk’ün mirasını gelecek nesillere aktarmanın bilinci içerisinde Cumhuriyetimizin tüm değerlerini yaşatmaktır.

Mustafa Kemal Atatürk sırasıyla hangi okullara gitti?​

Mustafa Kemal Atatürk sırasıyla hangi okullara gitti?
Mustafa Kemal Atatürk’ün gittiği okullar ve şehirleri ise şunlardır:
- Mahalle Mektebi ( Selanik)
- Şemsi Efendi Okulu ( Selanik)
- Selanik Mülkiye Rüştiyesi ( Selanik)
- Selanik Askeri Rüştiyesi : 1893 – 1895 ( Selanik)
- Manastır Askeri İdadisi: 1895 – 1899 ( Manastır Şehri Makedonya)

Atatürk hangi askeri okulda öğrenim görmüştür?​

Atatürk hangi askeri okulda öğrenim görmüştür?
Mustafa Kemal, Selânik Askerî Rüştiyesi’ni bitirdikten sonra 1896 yılında Manastır Askerî İdadisi’ne girdi.

Mustafa Kemal’in ilk askerî başarısı nerede?​

1911 yılında İtalyanlar tarafından Trablusgarp’ın işgali ile başlayan bu savaşta, Mustafa Kemal Atatürk bir grup arkadaşı ile beraber Tobruk ve de Derne bölgesinde görev yapmıştır. 22 Aralık 1911 yılında İtalyanlara karşı olan Tobruk Savaşı’nda zafer elde etmiştir.

Mustafa Kemal Çanakkale’deki başarısından dolayı hangi unvanı almıştır?​

– Mustafa Kemal, Çanakkale Savaşlarına “yarbay” olarak başlamıştır, fakat beş hafta sonra 1 Haziran 1915’te “albay” olmuştur.
 
Mustafa Kemal Atatürk, soyadını Kanunu'nun çıkmasından beş ay sonra 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM tarafından oy birliği ile kabul edilen 2587 sayılı kanunla almıştır. Cumhurbaşkanı olarak kendisine "Atatürk" soyadı verilmiş ve bu kanun ile bu soyadının diğer kişiler tarafından kullanılması yasaklanmıştır.

Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, ona doğum tarihi olarak baharda Mayıs ayının herhangi bir gününde doğduğunu söylemiştir.

Atatürk eğitimine Mahalle Mektebi ile başlamıştır. Ardından Şemsi Efendi Okulu'na devam etmiş, Selanik Mülkiye Rüştiyesi ve Selanik Askeri Rüştiyesi'nde öğrenim görmüştür. Daha sonra Selanik Askeri İdadisi'ne gitmiş ve Harp Okulu ile Harp Akademisi'nde eğitim almıştır.

Atatürk, Türk Kurtuluş Savaşı sürecindeki başarılarından dolayı "Gazi" unvanını almış ve mareşalliğe yükselmiştir. Ayrıca Ankara Hükümeti'ni kurarak Türk Orduları Başkomutanı olmuş ve İtilaf Devletleri'ne karşı zaferler kazanmıştır.

Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, Konyarlar olarak anılan Yörük Türkmenlerindendir. Babası Sofuzade Feyzullah (Sadullah) Ağa, annesi ise Molla Hanım olarak anılan Ayşe Hanım’dır.

Cumhuriyete sahip çıkmak için tarihimizi iyi bilmeli, kültürümüzü korumalı, eğitime önem vermeli, dürüst olmalı ve birlik içinde olmalıyız. Ayrıca Cumhuriyeti korumak ve yaşatmak için birlik ve beraberliğimizi korumalı, Cumhuriyetin değerlerini yaşamalı ve gelecek nesillere Atatürk'ün mirasını aktarmalıyız.

Atatürk, hayatı boyunca farklı okullarda eğitim almıştır: Mahalle Mektebi ve Şemsi Efendi Okulu Selanik'te, Selanik Mülkiye Rüştiyesi ve Selanik Askeri Rüştiyesi aynı şehirde, Manastır Askeri İdadisi ise Manastır Şehri'nde.

Mustafa Kemal Atatürk, Selanik Askerî Rüştiyesi'ni bitirdikten sonra 1896 yılında Manastır Askerî İdadisi'ne katılmıştır.

Atatürk'ün ilk askeri başarısı 1911 yılında İtalyanlarla olan Tobruk Savaşı'nda zafer elde etmesiyle gelmiştir.

Mustafa Kemal, Çanakkale Savaşları'ndaki başarısından dolayı "albay" unvanını almıştır. Başlangıçta "yarbay" olarak göreve başlamış, ancak kısa sürede albaylık rütbesine terfi etmiştir.
 
Geri
Üst