SoruCevap
Yeni Üye
Mustafa Kemal Atatürk, öğrenim hayatında Hangi Okullara Gitti Sırasıyla? sorusuna cevap vermek gerekirse, öncelikle Selanik Askeri Rüştiyesi’nde eğitim aldı. Ardından Manastır Askeri İdadisi’ne geçti. Daha sonra İstanbul Harp Okulu’na kabul edildi. Atatürk, sonrasında Mekteb-i Sultanî’ye devam etti. Son olarak, Fransa’ya gönderilerek Saint-Cyr Harp Okulu’nda eğitim aldı. Atatürk’ün eğitim hayatı, onun liderlik ve askeri yeteneklerini geliştirmesine katkı sağladı. Bu okullarda edindiği bilgi ve deneyimler, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olarak tarihe geçmesinde etkili oldu.
İçindekiler
Mustafa Kemal Atatürk Hangi Okullara Gitti Sırasıyla?
Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanıdır. Eğitim hayatı boyunca farklı okullarda eğitim almıştır. İşte Mustafa Kemal Atatürk’ün sırasıyla gittiği okullar:
1. Selanik Askeri Rüştiyesi
Mustafa Kemal Atatürk, 1893 yılında Selanik’te bulunan Selanik Askeri Rüştiyesi’ne kaydolmuştur. Burada ilköğrenimini tamamlamıştır.
2. Selanik Askeri İdadisi
Atatürk, Selanik Askeri Rüştiyesi’nden mezun olduktan sonra Selanik Askeri İdadisi’ne devam etmiştir. Burada ortaöğrenimini tamamlamıştır.
3. Manastır Askeri İdadisi
1902 yılında Manastır Askeri İdadisi’ne kaydolan Mustafa Kemal Atatürk, burada eğitimine devam etmiştir. Bu dönemde askeri eğitim almıştır.
4. Harp Okulu
Manastır Askeri İdadisi’nden mezun olduktan sonra Mustafa Kemal Atatürk, 1905 yılında Harp Okulu’na girmiştir. Burada subaylık eğitimini almıştır.
5. Harp Akademisi
Mustafa Kemal Atatürk, Harp Okulu’nu başarıyla tamamladıktan sonra 1908 yılında Harp Akademisi’ne devam etmiştir. Burada askeri strateji ve liderlik eğitimi almıştır.
6. İstanbul Erkan-ı Harbiye Mektebi
1910 yılında İstanbul Erkan-ı Harbiye Mektebi’ne devam eden Atatürk, burada subaylık görevlerini yerine getirmiştir.
7. Fransa’ya Yolculuk
Mustafa Kemal Atatürk, 1911 yılında Fransa’ya gönderilmiştir. Burada askeri eğitim almış ve Fransızca öğrenmiştir.
8. Monastır’da Görev
Balkan Savaşı sırasında Mustafa Kemal Atatürk, Monastır’da görev almıştır. Bu dönemde askeri deneyim kazanmıştır.
9. Çanakkale Savaşı
Mustafa Kemal Atatürk, 1915 yılında Çanakkale Savaşı’nda görev almıştır. Bu savaşta başarılı komutanlık göstermiştir.
10. Milli Mücadele
1919 yılında Mustafa Kemal Atatürk, Samsun’a çıkarak Türk Kurtuluş Savaşı’nın önderi olmuştur. Bu dönemde Anadolu’da bağımsızlık mücadelesi vermiştir.
11. Ankara’da TBMM
Mustafa Kemal Atatürk, 1920 yılında Ankara’ya geçerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni kurmuştur. Ankara, Türkiye’nin başkenti olmuştur.
12. Lozan Konferansı
Mustafa Kemal Atatürk, 1923 yılında Lozan Konferansı’na katılarak Türkiye’nin bağımsızlığını uluslararası alanda kabul ettirmiştir.
13. Cumhuriyetin İlanı
1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilan edilmesiyle Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye’nin ilk Cumhurbaşkanı olmuştur.
14. Lausanne’da Konut
Mustafa Kemal Atatürk, 1934 yılında Lausanne’da kendisi için özel bir konut satın almıştır. Bu konut halen müze olarak ziyaret edilebilmektedir.
15. Türk Dil Kurumu
1932 yılında Mustafa Kemal Atatürk, Türk Dil Kurumu’nu kurarak Türk dilinin gelişimine katkıda bulunmuştur.
16. Türk Tarih Kurumu
1931 yılında Türk Tarih Kurumu’nu kuran Atatürk, Türk tarihini araştırmak ve yayınlamak amacıyla bu kurumu kurmuştur.
17. Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
1931 yılında Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü’nü kuran Mustafa Kemal Atatürk, Türk inkılaplarının araştırılması ve öğretilmesi amacıyla bu enstitüyü kurmuştur.
18. Cumhuriyet Halk Partisi
1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet Halk Partisi’ni kurarak Türkiye’nin ilk siyasi partisini oluşturmuştur.
19. Türk Silahlı Kuvvetleri
Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de kurucusu ve başkomutanıdır.
Mustafa Kemal Atatürk Hangi Okullara Gitti Sırasıyla?
Mustafa Kemal Atatürk ilk olarak Selanik Askeri Rüştiyesi’ne gitti. |
Atatürk daha sonra Manastır Askeri İdadisi’ne devam etti. |
Atatürk İstanbul Harbiye Mektebi’nde eğitim aldı. |
Atatürk daha sonra İstanbul Harp Okulu’na kaydoldu. |
Atatürk son olarak İstanbul Erkan-ı Harbiye Mektebi’ne gitti. |
Atatürk daha sonra Berlin’e giderek Almanya’da askeri eğitim aldı.
Atatürk daha sonra İstanbul’da Mekteb-i Sultani’ye devam etti.
Atatürk daha sonra Şam’da Mekteb-i İdadisi’ne devam etti.
Atatürk daha sonra İstanbul’da Harbiye Mektebi’nde öğrenim gördü.
Atatürk son olarak Sofya’da Mekteb-i Mülkiye’yi bitirdi.