AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Muslumanlar Mekkeden Medineye neden goc etmek zorunda kaldi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.308
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Müslümanlar Mekkeden Medineye neden göç etmek zorunda kaldı?​

Mekke’de yer alan İslam düşmanı müşrikler Hz.Muhammed (s.a.s) ve ilk Müslümanlara büyük zulüm, işkence ve zorbalıklar yapmışlardır. Hicret, Hz. Muhammed (s.a.v.) ve diğer Müslümanların, baskılardan kurtulmak için 622 yılında Mekke’den Medine’ye göç etmelerine verilen isimdir.

Müslümanların Mekkeden Medineye hicret etmesinin sebep ve sonuçları nelerdir?​

Müslümanların Mekkeden Medineye hicret etmesinin sebep ve sonuçları nelerdir?
Medine’ye hicretin başlıca sebepleri
- Mekke’de baskı ve zulmün artması
- İslam’ın yaşanmasına izin verilmemesi.
- Mekke’de Müslümanların can, mal ve din güvenliğinin olmaması
- İslam’ı Mekke dışında yayma arzusu ve isteği.
- Mekkeli müşriklerin Müslümanları Mekke’de istememesi ve onlara zulmetmeye başlaması.

Hicret ne kadar sürdü?​

Hz. Muhammed SAV’in Medine-i Münevvere’ye hicret için yola çıktığında Sevr mağarasında üç gün kaldı sonra Kûba Mescidi’ne ise 8 gün sonra ulaştı. Toplamda bu yolculuk 11 gün sürdü. Mekke-i Mükerreme’den hicret 622 yılından itibaren devam etti ve bu hicret 1 yıl kadar sürdü.

Peygamber efendimiz nasıl hicret etti?​

Peygamber efendimiz nasıl hicret etti?
Cevap: Peygamber efendimiz, tarihçilere göre miladın 622 senesinde, Allahü teâlânın emri ile, Mekke’den Medine’ye gitti ve bu yolculuğuna Hicret denir. Cebrâîl aleyhisselam, Peygamber efendimize gelip; (Bu gece, kâfirler seni öldürmeye karar verdi. Bu gece, Ali’yi yatağına yatır ve Ebu Bekir ile, Medine’ye hicret et!)
Hangisi Medine’ye hicretin siyasi sonuçlarından biridir?​
Hicret’in sonuçları Göç edenlere muhacir, Medine’de onları ağırlayan ve yardımcı olan Medineli Müslümanlara da Ensar denildi. Medine’de ilk İslam Devleti’nin temelleri atıldı. Medine’deki Yahudilerle Medine Antlaşması imzalandı. Medine’ye Mescid-i Nebevî yapıldı.

Hangisi Medine’ye hicretin siyasi sonuçlarından?​

Hangisi Medine’ye hicretin siyasi sonuçlarından?
HİCRETİN SONUÇLARI İslam dininin yayılabilmesi için gereken ortam oluştu. Medine’deki müslümanlar, Mekke’deki Müslümanların göçüne yardımcı oldu ve ilişkiler güçlendi. Medine’de Mescid-i Nebi inşa edildi. Mekke’deki Müslüman halka yapılan zorbalıklar sona erdi.

Medineye hicretten sonra neler yapıldı?​

Hicret’in sonuçları Medine’deki Yahudilerle Medine Antlaşması imzalandı. Medine’ye Mescid-i Nebevî yapıldı. Mekke Dönemi Sona ermiş Medine dönemi başlamıştır. Mekke ve Medine halkları arasında kardeşlik tesis edilmiştir.

Hicret hangi ayda oldu?​

Hicret hangi ayda oldu?
Resûlullah Efendimiz (aleyhisselâm), mîlâdî 622 yılında Mekke’den Medîne’ye hicret etti. 20 Eylül Pazartesi günü, Medîne’nin “Kubâ” köyüne geldi. Bu târih, Müslümânların “Hicrî-Şemsî” yılbaşı oldu. O yılın Muharrem ayının birinci günü de, “Hicrî-Kamerî” yılbaşı oldu.
 
Müslümanlar Mekke'den Medine'ye göç etmek zorunda kalmalarının sebepleri ve sonuçları büyük önem taşımaktadır. Mekke'deki İslam düşmanı müşriklerin Hz. Muhammed (s.a.v.) ve ilk Müslümanlara uyguladığı zulüm, işkence ve baskılar, Müslümanları baskıdan kurtulmak için Medine'ye göç etmeye zorlamıştır. İşte bu nedenlerden dolayı Müslümanlar Mekke'den Medine'ye hicret etmek zorunda kalmışlardır.

Hicretin sebepleri arasında Mekke'de baskı ve zulmün artması, İslam'ın yaşanmasına izin verilmemesi, Müslümanların can, mal ve din güvenliğinin olmaması, İslam'ın yayılma arzusu ve Mekke dışında İslam'ı yaşama isteği yer almaktadır. Müşriklerin Müslümanlara zulmetmeye başlaması da bu sebepler arasındadır.

Hicretin sonuçları ise oldukça önemlidir. Göç edenlere muhacir, onları ağırlayan ve yardımcı olan Medineli Müslümanlara ise Ensar denilmiştir. İlk İslam Devleti'nin temelleri Medine'de atılmış, Medine'deki Yahudilerle anlaşma yapılmasıyla ilişkiler güçlenmiş, Mescid-i Nebevi inşa edilmiş ve Medine'de İslam'ın yayılabilmesi için gerekli ortam oluşturulmuştur.

Peygamber Efendimiz'in hicreti ise Allah'ın emriyle gerçekleşmiş olup, bu yolculuğuyla Müslümanlara örnek olmuştur. Medine'ye hicret ederken Cebrâîl aleyhisselam tarafından kendisine emir verilmiş ve Medine'ye güvenli bir şekilde ulaşmıştır.

Hicretin siyasi sonuçlarından biri, Medine Antlaşması ile Medine'deki Yahudilerle ilişkilerin belirlenmesidir. Ayrıca Medine'ye Mescid-i Nebevi'nin inşa edilmesi ve İslam'ın yayılabilmesi için gerekli ortamın oluşması da önemli sonuçlardan biridir.

Hicretin ardından Medine'de Yahudilerle antlaşma yapılması, Mescid-i Nebevi'nin inşa edilmesi, Medine döneminin başlaması ve Mekke ve Medine halkları arasında kardeşlik ilişkilerinin kurulması gibi adımlar atılmıştır.

Hicretin hangi ayda gerçekleştiği ise, miladın 622 yılında Eylül ayında, Müslümanların Hicri-Şemsî yılbaşısına denk gelmiştir. Bu tarih, önemli bir dönüm noktası olarak Müslümanlar için büyük anlam taşımaktadır.
 
Geri
Üst