Musluman olmayan kisiye fitre verilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.982
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Müslüman olmayan kişiye fitre verilir mi?​

Şafiilere ve Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez (Maverdi, el-Havi, III, 387; X, 519; Merğinani, el-Hidaye, II, 223).

Müslüman olmadığı halde islama ısındırılmak istenen kişilere zekât verilir mi?​

Zekat dede, nene, anne, baba, çocuk, eş ve torun hariç tüm miskinler, yolda kalmışlar, kalbi İslam’a ısındırılacak olanlar, borçlular, esaretten kurtulacak olanlara verilebilir.
Müslüman olmayanlara neden zekât verilmez?
Müslüman olmayanlara zekat verilmez Zekat verilirken dikkat edilmesi gereken bir diğer ölçüt de zekatın verildiği kişinin dini inancıdır. Bu kurala göre zekat verilen kişinin İslam dininin bir mensubu olması gerekir. Bu yüzden zekat verilen kişinin dini inancı öğrenilmeli ve ona göre zekat verilmelidir.
Kalbi islâm a ısındırılmak istenenlere zekât verilir mi?
a- Hasan-ı Basri, Amir es-Şabî ve Ömer b. el-Hattaba göre, kalbleri İslama ısındırılmak istenenlere artık zekattan pay verilemez. Bunlara zekâttan pay verilebilir.

Anne baba kızına fitre verebilir mi?​

Ana babaya, dedeye, büyükanneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire verilmez. Fakir olmak şartıyla geline, kardeş, hala, amca, dayı, teyze gibi akrabaya, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa verilir. Eğer salih iseler, yakın akrabaya vermek, daha çok sevab olur.

Damada fitre verilir mi?​

Fitreyi kim verir, fitre kime verilir, kime verilmez? İşte detaylar. Fakir olan damada zekât verilebilir. Çünkü bunlarla zekâtı veren kişi arasında usûl ve fürû ilişkisi olmadığı gibi, zekât veren şahıs bunlara bakmakla yükümlü de değildir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 172, 293).
Zekât vermekle yükümlü olanlar kimlerdir?
Bir kimsenin zekât vermekle mükellef olması için Müslüman, hür, akıllı, büluğ çağına erişmiş olması; borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla hakikaten ya da hükmen artıcı mahiyette yani kazanç sağlayıcı nitelikte ve üzerinden bir yıl geçmiş nisap miktarı mala sahip olması gerekir.
Evi olan fakire zekât verilir mi?
Nafakasından fazla, fakat nisap miktarından az malı olana fakir denir. Maaşı kaç lira olursa olsun, evini idarede güçlük çeken her fakir, zekât alabilir ve kurban kesmesi, fıtra vermesi lazım olmaz.

Diyanet zekât kimlere verilmez?​

Ancak temel ihtiyaçları dışında, ister artıcı (nâmî) vasıfta olsun ister olmasın, herhangi bir maldan nisap miktarına sahip olan kimse fakir veya miskin kapsamında olmadığından ona zekât verilmez (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 266).

Alevi birine fitre verilir mi?​

Bir kere mezhep ayrılığı yapılmayacağı, hangi mezhepten olursa olsun Müslüman adını taşıyan herkese zekât verileceği konusunda oybirliği vardır. Yalnız gayrimüslimlere sadaka verilir ama zekât verilip verilmeyeceği tartışma konusudur. Bana göre Hz.
Kalpleri islama ısındırılacak olan kimseler kimdir?
Müellefe [kalpleri İslam’a ısındırılacak olan kimseler]; Müslüman olduğu halde niyeti zayıf olan veya [kabilesi içinde] şerefli bir mevkii bulunup kendisine zekat verilmesi halinde [onu görerek] başkasının da Müslüman olması ümit edilen kimsedir. Mezhepte esas alınan görüşe göre onlara zekat verilir.
Anne baba çocuğuna fitre verebilir mi?
Fitre kimlere verilir? : Ana babaya, dedeye, büyük anneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire fitre verilmez. Fitre fakir olmak şartı ile geline, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa fitre verilir. Hala, amca, dayı, teyze gibi akrabaya fitre vermek daha çok sevap olur.
 
Geri
Üst