Musluktan damlayan bir su damlasi neden kure seklindedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
224.029
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Musluktan damlayan bir su damlası neden küre şeklindedir?​

İç tarafta bulunan su molekülleri etraflarındaki su molekülleri tarafından çekilirken, yüzeyde bulunan su molekülleri sadece iç taraftaki moleküller tarafından çekilir. Yüzey alanı en düşük olan şekil ise küredir. Dolayısıyla su damlası küresel bir şekil alır ve yüzeyi gerilmiş esnek bir zar gibi davranır.

Yağmur damlasının cama yapışması kohezyon mudur?​

Yağmur damlalarının cama yapışması, denizden çıkan bir insanın vücudunun ıslak kalması, durgun bir su üzerinde hareket eden yaprağın suyu sürüklemesi ve benzeri durumlar adezyona örnektir. Bitkilere Etkisi Hidrojen bağlarının sonucunda gerçekleşen kohezyon, bitkilerde suyun zıt yönde taşınmasını mümkün kılar.
Özellikle bir yaprağın üzerinde su damlasının olması yaprağın molekülleri ve su molekülü arasında bulunan kuvvet ile oluşur. Bu da adezyon kuvveti olarak bilinir. Farklı maddelerin birbirine yapışarak gerçekleşen ve maddelerin birbirine yapışmasının sağlanması için kuvvete yapışmasına da adezyon denilmektedir.
Yağmur damlaları kaç metreden düşer?
Çapı yaklaşık 5 milimetre olan bir yağmur damlası saniyede yaklaşık 10 metre (yani saatte 36 kilometre) hızla hareket eder.
Yağmur damlaları nasıl birbirine değmez?
Çarpışabilir veya birleşebilir. Ancak bulutta oluşan kar veya yağmur taneleri, bulut içerisinde yükselme ve alçalma hareketleri yaparken genellikle elektriksel olarak yükelnirler ve aynı buluttan gelenler aynı yükle yüklenir. Bu yüzden havadayken birbirlerine elektrositatik kuvvet uygulayarak uzak kalabilirler.

Adezyon ve kohezyon kuvveti nelere bağlıdır?​

Kohezyon terimi aynı türdeki moleküllerin tutunması olarak ifade edilirken adezyon kuvvet farklı türde olan moleküllerin birbirine tutunması anlamına gelmektedir. Kohezyon olayı ise maddenin atom yapısıyla bağlantılı olmaktadır. Kohezyon ile tutunma sağlanmış halde olur.

Kohezyon hangi kuvvet sayesinde oluşur?​

Kohezyon (Latince: cohaerere, bir arada bulunma anlamındadır) molekül çekim kuvveti demektir. Aynı cins moleküllerin arasındaki çekim kuvvetine denir. Kohezyon sıvı ve katı (gazlarda ihmal edilebilecek kadar küçüktür) maddelerde görülür. Bu maddelerin moleküllerindeki pozitif ve negatif yükler arasında oluşur.
 
Geri
Üst