AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mus sehri ismini nereden almistir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Muş şehri ismini nereden almıştır?​

Bir rivayete göre, Muş adı, şehre, Asurlulardan kaçarak Muş yöresine gelen İbrani kabilelerinden biri tarafından verilmiştir. Nitekim 1914 Bitlis Vilayet Salnamesinde Muş adının İbrani’ce “Sulak verimli ve otlak” anlamına gelen “Muşa” kelimesinden geldiği ileri sürülmüştür.
Muş insanı Kürt mu?
Muş ili Doğu Anadolu’da yer alan bir yerleşim olduğu için ilk akla Kürtlerin salt nüfus olduğu bir yer olarak geliyor. Çünkü ne Zazalar ne de tarihçiler Zazaları Kürt olarak saymamaktadır. Kürtler il merkezi dahil bütün ilçelerde yaşamaktadır. Malazgirt, Bulanık ve Merkez nüfusunun çoğunluğunu oluşturur.

Musun neyi meshur hediyelik?​

Muş geleneksel el sanatları ile adından söz ettiren şehirlerden biridir. Birçoğu zamanla unutulmaya yüz tutsa da kilimcilik, halıcılık, semercilik, keçecilik, dantel ve boncuk oyacılığı ilin geçim kaynakları arasındadır. Muş evlerini süsleyen kilimler ilden alabileceğiniz hediye seçeneklerinden biridir.
Muş ne ile ünlü?
Doğu Anadolu’nun kahvaltıları hem zengin içerikli hem de meşhurdur. Muş’ta satın alabileceğiniz kahvaltılık ürünler arasında ise tuzsuz yayın köy tereyağı, hakiki köy manda tereyağı, otlu tulum peyniri, bal, biber ve patlıcan kurusu, göğermiş peyniri, keçi peyniri, orcik ve pekmez çeşitleri bulunmaktadır.
Bitlis hanlığının ortadan kalkmasından sonra Muş Erzurum eyaletine bağlı sancağın merkezi olurken, Bitlis’te Muş’a bağlandı. 1700 yılları sonrasında Muş ve çevresinde bir nevi babadan oğula geçen yerel paşalık vardı.
Muş Varto halkı Kürt mü?
Net bir sayı olmasa da ilçeleri de hesaba katarak Muş ilinin sınırları içinde yaşayan bireylerin yaklaşık yüzde 75-80 arası Kürt oldukları ve anadillerinin Kürtçe olduğunu ileri sürebiliriz. Örneğin Varto’da yaklaşık 60 Alevi köyü mevcuttur ve bunların tamamı Kürt’tür.

Muş yüzde kaç Kürt?​

oranlar isek yaklaşık olarak %70 kürt, %10 türk (çoğu kafkas göçmeni bir kısmı yerli), %10 zaza, %5 arap, %5 çerkes, çeçen, abhaz. öte yandan dini açıdan ise merkez, hasköy, bulanık, korkut, malazgirt hanefi-şafii iken varto’da alevi ve şafiiler birlikte yaşar.
Muşta Alevi var mı?
Muş ilinin Varto ilçesi barındırdığı Alevi nüfus ve okuma-yazma oranının yüksek oluşuyla diğer ilçelerden ayrılıyor.

Muş neyi ile ünlüdür?​

Varto’nun Meşhur Lezzetleri
Mersin ne ile meşhurdur?
Mersin ilimizin en meşhur yiyecekleri ve içeceklerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Muş iline özgü birçok meşhur yemek, hamur işi ve tatlı var. İlk akla gelen yöresel yemeklerden Muş köftesi, domatesli lahana dolması, hez dolması, çorti, herse, kete, ayran aşı ve kuşkonmaz. Tatlılardansa Muş tatlısının yanı sıra Teter helvası önemli yöresel tatlılarından.
Muş kaç yılında il olmuştur?
Muş şehri, 1929 yılında Bitlis vilayetinden ayrılarak müstakil bir il olarak, il merkezi konumu haline gelmiştir. 2008 yılı itibarıyla merkez nüfusu 70 bin dolaylarındadır. Coğrafi açıdan, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Murat-Van Bölümü içerisinde yer alır.
 
Geri
Üst