AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mus adi nereden geliyor?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.848
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Muş adı nereden geliyor?​

Bir rivayete göre, Muş adı, şehre, Asurlulardan kaçarak Muş yöresine gelen İbrani kabilelerinden biri tarafından verilmiştir. Nitekim 1914 Bitlis Vilayet Salnamesinde Muş adının İbrani’ce “Sulak verimli ve otlak” anlamına gelen “Muşa” kelimesinden geldiği ileri sürülmüştür.

MUŞ nasıl bir yer?​

MUŞ nasıl bir yer?
Muş şehri, 1929 yılında Bitlis vilayetinden ayrılarak müstakil bir il olarak, il merkezi konumu haline gelmiştir. Coğrafi açıdan, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Murat-Van Bölümü içerisinde yer alır. Muş ili ve şehri ayrıca Doğu Anadolu Bölgesi Kalkınma Projesi içinde yer almaktadır.

Muş doğuda mı?​

Muş doğuda mı?
MUŞ’UN COĞRAFİ YAPISI İlimiz Doğu Anadolu Bölgesindedir. 39 29′ ve 38 29′ kuzey enlemleriyle 41 06′ ve 41 47′ doğu boylamlarının arasındadır. Yüzölçümü 8196 km2’dır.

Muş yüzde kaçı Kürt?​

Net bir sayı olmasa da ilçeleri de hesaba katarak Muş ilinin sınırları içinde yaşayan bireylerin yaklaşık yüzde 75-80 arası Kürt oldukları ve anadillerinin Kürtçe olduğunu ileri sürebiliriz. Örneğin Varto’da yaklaşık 60 Alevi köyü mevcuttur ve bunların tamamı Kürt’tür.

Muş Kürtçe mi?​

Muş Kürtçe mi?
Nüfusun çoğunluğu Kürt kökenlidir. Kentte diğer önemli nüfusu da Türkler (büyük bir kısmı yerli, kalanı ise Karapapaklar ve Balkan Muhacirleri), Araplar ve Sünni Zazalar oluşturur.

Muş il olmadan önce nereye bağlıydı?​

Muş il olmadan önce nereye bağlıydı?
Bitlis hanlığının ortadan kalkmasından sonra Muş Erzurum eyaletine bağlı sancağın merkezi olurken, Bitlis’te Muş’a bağlandı. 1700 yılları sonrasında Muş ve çevresinde bir nevi babadan oğula geçen yerel paşalık vardı.

Muş neyi ile meşhur?​

Muş Hakkında Kısa Bilgi; Tarihte, Türklere Anadolu’nun kapılarını açan, Malazgirt Zaferinin kazanıldığı ve Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Muş’un lalesi, üzümü, Velikanı peyniri ve kilimi meşhurdur. İlk çağlarda bu bölgeye ”Taron ve Tarun” denmekteydi. M.S. 4 yüzyılda Muş şehrini, Urartu Kralı Muşet kurmuştur.

Muş neyi ile meşhurdur?​

Muş neyi ile meşhurdur?

Muş’un en meşhur yemeği nedir?​

Muş’un en meşhur yemeği nedir?
Kemiklerinden ayrılmış haşlama et, nohut, mercimek ve soğan eklenerek hazırlanan Helimaşı tam bir lezzet bombası. Muş’un yöresel lezzetlerinden olan Hez dolması; lahananın, kuşbaşı et ve pirinçle hazırlanan harçla doldurulup, tencerede ağır ağır pişirilmesiyle hazırlanmaktadır.

Muş hangi bölgede yer alır?​

Coğrafi açıdan, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Murat-Van Bölümü içerisinde yer alır. Muş ili ve şehri ayrıca Doğu Anadolu Bölgesi Kalkınma Projesi içinde yer almaktadır. Muş Merkez ilçesi, kuzeyden Varto; doğudan Bulanık, Hasköy ve Korkut ile komşudur. Malazgirt ilçesi ile sınırı yoktur.

Muş hangi iklime sahiptir?​

Muş hangi iklime sahiptir?
İklim: Muş ilinde sert kara iklimi hüküm sürer. Sıcaklık -29°C ile +37°C arasında seyreder. Senenin 120 gününde sıcaklık +30°C’nin üzerinde, 120 gün O°C’nin altında olur. Kışın fazla kar yağar.

Muş vartolular Alevi mi?​

Muş vartolular Alevi mi?
Muş ilinin Varto ilçesi barındırdığı Alevi nüfus ve okuma-yazma oranının yüksek oluşuyla diğer ilçelerden ayrılıyor. Urartu ve sonrasında Ermeni yerleşim alanı olan ilçenin adına dair farklı açıklamalar var.

Muş Kürtçe ismi nedir?​

Muş (Ermenice: Մուշ, Kürtçe: Mûş), Muş ilinin merkezi olan ve ile ismini veren şehirdir. Ayrıca Muş ilinin merkez ilçesidir.

Muş yüzde kaç Kürt?​

Muş yüzde kaç Kürt?
türk-türkmen nüfusunun yarısını kafkas göçmeni türkler oluşturur. oranlar isek yaklaşık olarak %70 kürt, %10 türk (çoğu kafkas göçmeni bir kısmı yerli), %10 zaza, %5 arap, %5 çerkes, çeçen, abhaz.
 
Muş adının kökeni hakkında verdiğiniz bilgiye göre, Muş adı Asurlulardan kaçarak Muş yöresine gelen İbrani kabileleri tarafından verilmiş olabilir. 1914 Bitlis Vilayet Salnamesi'nde Muş adının İbrani dilinde "Sulak verimli ve otlak" anlamına gelen "Muşa" kelimesinden geldiği ileri sürülmüş. Bu da ilginç bir köken hikayesi olabilir.

Muş, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Murat-Van Bölümü içinde yer alan bir şehirdir. 1929 yılında Bitlis vilayetinden ayrılarak müstakil bir il olarak il merkezi konumu haline gelmiştir. Ayrıca Muş ili ve şehri, Doğu Anadolu Bölgesi Kalkınma Projesi içinde yer almaktadır.

Muş'un coğrafi konumu doğuda yer almaktadır. 39°29' ve 38°29' kuzey enlemleri ile 41°06' ve 41°47' doğu boylamları arasında bulunmaktadır. Yüzölçümü ise 8196 km²'dir.

Muş ilinde yaşayan bireylerin yaklaşık %75-80'inin Kürt olduğu ve anadillerinin Kürtçe olduğu belirtilmektedir. Diğer önemli nüfus grupları ise Türkler, Araplar ve Sünni Zazalar şeklinde sıralanmış.

Muş'un meşhur yemekleri arasında Helimaşı ve Hez dolması bulunmaktadır. Helimaşı, kemiklerinden ayrılmış haşlama et, nohut, mercimek ve soğan ile hazırlanırken; Hez dolması ise lahananın, kuşbaşı et ve pirinçle doldurulup tencerede pişirilerek hazırlanmaktadır.

Muş'un coğrafi konumu Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Murat-Van Bölümü içinde yer aldığını belirtirken, iklimi ise sert kara ikliminin hüküm sürdüğü, sıcaklık değerlerinin geniş bir aralıkta seyrettiği, kar yağışının fazla olduğu bir yapıya sahip olduğu bilgisi verilmiş.

Muş'un Varto ilçesi, Alevi nüfusunun ve okuma-yazma oranının yüksek olmasıyla diğer ilçelerden ayrıldığı belirtilmiş. Ayrıca ilçenin tarihsel geçmişiyle ilgili farklı açıklamalar bulunduğu ifade edilmiştir.

Son olarak, Muş'un Kürtçe ismi "Mûş" olarak geçmekte ve Muş ilinin merkezi ve merkez ilçesi olduğu belirtilmektedir. Ayrıca Muş'ta, Türk/Türkmen nüfusunun yanı sıra Çerkes, Çeçen, Abhaz gibi farklı kökenlere sahip grupların da bulunduğu ve nüfusun yaklaşık %70'inin Kürt, %10'unun Türk, %10'unun Zaza, %5'inin Arap ve %5'inin diğer farklı kökenlerden olduğu paylaşılmış.
 
Geri
Üst