Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Murisi oldurmeye tesebbus etmek mirascinin mirascilik haklarina zarar verir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
48.559
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Murisi öldürmeye teşebbüs etmek mirasçının mirasçılık haklarına zarar verir mi?​

Mirasbırakanı öldürmek ya da öldürmeye teşebbüs etmek konusunda mirasçıya yardımcı olanlar ya da bu konuda teşvik edenler de mirastan mahrum olurlar. İfade etmek gerekir ki miras bırakanı öldürmeye teşebbüs etmek aynı zamanda mirastan çıkartma sebebidir.

Mirastan çıkarma işlemi nasıl yapılır?​

Mirasçılıktan Çıkarmada Usül Mirasçılıktan çıkarma ölüme bağlı bir tasarrufla yapılır. Bu ölüme bağlı tasarruflar ise miras sözleşmesi ya da vasiyetname olarak düzenlenebilir. Yani miras bırakan bir kişiyi mirasçılıktan çıkarmak istiyorsa bunu miras sözleşmesinde ya da vasiyetnamesinde belirtmelidir.

Mirastan mahrum bırakma nasıl olur?​

Mirastan mahrum bırakma nasıl olur?
Mirastan ıskat (mahrum bırakma) ölüme bağlı olan bir tasarruftur. Yalnızca vasiyetname şekillerinden biriyle yapılabilir. Mirastan ıskat için miras bırakan kişinin açık bir irade beyanı gereklidir. Vasiyet bırakan kişi, mirasçısını mirastan çıkardığını vasiyetinde açık bir şekilde belirtmek zorundadır.

Mirastan çıkarılan kişi tenkis davası açabilir mi?​

Mirastan çıkarılan kişi tenkis davası açabilir mi?
Mirasçılıktan çıkarılan kişi, mirastan pay alamaz, tenkis davası açamaz. “Miras bırakan” başka türlü tasarrufta bulunmuş olmadıkça, mirasçılıktan çıkarılan kimsenin miras payı, o kimse “miras bırakandan” önce ölmüş gibi, mirasçılıktan çıkarılanın varsa altsoyuna, yoksa “miras bırakanın” yasal mirasçılarına kalır.

Mirastan yoksunluk nasıl ortadan kalkar?​

kişiler, miras bırakana mirasçı olamayacakları gibi ölüme bağlı tasarrufla herhangi bir hak da edinemezler. Bunun istisnası miras bırakanın affı olup miras bırakanın yukarıda sayılan sebeplere rağmen mirasçıyı affetmesi halinde mirastan yoksunluk durumu ortadan kalkar.

Mirastan koruyucu çıkarma hangi mirasçıları korumak için uygulanır?​

Cezai ıskat ise her saklı pay sahibi mirasçı hakkında uygulanabilir. Koruyucu mirastan çıkarmanın içine, nesebi sahih, nesebi düzeltilmiş çocuklar ile nesebi, tanıma, babalık davası, evlenme ve af kanunları ile henüz düzeltilmemiş çocuklar ve sözleşme gereği miras bırakana bağlanan evlatlıklar girer.

Mirasçılıktan çıkarma sebepleri nelerdir?​

Mirasçılıktan çıkarma sebepleri nelerdir?
Öldürme,dolandırıcılık,sahtekarlık,emniyeti suistimal gibi suçlar bir ıskat sebebi teşkil edebilirler. İftira ,hakaret ve sövme,haksız suç isnadı ,yalan yere tanıklık gibi suçlar da bazı hallerde mirasçılıktan çıkarma sebebi teşkil edebilirler.

Aileniz sizi hangi hallerde mirasından men edebilir çıkarabilir )? Açıklayınız?​

Aileniz sizi hangi hallerde mirasından men edebilir çıkarabilir )? Açıklayınız?
Saklı paylı mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarına karşı ağır bir suç işlemişse eğer mirasbırakan tarafından mirastan çıkarılabilir. Ayrıca saklı paylı mirasçı mirasbırakana ve mirasbırakanın aile yakınlarına karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini yerine getirmiyorsa mirastan çıkarılabilir.

Baba evladını reddi mirastan mahrum bırakabilir mi?​

Ayrıca evlatlıktan reddedilmenin pay mirasçılığı ile ilgisi olduğu için bu konuda bilgi sahibi olmak gerekir. Türk Medeni Kanunu’na göre miras; baba, anne, çocuklar, torunlar ve çocukların eşlerine bırakılabilir. Ancak ret davası sonucunda reddedilen evladın alt soylarına ve eşine de miras bırakılamaz.

Miras tek kişiye bırakılır mı?​

Medeni Kanun gereğince, mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyudur. Çocuklar eşit olarak mirasçıdırlar. Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.

Torun tenkis davası açabilir mi?​

Torun tenkis davası açabilir mi?
Medeni Kanun’a göre kural olarak tenkis davasını sadece saklı paylı mirasçılar açabilir. Yukarda belirttiğimiz üzere saklı paylı mirasçılar miras bırakanın alt soyu, ana-babası ve eşidir. Davayı her saklı paylı mirasçı diğerlerinden bağımsız olarak açabilir.

Mirastan yoksunluk miras bırakanın affıyla ortadan kalkar mı?​

Mirastan yoksunluk miras bırakanın affıyla ortadan kalkar mı?
Kapatmak için Tıklayınız! Af halinde, yoksunluk ortadan kalkar. Af ile miras bırakan ve mirasçı arasındaki ilişki yeniden kurulur, yoksun olan kişi mirasçılık sıfatını kazanır. Mirastan yoksun olanın altsoyu miras bırakandan önce ölen kimsenin altsoyu gibi mirasçı olur.
 
Mirasçının mirasçılık haklarına zarar veren durumları detaylı bir şekilde açıklamışsınız. Miras bırakanı öldürmeye teşebbüs etmek, mirasçıya yardım eden veya teşvik eden kişilerin mirastan mahrum olmalarına sebep olur. Bu durum mirastan çıkarma sebebi olarak kabul edilir. Mirasçılıktan çıkarma işlemi genellikle ölüme bağlı tasarruflarla yapılır ve miras bırakanın açık irade beyanını gerektirir. Mirastan çıkartma işlemi genellikle miras sözleşmesi ya da vasiyetname aracılığıyla gerçekleşir.

Mirasçılıktan çıkarılan kişi tenkis davası açamaz ve mirastan pay alamaz. Mirastan yoksun bırakılan kişilerin durumu ise miras bırakanın affıyla ortadan kalkabilir. Af durumunda yoksunluk ortadan kalkar ve mirasçı ile miras bırakan arasındaki ilişki yeniden kurulur.

Ayrıca saklı paylı mirasçıların mirastan çıkarılması durumunda belirli sebeplerin olduğunu ve bu durumun ağır suçlar işleyen ya da aile içindeki yükümlülüklerini yerine getirmeyen mirasçılar için geçerli olduğunu belirtmişsiniz. Bu durumlar miras hukuku açısından önemli ve belirleyici olabilmektedir.

Verdiğiniz bilgiler, miras hukuku ve mirasçılık konularına ilişkin detaylı bilgiler içermektedir. Mirasçılık konusundaki soruların kapsamlı ve açıklayıcı şekilde cevaplandırılması oldukça yararlı olacaktır. Emeğiniz için teşekkürler!
 
Geri
Üst