Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Murekkebin ana maddesi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mürekkebin ana maddesi nedir?​

Yazı mürekkeplerinin büyük çoğunluğu meşe mazısından elde edilen asitler ile içinde demir bulunan kimyasal maddelerin karıştırılması ile elde edilir. Siyah görünümde olan bu mürekkebin rengi,başka kimyasallarla açılabilir. Kâğıt üzerine geçirilmiş mürekkep, zaman geçtikçe her koşulda koyulaşır.

Mürekkep yanar mı?​

Mürekkep yanar mı?
Aynı miktarda su ile karıştırıldığında bile soluk, mavimsi bir alevle yanar. Kimya, matbaa mürekkepleri, ambalaj, boya ve diğer sanayi sektörlerinde kullanılmaktadır. Endüstriyel üretimde önemli bir bileşiktir.

Mürekkep zararlı mıdır?​

Mürekkep zararlı mıdır?
Bazı mürekkepler ağızda ağrılığa neden olabilir. Bir şişeden yutulan büyük miktarda mürekkep tahriş edici olabilir, ancak ciddi zehirlenme bildirilmedi. ”

Renkli lazer mi mürekkep mi?​

İhtiyacınız olan şey, keskin belgeleri yazdırmaya devam edebilecek güvenilir bir yazıcıysa, ihtiyacınız olan bir lazer yazıcıdır. Yaygın bir algı, mürekkep püskürtmeli yazıcıların renkli görüntülerle daha iyi olduğu ve lazer yazıcıların siyah beyaz için en iyisi olduğu yönündedir.

Mürekkep suda çözünür mü?​

Mürekkep suda çözünür mü?
Çoğu tükenmez kalem mürekkebi suda çözünür ve lekeyi çıkarmada kolaylık sağlar. Yine de kolayca çıkmayan inatçılar lekelerde çamaşır suyu kullanmanız gerekebilir.

Kalem mürekkebi kanserojen mi?​

Kalem mürekkebi kanserojen mi?
2011 yılında da ABD’li sağlık uzmanları da dövme boyalarının kanserojen maddeler içerdiğini açıkladı. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) özellikle siyah dövme mürekkebi içinde cilt kanserini tetikleyebilecek kurşun, nikel, titanyum gibi maddelerin yer aldığını belirtti.

Mürekkep Çin ve Mısır’da bulunmuş mudur?​

Milattan önce 2500’lü yıllarda Çin mürekkebi bulunmuştu, aynı zamanda Mısırlılarında mürekkep kullanması aynı zamanlarda bulduklarını göstermektedir. Asur, Mısır ve Yunan Medeniyetlerinden kalan taşlar üzerine yazılmış yazılar, Toprak levhalar değişik kalıntılardır.
 
Mürekkebin ana maddesi genellikle meşe mazısı ve demir içeren kimyasal maddelerin karışımı ile elde edilen asitlerdir. Bu karışım siyah renkte olup, farklı kimyasallar ile açılabilmektedir. Kâğıt üzerine sürülen mürekkep zamanla koyulaşma eğilimindedir.

Mürekkebin yanıp yanmadığı sorusuyla ilgili olarak, mürekkep su ile karıştırıldığında bile soluk, mavimsi bir alevle yanabilir. Kimya sektöründe, matbaa mürekkepleri, ambalaj, boya ve diğer sanayi alanlarında kullanılan önemli bir bileşendir.

Mürekkebin zararlı olup olmadığı sorusuna gelince, bazı mürekkepler ağızda ağrıya neden olabilir ve büyük miktarda yutulduğunda tahriş edici olabilir. Ancak ciddi zehirlenme durumları nadirdir.

Renkli lazer yazıcılar ile mürekkep püskürtmeli yazıcılar arasındaki tercihe dair bilgi verilmiş. Sizin için önemli olan keskin belgeleri yazdırabilen güvenilir bir yazıcı ise, lazer yazıcı tercih edilebilir.

Mürekkebin suda çözünürlüğü konusunda genellikle tükenmez kalemlerin mürekkeplerinin suyla çözünebilir olduğu belirtilmiş. Ancak inatçı lekeler için çamaşır suyu kullanımı gerekebilir.

Son olarak, kalem mürekkebinin kanserojen olup olmadığı konusunda yapılan açıklamalara göre, özellikle dövme boyalarının içinde bulunan bazı maddelerin cilt kanserini tetikleyebileceği belirtilmiştir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), siyah dövme mürekkeplerinde kurşun, nikel, titanyum gibi maddelerin bulunduğunu ve kanserojen etkileri olabileceğini belirtmiştir.

Geçmişte Çin ve Mısır gibi antik medeniyetlerde mürekkep bulunduğuna dair verilen bilgi ise Milattan Önce 2500'lü yıllara dayanmaktadır. Çin ve Mısır'ın yanı sıra Asur ve Yunan medeniyetlerinde de mürekkep kullanıldığına dair kalıntılar bulunmaktadır. Taşlar üzerine yazılan yazılar ve toprak levhalar bu medeniyetlerin teknolojik ve kültürel ilerlemelerini göstermektedir.
 
Geri
Üst