AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Munkati rivayet nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.939
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Munkati rivayet nedir?​

Mürsel hadis (veya Münkati hadis), âhâd olup rivayet zincirinde atlama barındıran, yani râvilerinden bir veya birkaç tanesi atlanmış, belirtilmemiş hadislere verilen isimdir.

Sika ne demek din?​

Sika ne demek din?
Yaygın olmamakla birlikte sika tabiri hadis rivayetinde zayıf, fakat özellikle dindarlığı açısından güvenilir, hadis ilmi konusunda yetersiz, fakat hadisi alışında güvenilir olduğunu ifade etmek için de kullanılmıştır.

Mevzu hadislerin ortaya çıkış sebepleri nelerdir?​

Mevzu hadislerin ortaya çıkış nedenleri
- Grup görüşünü savunma.
- İslam düşmanlığı
- İslam’a hizmet arzusu.
- Şahsi çıkar sağlama arzusu.

Hadis inkarcılığı nedir?​

Hadis inkarcılığı nedir?
Sünnet’i reddetmek ve onu İslâm’ın kaynağı olarak kabul etmemek, Peygambersiz bir din tasavvur etmek demektir.

Senedinde kopukluk olan hadise ne denir?​

Senedin kopuk olmaması durumuna İTTİSAL (إتصال) adı verilir. Eğer hadisin senedinde kopukluk varsa, o isnad munkatı’ (المنقطع) olur. Şâz hakkında üç farklı görüş vardır: 1-Sika ravinin kendisinden daha üstün bir raviye muhalefet etmesidir.

Ravinin zabtı ne demek?​

Ravinin zabtı ne demek?
Sözlükte “bir şeyi sıkı tutmak; bir sözü iyice belleyip ezberlemek, kaydetmek” anlamındaki zabt kelimesi hadis terimi olarak râvinin kabul görmüş tahammül yollarıyla aldığı bir rivayeti, herhangi bir tereddüde düşmeden ve değişiklik yapmadan hocasından aldığı gibi nakletme özelliğini ifade eder.

Münavele ne anlama gelir?​

MÜNÂVELE. (ﻣﻨﺎﻭﻟﻪ) i. (Ar. nevl “bağış yapmak”tan munāvele) Karşılıklı olarak sunma: “Münâvele-i akdah: Karşılıklı kadeh kaldırma.”

Mevzu hadisler ne zaman ortaya çıktı?​

Mevzu hadisler ne zaman ortaya çıktı?
Mevzû hadislerin ilk defa tarih sahnesine çıkışı konusunda farklı görüşler olmasına karşı âlimlerin çoğu, Hz.Osman’ın şehid edilmesinden sonra ortaya çıktığı görüşündedirler, ilk olarak mevzû hadis uyduranlar arasında Şia, Mürcie, Kaderiye, Cehmiye, Müşebbihe ve Haricîler gibi siyasî ve itikâdî fırkaların etkili olduğu …

Mevzu hadis nasıl tanınır?​

Bir âlimin, hadîslerin sıhhati için aradığı şartları taşımayan, nitekim herhangi bir hadîsi haber verirken kasten yalan söylediği bilinen bir kimsenin haber verdiği hadîslerin hepsine mevzu (uydurma) hadîs denir. Hadîs uydurmak, iyi niyetle olursa haram; Müslümanları aldatmak içinse küfrdür.

Peygamber neden hadis Yazdırmadı?​

Peygamber neden hadis Yazdırmadı?
Hz. Peygamber Kuran’ı Kerimle karıştırılır diye hadislerin yazılmasını yasaklamıştır. Sahabeler ve dört halife de bu geleneği devam ettirmiştir. Tabiî ki sahabeler ölmeye başladığında bunlar unutulmasın diye 80 yıl sonra hadis yazılmaya izin çıkmıştır.

Hadisler neden farklı?​

Hadisler farklı çeşitleri ile ortaya çıkar. Bazı hadisler aslında Kur’an-ı Kerim’deki ayetlerin açıklaması niteliğinde yani Kur’an’ı teyit edici nitelik taşır. Örneğin anne-baba hakkı, yalancı şahitlik hakkındaki hükümler yine hadisler ile bir kez daha teyit edilir. Bazı hadisler ise; tamamlayıcı nitelik taşır.

Muhkem ve muhtelif hadis nedir?​

Muhkem ve muhtelif hadis nedir?
[129] Nitekim Allahu Ta’âlâ da Kurân-ı Kerîm’de, Kur’ân âyetlerinin bir kısmını muhkem olarak isimlendirmiş, muhtelif manâlara gelmesi muhtemel olan âyetlere de muteşâbih adını vermiştir.

Şafii ekolü prensip olarak mürsel hadisleri kabul eder mi?​

III. Çünkü Şâfiî’ye göre zayıf kategorisinde olan mürsel hadis, rivâyet edilen başka bir mürsel hadisle desteklenmesi durumunda hüccet olarak kabul edilebilmektedir.
 
**Munkati rivayet nedir?**

Mürsel hadis (veya Münkati hadis), âhâd olup rivayet zincirinde atlama barındıran, yani râvilerinden bir veya birkaç tanesi atlanmış, belirtilmemiş hadislere verilen isimdir.

**Sika ne demek din?**

Sika tabiri hadis rivayetinde zayıf, fakat özellikle dindarlığı açısından güvenilir, hadis ilmi konusunda yetersiz, fakat hadisi alışında güvenilir olduğunu ifade etmek için kullanılmıştır.

**Mevzu hadislerin ortaya çıkış sebepleri nelerdir?**

Mevzu hadislerin ortaya çıkış nedenleri şunlar olabilir:
- Grup görüşünü savunma.
- İslam düşmanlığı.
- İslam’a hizmet arzusu.
- Şahsi çıkar sağlama arzusu.

**Hadis inkarcılığı nedir?**

Hadis inkarcılığı, Sünnet'i reddetmek ve onu İslam'ın kaynağı olarak kabul etmemek, Peygambersiz bir din tasavvuru oluşturmayı ifade eder.

**Senedinde kopukluk olan hadise ne denir?**

Hadisin senedinde kopukluk varsa, o isnad munkatı (المنقطع) olarak adlandırılır.

**Ravinin zabtı ne demek?**

Ravinin zabtı, hadis teriminde ravının kabul görmüş tahammül yollarıyla aldığı bir rivayeti, tereddüte düşmeden ve değişiklik yapmadan hocasından aldığı gibi nakletme özelliğini ifade eder.

**Münavele ne anlama gelir?**

Münavele, karşılıklı sunma anlamına gelir.

**Mevzu hadisler ne zaman ortaya çıktı?**

Mevzu hadisler genellikle Hz. Osman'ın şehid edilmesinin ardından ortaya çıktığı kabul edilmektedir.

**Mevzu hadis nasıl tanınır?**

Mevzu hadis, hadislerin sıhhati için aranan şartları taşımayan ve haber verirken kasti olarak yalan söyleyen bir kişi tarafından nakledilen hadislerdir.

**Peygamber neden hadis Yazdırmadı?**

Hz. Peygamber hadislerin yazılmasını yasaklamış olabilir; çünkü Kur'an'ı Kerimle karıştırılmasını istememiştir.

**Hadisler neden farklı?**

Hadisler farklı çeşitleriyle ortaya çıkar ve bazıları Kur'an'ı açıklama niteliğindeyken bazıları tamamlayıcı olabilir.

**Muhkem ve muhtelif hadis nedir?**

Muhkem hadis Kur'an'a uygun düşen güçlü hadisleri ifade ederken, muhtelif hadisler ise farklı şekillerde yorumlanabilecek hadisleri belirtir.

**Şafii ekolü prensip olarak mürsel hadisleri kabul eder mi?**

Şafiî mezhebine göre, zayıf kategorisindeki mürsel hadisler, başka bir mürsel hadis tarafından desteklendiğinde hüccet olarak kabul edilebilir.
 
Geri
Üst