Mu'min kimdir ?

SoruCevap

Yeni Üye
mu'min kime denir
Mumin kimdir

Allah'a, Hz Peygamber'e ve O'nun haber verdiği şeylere yurekten inanıp, kabul ve tasdik eden kimseye mumin denir

Muminler ahirette cennete girecekler, orada pek cok nimetlere kavuşacaklardır Gunahkar muminler, sucları olcusunde ahirette cezalandırılsalar da sonunda cennete konulacaklardır Muminlerin ebedi cennetlik olacağına dair Kur'an'da pek cok ayet vardır

Sadece Allah'a kulluk ederler

Biz (yalnızca) O'na kulluk edenleriz (BAKARA SURESİ 138)

Sadece Allah'tan korkarlar

Rablerinden icleri saygı ile titrer, kotu hesaptan korkarlar (RA'D SURESİ 21)

Sadece Allah'a şukrederler

(yalnızca) Bana şukredin ve (sakın) nankorluk etmeyin (BAKARA SURESİ 152)

Onlar ki, Allah anıldığı zaman kalpleri urperir; kendilerine isabet eden musibetlere sabredenler, namazı dosdoğru kılanlar ve rızık olarak verdiklerimizden infak edenlerdir (2235)

Sadece Allah'a guvenirler

Mu'minlerin kalplerine, imanlarına iman katıparttırsınlar diye, 'guven duygusu ve huzur' indiren O'dur (FETİH SURESİ 4)

Sadece Allah'a teslim olmuşlardır

Rabbimiz, ikimizi sana teslim olmuş (muslumanlar) kıl ve soyumuzdan sana teslim olmuş (musluman) bir ummet (ver) Bize ibadet yontemlerini (yer veya ilkelerini) goster ve tevbemizi kabul et Şuphesiz, Sen tevbeleri kabul eden ve esirgeyensin(BAKARA SURESİ 128)

Allah'a karşı acizliklerini bilirler

Biz şuphesiz, Allah'ı yeryuzunde asla aciz bırakamıyacağımızı, kacmak suretiyle de O'nu hic bir şekilde aciz bırakamıyacağımızı anladık(CİN SURESİ 12)

Adaletten taviz vermezler

Şuphesiz Allah, size emanetleri ehline (sahiplerine) teslim etmenizi ve insanlar arasında hukmettiğinizde adaletle hukmetmenizi emrediyor Bununla Allah, size ne guzel oğut veriyor! Doğrusu Allah, işitendir, gorendir (NİSA SURESİ 58)

Hakkı soylemekten cekinmezler

Onlar, yalnızca bana ibadet ederler ve bana hic bir şeyi ortak koşmazlar nisa suresi 55

Siz, insanlar icin cıkarılmış hayırlı bir ummetsiniz; maruf (iyi ve İslam'a uygun) olanı emreder (ALİ İMRAN SURESİ 110)

İyiliği anlatmaya, kotulukten sakındırmaya calışırlar

Oyleyse iğrenc bir pislik olan putlardan kacının, yalan soz soylemekten de kacının (HAC SURESİ 30)

Fikirlerini zorla değil, konuşup anlatırlar

# De ki: Ey kafirler(1)
# Ben sizin taptıklarınıza tapmam(2)
# Benim taptığıma siz tapacak değilsiniz(3)
# Ben de sizin taptıklarınıza tapacak değilim(4)
# Siz de benim taptıklarıma tapacak değilsiniz(5)
# Sizin dininiz size, benim dinim bana
(KAFİRUN SURESİ)

Guvenilir ve cesurdurlar

Andolsun, Allah İsrailoğullarından kesin soz (misak) almıştı Onlardan oniki guvenilir gozetleyici gondermiştik Ve Allah onlara: Gercekten ben sizinle birlikteyim Eğer namazı kılar, zekatı verir, elcilerime inanır, onları savunupdesteklerseniz ve Allah'a guzel bir borc verirseniz, şuphesiz sizin kotuluklerinizi orter ve sizi gercekten, altından ırmaklar akan cennetlere sokarım Bundan sonra sizden kim inkar ederse, cidden dumduz bir yoldan sapmıştır(MAİDE SURESİ 12)

Sabırlıdırlar, zorluklardan yılmazlar

Ki onlar, sabredenler ve Rablerine tevekkul edenlerdir (ANKEBUT SURESİ 59)

Davalarına bağlıdırlar

Daha sonra (davamı) onlara acıkca ilan ettim ve kendilerine gizli gizli yollarla yanaşmak istedimNUH SURESİ 9

# Bundan boylededim Rabbinizden mağfiret isteyin; cunku gercekten O, cok bağışlayandır (10)

Daima toplu halde ve beraberdirler

Yarattıklarımızdan, hakka yoneltipileten ve onunla adaleti kılan (uygulayan) bir ummet vardır A'RAF SURESİ 181

Sozlerine sadıktırlar

ahidlerine riayet edenlerdir MU'MİNUN SURESİ 8

Allah'ın emri gelinceye kadar onları bırakın ve (onlara ne sozle, ne de eylemle) ilişmeyin Hic şuphesiz Allah, her şeye guc yetirendir (BAKARA SURESİ 109)

Yaptıklarında cıkar gozetmezler

Sana iyilikten her ne gelirse Allah'tandır, kotulukten de sana ne gelirse o da kendindendir NİSA SURESİ 79

Biz yalnızca Sana ibadet eder ve yalnızca Sen'den yardım dileriz FATİHA SURESİ 4

Kimsenin hakkını yemezler

Kitap Ehlinden oylesi vardır ki, bir kantar emanet bıraksan onu sana geri verir (ALİ İMRAN SURESİ 75)

(Yine) Onlar, emanetlerine ve ahidlerine riayet edenlerdir (MU'MİNUN SURESİ 8)

Suclulara arka cıkmazlar

Şahidliği gizlemeyin Kim onu gizlerse, artık şuphesiz, onun kalbi gunahkardır Allah, yaptıklarınızı bilendir (BAKARA SURESİ 284)

Munafıklarla mucadele ederler

Sizinle savaşırlarsa siz de onlarla savaşın(BAKARA SURESİ 191)

Suclamalara karşı kendilerini savunurlar

Şuphesiz, Allah'ın sana gosterdiği gibi insanlar arasında hukmetmen icin biz sana Kitabı hak olarak indirdik (Sakın) Hainlerin savunucusu olma (NİSA SURESİ 105)

Hoşgorulu ve bağışlayıcıdırlar

* Sizden, faziletli ve varlıklı olanlar, yakınlara, yoksullara ve Allah yolunda hicret edenlere vermekte eksiltme yapmasınlar, affetsinler ve hoşgorsunler Allah'ın sizi bağışlamasını sevmez misiniz? Allah, bağışlayandır, esirgeyendir (NUR SURESİ 22)

* Ey iman edenler, gercek şu ki, sizin eşlerinizden ve cocuklarınızdan bir kısmı sizler icin (birer) duşmandırlar Şu halde onlardan sakının Yine de affeder, hoş gorur (kusurlarını yuzlerine vurmaz) ve bağışlarsanız, artık elbette Allah, bağışlayandır, esirgeyendir (TEĞABUN SURESİ 14 )

Merhametli ve yumuşak huyludurlar

Sonra iman edenlerden, sabrı birbirlerine tavsiye edenlerden, merhameti birbirlerine tavsiye edenlerden olmak (BELED SURESİ 17)

Tağuta kulluk etmezler

Tağut'a kulluk etmekten kacınan ve Allah'a icten yonelenler ise; onlar icin bir mujde vardır, oyleyse kullarıma mujde ver (ZUMER SURESİ 17 )

Boş şeylerden yuz cevirirler

Tamamkabulderler Ama yanından cıktıkları zaman, onlardan bir grup, karanlıklarda senin soylediğinin tersini kurarlar Allah, karanlıklarda kurduklarını yazıyor Sen de onlardan yuz cevir ve Allah'a tevekkul et Vekil olarak Allah yeter (NİSA SURESİ 81)

Ayetlerimiz konusunda 'alaylı tartışmalara dalanlar:' onlar bir başka soze gecinceye kadar onlardan yuz cevir
(EN'AM SURESİ 68)

Tevazu sahipleridir

O Rahman'ın kulları yeryuzu uzerinde alcak gonullu olarak yururler ve cahiller kendileriyle muhatap oldukları zaman Selamderler (Furkan, 63)

Allah'a İnanırlar

Kullarım Beni sana soracak olursa muhakkak ki Ben (onlara) pek yakınım Bana dua ettiği zaman dua edenin duasına cevap veririm Oyleyse, onlar da Benim cağrıma cevap versinler ve bana iman etsinler Umulur ki irşad (doğru yolu bulmuş) olurlar (bakara186)

De ki: O Allah, birdir (1121

Peygamberlere,e ve indirilen kitaplarına İnanırlar

Elci, kendisine Rabbinden indirilene iman etti, mu'minler de Tumu, Allah'a, meleklerine, Kitaplarına ve elcilerine inandı O'nun elcileri arasında hic birini (diğerinden) ayırdetmeyiz İşittik ve itaat ettik Rabbimiz bağışlamanı (dileriz) Varış ancak Sana'dırdediler (BAKARA SURESİ 286)

Ahirete ( Yakinen ) İnanırlar

Ve onlar, sana indirilene, senden once indirilenlere iman ederler ve ahirete de kesin bir bilgiyle inanırlar (bakara4)

Gayba İnanırlar

Onlar gaybe inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden infak ederler (23)

Namazı dosdoğru kılarlar

Kitaba sımsıkı sarılanlar ve namazı dosdoğru kılanlar, şuphesiz biz salih olanların ecrini kaybetmeyiz (7170)

Zekatı verirler

İman edip guzel amellerde bulunanlar namazı dosdoğru kılanlar ve zekatı verenler; şuphesiz onların ecirleri Rablerinin katındadır Onlara korku yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardır (2277)

Haccederler

İnsanlar icinde haccı duyur; gerek yaya gerekse uzak yollardan (derin vadilerden) gelen yorgun duşmuş develer ustunde sana gelsinler (2227)

Oruclarını tutarlar

Ey iman edenler, sizden oncekilere yazıldığı gibi oruc size de yazıldı (farz kılındı) Umulur ki sakınırsınız (2183)

Allah yolunda harcarlar ( İnfak ederler )

Allah yolunda infak edin ve kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayın İyilik edin Şuphesiz Allah, iyilik edenleri sever (2195)

Hayırlı İşlerde yarışırlar

Onlar ki, mallarını gece, gunduz; gizli ve acık infak ederler Artık bunların ecirleri Rableri katındadır, onlara korku yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardır (2274)

Ana Babaya iyilik ederler

Sana neyi infak edeceklerini sorarlar De ki: Hayır olarak infak edeceğiniz şey, annebabaya, yakınlara, yetimlere, yoksullara ve yolda kalmışadır Hayır olarak her ne yaparsanız, Allah onu şuphesiz bilir(2215)

Akrabalarını gozetirler

Sizden birinize olum gelip cattığı zaman eğer geride bir hayır bırakmışsa, anaya, babaya ve yakın akrabaya bilinen (uygun meşru) bir tarzda vasiyette bulunması Allah'a karşı gelmekten sakınanlara bir hak olarak size yazıldı (farz kılındı) (2180)

Yoksulları gozetirler

Oyleyse yakınlara hakkını ver, yoksula da, yolcuya da Allah'ın yuzunu (rızasını) isteyenler icin bu daha hayırlıdır ve felaha erenler onlardır (3038)

Komşu haklarını gozetirler

Allah'a ibadet edin ve O'na hicbir şeyi ortak koşmayın Annebabaya, yakın akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolda kalmışa ve sağ ellerinizin malik olduklarına guzellikle davranın Cunku, Allah, her buyukluk taslayıp boburleneni sevmez (436)

Sadaka verirler

Gercek şu ki, sadaka veren erkekler ile sadaka veren kadınlar ve Allah'a guzel bir borc verenler; onlar icin kat kat arttırılır ve 'kerim (ustun ve onurlu)' olan ecir de onlarındır (5718)

İyiliği emrederler

Guzel bir soz ve bağışlama, peşinden eziyet gelen bir sadakadan daha hayırlıdır Allah hicbir şeye ihtiyacı olmayandır, yumuşak davranandır (2263)

Kotulukten uzak dururlar

Yoksa kotulukleri yapanlar bizi (aşıp) gececeklerini mi sandılar? Ne kotu hukmediyorlar? (294)

Kotuluğu iyilikle defederler

İyilikle kotuluk eşit olmaz Sen, en guzel olan bir tarzda (kotuluğu) uzaklaştır; o zaman, (gorursun ki) seninle onun arasında duşmanlık bulunan kimse, sanki sıcak bir dost(un) oluvermiştir (4134)

Yararlı işler yaparlar

Allah, mallarıyla ve canlarıyla cihad edenleri oturanlara gore derece olarak ustun kılmıştır Tumune guzelliği (cenneti) va'detmiştir; ancak Allah, cihad edenleri oturanlara gore buyuk bir ecirle ustun kılmıştır (495)

Tatlı soz soylerler

Yumuşak soz soyleyin, umulur ki oğut alıpduşunur veya ici titrerkorkar(2044)

Allah'a cağıran, salih amelde bulunan ve: Gercekten ben muslumanlardanımdiyenden daha guzel sozlu kimdir? (4133)

Ofkelerini yenerler

Onlar bollukta da darlıkta da infak edenler ofkelerini yenenler ve insanlar (daki hakların)dan bağışlama ile (vaz) gecenlerdir Allah iyilik yapanları sever (3134)

Zandan sakınırlar

Yeryuzunde olanların coğunluğuna uyacak olursan, seni Allah'ın yolundan şaşırtıpsaptırırlar Onlar ancak zanna uyarlar ve onlar ancak 'zan ve tahminle yalan soylerler' (6116)

Comerttirler

Mu'min olanlar, ancak o kimselerdir ki, onlar, Allah'a ve ResUlu'ne iman ettiler, sonra hicbir kuşkuya kapılmadan Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihad ettiler İşte onlar, sadık (doğru) olanların ta kendileridir (4915)

Selamlaşırlar

Bir selamla selamlandığınızda, siz ondan daha guzeliyle selam verin ya da aynıyla karşılık verin Şuphesiz, Allah herşeyin hesabını tam olarak yapandır (486)

Tevekkul ederler

Ki onlar, sabredenler ve Rablerine tevekkul edenlerdir (2959)

Emaneti ehline verirler

Şuphesiz Allah, size emanetleri ehline (sahiplerine) teslim etmenizi ve insanlar arasında hukmettiğinizde adaletle hukmetmenizi emrediyor Bununla Allah, size ne guzel oğut veriyor! Doğrusu Allah, işitendir, gorendir (458)

Adaletle hukmederler

De ki: Rabbim adaletle davranmayı emretti (729)

Olcuyu ve tartıyı tam tutarlar

Olctuğunuz zaman olcuyu tam tutun ve dosdoğru bir tartıyla tartın; bu daha hayırlıdır ve sonuc bakımından daha guzeldir(1735)

Tartıyı adaletle tutupdoğrultun ve tartıyı noksan tutmayın (559)

Irzlarını korurlar

Mu'minlere soyle: Gozlerini (harama cevirmekten) kacındırsınlar ve ırzlarını korusunlar Bu, onlar icin daha temizdir Gercekten Allah, yaptıklarından haberdardır (2430)

Ve onlar ırzlarını koruyanlardır; (235)

Haksızlık yapmazlar

Birbirinizin mallarını haksızlıkla yemeyin ve bile bile gunahla insanların mallarından bir bolumunu yemeniz icin onları hakimlere aktarmayın (2188)

Anlaşmalarına riayet ederler

Hayır; kim ahdine vefa eder ve sakınırsa şuphesiz Allah da sakınanları sever (376)

Yine) Onlar, emanetlerine ve ahidlerine riayet edenlerdir (238)

Aşırı gitmezler

Onları kara golgeler gibi dalgalar sarıverdiği zaman, dini yalnızca O'na 'halis kılan gonulden bağlılar' olarak Allah'a yalvarıp yakarırlar (dua ederler) Boylece onları karaya cıkarıpkurtarınca, artık onlardan bir kısmı orta yolu tutuyor Bizim ayetlerimizi gaddar, nankor olandan başkası inkar etmez (LOKMAN SURESİ 32)

Hile yapmazlar

Olctuğunuz zaman olcuyu tam tutun ve dosdoğru bir tartıyla tartın; bu, daha hayırlıdır ve sonuc bakımından daha guzeldir (1735)

Allah duşmanlarını dost edinmezler

Mu'minler mu'minleri bırakıp da kafirleri veliler edinmesinler Kim boyle yaparsa Allah'tan hicbir şey (yardım) yoktur Ancak onlardan korunma gayesiyle sakınma(nız) başka Allah sizi kendisinden sakındırır Varış Allah'adır (328)