Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mum uflemek kimin adeti?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.473
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mum üflemek kimin adeti?​

Yunanlılar, doğum günü pastasının üzerine koydukları mumların oradaki kötü ruhları uzaklaştırdıklarına; biri mumu üfledikten sonra ortaya çıkan dumanın ise tutulan dilekleri tanrıya ulaştırdığına inanılmaktaydı.

Muma üflemek nereden gelir?​

MUM ÜFLEMEK YUNAN TANRILARINA ÖZELDİ Bu gelenek, tanrılarının doğum günlerini kutlayan Yunanlılara aktarıldı. En popüler kutlama, tanrıça Artemis’in ayın altıncı gününde ona tapınmak için yanan mumlarla süslenmiş bir pastanın pişirilmesiydi.

Doğum gününü ilk kutlayan kişi kimdir?​

Doğum gününü ilk kutlayan kişi kimdir?
Yani doğum günü kutlaması önce Mısırlılarda ortaya çıktı ve Yunanlılarda da pasta ve mum geleneği eklenerek bugünlere geldi.

Doğum gününde mum üfleme nereden geliyor?​

Bunun kökeniyle ilgili birkaç teori mevcut. Temel teori, pasta mumlarının bir Antik Yunan geleneği uzantısı olduğuna işaret ediyor. Bu dönemde insanlar, tepesine mum dikilmiş pastalarla av tanrıçası Artemis tapınağını ziyaret ediyorlardı. Yakılan mumların tıpkı ay ışığı gibi parladığı düşünülüyordu.

Mum üflemek ne demek?​

Çocuklara yaşadıkları ve yaşayacakları yıl için birer mum veriliyordu. Mum üflemek ve dilek tutmak bu kutlamanın bir parçasıydı. Johann Wolfgang von Goethe tarafından yazılan ve bir doğum günü pastasını anlatan bir belgeye göre, üzerindeki mum sayısı onurlandırılan kişinin yaşını temsil ediyordu.

Pastada mum üflemek caiz mi?​

Pastada mum üflemek caiz mi?
Sevdiklerimizin özel gününü kutlarken evde etli yemek vermek ya da dışarıda yemeğe çıkmak gibi küçük aktiviteler ayarlanabilir. Ancak diğer kültürleri taklit ederek pasta almak ya da pastanın üzerine mum koyup üfletme gibi davranışlar dinimizce uygun görülmeyen davranışlar arasındadır.
Doğum günlerinde neden pasta alınır?​
Bu gelenek, tanrılarının doğum günlerini kutlayan Yunanlılara aktarıldı. En popüler kutlama ise tanrıça Artemis’in her ayın altıncı gününde, ona tapınmak için yanan mumlarla süslenmiş bir pastanın pişirildiği kutlamaydı.
Doğum günü pastası nereden çıktı?​
Antik Yunan’da pasta geleneği Eski Yunanda Tanrıça Artemis’e mumlarla donatılmış pasta sunulurdu. Artemis Ay Tanrıçası olduğu için pastalar genellikle gök cismi şeklinde yapılırdı. Antik Yunanlılar, pastanın üzerindeki mumlardan yükselen dumanın Artemis’in dileklerini duymasına yardımcı olacağına inanırlardı.

Islamda doğum günü kutlaması var mı?​

Islamda doğum günü kutlaması var mı?
Doğum günü kutlamalarının caiz olup olmadığı konusunda ele alınması gereken temel husus; bir kimsenin doğumunu yani yeni yaşa basacak olmanın mutluluğunu meşru ölçüler çerçevesinde paylaşmak dine uygun görülebiliyor iken yılbaşı gibi eğlence kutlamalarının farklı kültürlere benzememek açısından kutlanması caiz değildir …

Doğum günü mum üflemek caiz mi?​

Ancak diğer kültürleri taklit ederek pasta almak ya da pastanın üzerine mum koyup üfletme gibi davranışlar dinimizce uygun görülmeyen davranışlar arasındadır. Mum yakma veyahut pasta kesme gibi davranışlarla doğum günü kutlamak kişiyi şirk’e sokmasa da diğer kültürlere benzeyeceğimizden hoş değildir.

Mumu elle söndürmek ne demek?​

kendisine değer veren insanların hazırladığı pasta nedeniyle kendisine değer verenleri olası bir hastalıktan korumak amacıyla yapılan bir harekettir.

Mum üflemek caiz mi?​

Mum üflemek caiz mi?

Doğum gününde pasta mum üflemek günah mı?​

Doğum gününde mum üflemek ne anlama gelir?​

Pastanın üzerinde yanan mumlar aslında kötü ruhları kovmak için kullanılıyordu. Aynı zamanda mumun üflenmesiyle ortaya çıkan duman aracılığıyla insanların dualarının tanrılara ulaştığı düşünülüyordu.

Pastada mum üflemek ne anlama gelir?​

Pastada mum üflemek ne anlama gelir?
 
Mum üfleme geleneği, Yunanlılar arasında doğum günlerini kutlama ve dileklerin gerçekleşmesi için tanrılara iletilmesine yönelik bir inançla başlamıştır. Özellikle Artemis'in ayın altıncı gününde süslenmiş pastaların mumlarıyla tapınma geleneği, zamanla doğum günü pastalarının üzerine mum koyma ve üfleme ritüeline dönüşmüştür.

Mum üfleme geleneği, temel olarak Antik Yunan dönemine dayanmaktadır. Pastaların üzerine konulan mumların yakılmasıyla ortaya çıkan dumanın, tanrılara yapılan duaların ulaşmasına vesile olduğuna inanılırdı. Ayrıca pastada bulunan mumların kötü ruhları uzaklaştırdığına da inanılmıştır.

Doğum günlerinde pasta kesme ve mum üfleme geleneği, zamanla farklı kültürlere ve dinlere de yayılmış olsa da, bazı dinlerde (örneğin İslam) bu ritüellerin dinen caiz görülmediği belirtilmektedir. Dinen uygun olmayan davranışlar arasında kabul edilen pasta ve mum üfleme geleneği, bazı topluluklarca hoş karşılanmayabilir.

Genel olarak pastada mum üfleme geleneğinin kökeni Antik Yunan'a dayanmaktadır ve temelde tanrılara duaların iletilmesi ve kötü ruhların uzaklaştırılması amacı taşımaktadır. Bu geleneğin farklı kültürlerde farklı yorumlanması, zamanla çeşitlilik gösterebilir.
 
Geri
Üst