AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Multinoduler guatr nasil tedavi edilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Multinodüler guatr nasıl tedavi edilir?​

Multinodüler guatrda cerrahi girişim uygulanmasına engeli olan veya ameliyatla tedavi istemeyen hastalarda radyoaktif iyod verilerek tiroid bezinin boyutlarının küçültülmesi amaçlanır. Böyle bir tedavide guatrın boyutunda yarı yarıya azalma sağlamak mümkündür.

Multinodüler nodül nedir?​

Multinodüler nodül nedir?
Tıp literatüründe, tiroid bezinde birden çok nodül olması multinodüler guatr olarak adlandırılmaktadır. Bu tip guatr, büyüdükçe bir veya daha fazla küçük nodül oluşturur. Nodüller kendi tiroid hormonlarını üretirler ve hipertiroidiye neden olurlar. Genellikle de ileri yaştaki insanlarda görülmektedir.

Kistik dejenere nodül ne demek?​

Kistik dejenere nodül ne demek?
TANIM. Tiroid nodülü, tiroid bezinin içinde bezi oluşturan hücrelerin aşırı çoğalması sonucu oluşan kistik (içi sıvı dolu) veya katı kitlelerdir. Tiroid nodüllerine genel populasyonda oldukça sık rastlanır. Toplumun yaklaşık % 5-10’unda muayeneyle saptanabilen tiroid nodulü bulunmaktadır.

Zehirli guatr nelere yol açar?​

Toksik diffüz guatr olarak da adlandırılır. Hastalığa sahip kişilerde otoimmün saldırılar sonucunda tiroid bezlerinden aşırı miktarda tiroid hormonu salgılanır. Guatr olarak bilinen durum olan boyunda tiroid bezlerinin hacminin artışına bağlı olarak genişleme sorununa yol açar.

Multinodüler guatr ne demektir?​

Multinodüler guatr ne demektir?
Tıp literatüründe, tiroid bezinde birden çok nodül olması multinodüler guatr olarak adlandırılmaktadır. Bu tip guatr, büyüdükçe bir veya daha fazla küçük nodül oluşturur. Nodüller kendi tiroid hormonlarını üretirler ve hipertiroidiye neden olurlar.

Zehirli guatr ilaç tedavisi ile geçer mi?​

Zehirli guatr ilaç tedavisi ile geçer mi?
En yaygın olarak kullanılan ilaçlar tionamidlerden propiltiyourasil (PTU) ve metimazoldur (Tapazole). Bu ilaçlara cevap alınamadığı hallerde radyoaktif iyot tedavisi veya cerrahi uygulanabilir.

Izoekoik görünüm nedir?​

Bir lezyon çevre dokuyla eşdeğer yansımaya neden oluyorsa buna izoekoik denir. Bu lezyonların çoğu iyi huylu bir kısmı da kötü huylu olma eğilimindedir. Eğer bir lezyon çevre dokuya göre daha daha az yansımaya yol açıyorsa, yani daha koyu görünüyorsa buna hipoekoik denir.

Tiroid nodülü neden oluşur?​

Tiroid nodülü neden oluşur?
İyot eksikliği, bütün dünyada tiroid nodüllerinin temel sebebidir. İyot eksikliği kimi zaman pek çok nodül içeren tiroid büyümesine sebep olur. Bu durum nodüllü guatr ya da multinodüler guatr olarak adlandırılır. Bu nodüller kimi zaman sıvı içerikli olup kistik nodül adını alırlar.

Nodül kaç mm olursa tehlikelidir?​

Nodül kaç mm olursa tehlikelidir?
Genel olarak 1 cm den küçük nodüllerin kanser olma olasılığı daha azdır, ancak 4-5 mm lik bir nodülde bile kanser çok nadir de olsa olabilir. Nodül büyüdükçe kanser olma olasılığının arttığına dair yeterli delil yoktur, burada belirleyici olan ultrason ve iğne biyopsisi sonuçlarıdır.

Zehirli guatr tedavisi mümkün mü?​

Tedavide antitiroid ilaçlar ile medikal tedavi, radyoaktif iyot 131 ile ablasyon tedavisi ve cerrahi (subtotal veya total tiroidektomi) yeralır.

Tiroid bezi neden şişer?​

Tiroid bezi neden şişer?
Tiroid bezi iltihabı neden ortaya çıkıyor? Sık olarak görülen bu hastalığın tam olarak neden kaynaklandığı bilinmemektedir. Stres, soğuk, geçirilen gribal enfeksiyonlar ve aşırı yorgunluk hastalığı tetikleyebilir. Mevsimsel dağılım gösteren bu hastalık, daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür.
Multinodüler guatrda cerrahi girişim uygulanmasına engeli olan veya ameliyatla tedavi istemeyen hastalarda radyoaktif iyod verilerek tiroid bezinin boyutlarının küçültülmesi amaçlanır. Böyle bir tedavide guatrın boyutunda yarı yarıya azalma sağlamak mümkündür. Ancak bu tablo hemen değil ancak birkaç ayda gerçekleşir.

Guatr nasıl küçülür?​

Guatr nasıl küçülür?
Tiroiddeki solid nodüllerde, günümüzde daha çok lazer, radyofrekans ve mikrodalga gibi yakma (termal ablasyon) yöntemleri tercih edilmektedir. Her üç yöntemde de, ultrasonla görerek nodül içine özel iğnelerle girilir ve doku ısıtılarak tahrip edilir. Tahrip olan nodül canlılığını kaybeder ve gittikçe küçülür.

Guatrı ne yok eder?​

Guatr tedavisinde ilaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi tedavi yöntemlerinden bir veya bir kaçı uygulanabilir. Hastada hormon eksikliği saptanmışsa hormon ilaçları kullanılır. Tam tersine hormon fazlalığı varsa tiroit hormonunu baskılayacak ilaçlar ve radyoaktif iyot tedavisi uygulanır.

Guatr hangi yiyecekler iyi gelmez?​

Guatr hangi yiyecekler iyi gelmez?
Guatr, boyundaki tiroid bezinin şişerek büyümesi anlamına geliyor. Karadeniz bölgesi sık görüldüğü yerler arasında bulunuyor. Karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, roka, turp ve şalgam gibi sebzeler guatr yapmalarının yanında tiroidin az çalışmasına neden olabiliyor.

Multinodüler guatr neden olur?​

Multinodüler guatr neden olur?
Tiroid bezinde birden fazla nodül ve şişlik varlığı (multinodüler guatr) Tiroid kanseri (İyi huylu tiroid nodüllerine kıyasla çok nadir görülür) Hamilelik (Hamilelik sırasında salgılanan HcG hormonu tiroid bezinin az da olsa büyümesine neden olabilir)

Toksik olmayan multinodüler guatr nedir tedavisi?​

Toksik olmayan guatr iyi huylu olup tiroid hormonunun üretimini etkilemez . Tıp literatüründe, tiroid bezinde birden çok nodül olması multinodüler guatr olarak adlandırılmaktadır. Bu tip guatr, büyüdükçe bir veya daha fazla küçük nodül oluşturur.

Guatr nasıl geçer doğal?​

Guatr nasıl geçer doğal?
Tiroit hormonlarının düzenli çalışması için dut ve dut kurusu tüketebilirsiniz. Antioksidan bitkiler arasında yer alan maydanoz, sizlere bu konuda büyük destek olacaktır. Tiroit problemlerinizde, özellikle guatr şikayetlerinizde gün içinde mutlaka çinko ve selenyum açısından zengin besinler tüketmelisiniz.

Guatr hastalığı hangi bitki iyi gelir?​

Guatr hastalığı hangi bitki iyi gelir?
Guatr hastalığına iyi gelen besin ve bitkiler şu şekildedir;
- İyot.
- Karnabahar.
- Lahana.
- Roka.
- Şalgam.
- Turp.
- Soya.
- Selenyum.

Guatr hastaları ne yemeli ne yememeli?​

Tiroid hormonlarının çalışmasını azaltan yiyecekleri (guatrojenik besinler) aşırı almamalısınız. Brokoli, turp, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal, kırmızı turp ve şalgam guatrojenik besinlerdir. Guatrojen maddeler pişirilince azalacağı için, pişmiş olarak tüketilmesi daha faydalıdır.

Guatra zararlı yiyecekler nelerdir?​

Guatra zararlı yiyecekler nelerdir?
Lahana, soya fasulyesi, yer fıstığı ve şalgam gibi gıdalar tiroid bezindeki iyot üretimini engelleyerek iyot eksikliğine Lahana, soya fasulyesi, yer fıstığı ve şalgam gibi gıdalar tiroid bezindeki iyot üretimini engelleyerek iyot eksikliğine benzer bir tepkimeyi tetikler.

Toksik olmayan multinodüler guatr ne demek?​

Toksik olmayan multinodüler guatr ne demek?
 
Toksik olmayan multinodüler guatr, tiroid bezi üzerinde birden fazla nodülün bulunduğu ancak tiroid hormon üretimine etki etmeyen, yüksek derecede tehditkar olmayan bir durumu ifade eder. Bu durum genellikle iyi huylu ve tedavisi nispeten daha basit olan bir durumdur. Multinodüler guatr genellikle tiroid bezi fonksiyonları üzerinde olumsuz etkilere neden olmayabilir ve sıklıkla cerrahi müdahale gerektirmez.

Toksik olmayan multinodüler guatrın tedavisi, belirli durumlarda izlenmesi ve düzenli takip edilmesi gerekebilir. Tedavinin genellikle amacı, nodüllerin büyümesini kontrol altına almak ve rahatsızlık vermelerini önlemektir. Bu durumda doktorunuz tarafından belirlenecek olan takip ve tedavi planına uymanız önemlidir.

Genel olarak, toksik olmayan multinodüler guatrın tedavisinde izlemek için doğal ve alternatif yöntemlerin yanı sıra, doktorunuzun önereceği ilaç tedavisi veya diğer tıbbi müdahaleler de gerekebilir. Bu nedenle, bu konuda doktorunuzla iletişim halinde olmanız ve önerilerine uymak sağlığınız açısından önemlidir.
 
Geri
Üst