AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mulkiyet hakkinin kapsamina neler girer?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.758
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mülkiyet hakkının kapsamına neler girer?​

Mülkiyet hakkı, kapitalist ekonomik kurallarının hakim olduğu bölge, sistem veya devletlerde; taşınır (menkul) ya da taşınmaz (gayrimenkul) bir eşya üzerinde hak sahibine kullanma (usus), yararlanma (fructus) ve tasarruf (abusus) yetkisi veren, hukuk düzeninin sınırları içinde kullanılabilen, mutlak ve ayni bir haktır.

Tek mülkiyet Nedir?​

Eşya üzerindeki mülkiyet hakkı, tek kişiye ait ise “tek kişi mülkiyeti”; birden çok kişiye ait ise “birlikte mülkiyet” adı verilir.

Mülkiyet hakkının sınırlanması sebepleri nelerdir?​

Mülkiyet hakkının sınırlanması sebepleri nelerdir?
Ek 1 No.’lu Protokol’ün 1. maddesi, üç temel sınırlama sebebi dü- zenlemiştir: Kamu yararı, vergi ve benzeri katkılar ile para cezalarının ödenmesi ve mülkiyet hakkının toplum yararına kullanılmasının sağ- lanması.

Mülk ve mülkiyet Nedir?​

Mülk ve mülkiyet Nedir?
Mülkiyet bir menkul veya gayrimenkul mal üzerinde tasarruf etme, kullanma ve faydalanma hakkı. Malik olmaklık, sahip olma hakkı. Kapitalist sistemler fertlere mülkiyet hakkı tanımakla beraber, mülk edinilen şeyin kazanılmasında kafi ölçü ve müeyyidelerden mahrumdur.

Mülkiyet hakkının içeriği nelerdir?​

Mülkiyet hakkı, bir kimsenin, başkasının hakkına zarar vermemek ve yasaların koyduğu kayıtlamalara da uymak koşuluyla bir şeyi dilediği gibi kullanma, ürünlerinden yararlanma, tasarruf etme yetkilerini kapsayan ayni bir haktır.

Mülkiyet ve miras hakkı hangi nedenle sınırlanabilir?​

1982 Anayasası’nın mülkiyet hakkını düzenleyen 35. maddesi şu hükmü ihtiva etmektedir: “Herkes, mülkiyet ve miras haklarına sahiptir. Bu haklar, ancak kamu ya- rarı amacıyla, kanunla sınırlanabilir. Mülkiyet hakkının kullanılması toplum yararına aykırı olamaz.”

Paylı mülkiyet tapuda nasıl anlaşılır?​

Paylı mülkiyet tapuda nasıl anlaşılır?
Bir tapuda ortaklar listesinin sağ yanında ortaklık hisse yapısı belirtilmişse, bu ortaklık paylı mülkiyet şeklindedir. Sadece ortakların isimleri var da yanlarında paylar boş bırakılmışsa, bu ‘elbirliği mülkiyeti’dir.

Elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi ne demek?​

Elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi ne demek?
Türk Medenî Kanunun 644/2. maddesi “elbirliği mülkiyetinin devamını haklı kılacak bir itiraz ileri sürülmediği veya mirasçılardan biri belirlenen süre içerisinde paylaşma davası açmadığı takdirde istem konusu mal üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesine karar verilir.” hükmünü içermektedir.

Mülkiyet hakkının sağladığı yetkiler nelerdir?​

Zaten bazı yazarlar mülkiyet hakkının malike tanıdığı yetkileri; mülkiyeti edinme ve eşyayı elde bulundurma yetkisi (jus possidendi), başkalarının mülkiyete el atmalarına engel olma yetkisi (jus prohibendi), kullanma (jus utendi) ve yararlarlanma yetkisi (jus fruendi), tasarrufta bulunma (işlemlere konu yapma) yetkisi …

Mülkiyet hakkının sınırlandırılması nasıl olur?​

1982 tarihli Anayasa’nın 35. maddesi uyarınca, mülkiyet hakkı olağan dönemlerde yalnızca kamu yararı amacıyla ve kanun yoluyla sınırlanabilir ve mülkiyet hakkının kullanılması toplumun yararına da aykırı olamaz.

Mülk edinmenin en temel prensibi nedir?​

Mülk edinmenin en temel prensibi nedir?
2.2. Dolayısıyla İslâm hukukunda mülkiyetin en temel özelliği meşru olmasıdır. Meşru mülkiyet ise helal olan, diğer bir ifadeyle Kur’ân ve Sünnet’in belirlediği uhrevi/ahlaki/hukuki prensiplere uygun olan mülkiyettir.

Islamda ferdi mülkiyet nedir?​

Islamda ferdi mülkiyet nedir?
Mülkiyete konu olan mallarda, mülkiyetin sadece bir kişiye veya ortaklık yoluyla bir grup insana ait olup, malların aynında ve menfaatinde kamu ortaklığının bulunmamasıdır.
 
Mülkiyet hakkının kapsamına neler girer sorusuna verdiğiniz açıklamalara ek olarak şunları söyleyebilirim:
Mülkiyet hakkı genellikle kişinin bir eşyayı sahiplendiği, üzerinde tasarrufta bulunma yetkisine sahip olduğu bir hak olarak tanımlanır. Bu hak, kişinin mülkiyetine konu olan eşyayı istediği gibi kullanma, faydalanma ve üzerinde tasarruf etme yetkilerini içermektedir. Mülkiyet hakkı, genellikle taşınır ve taşınmaz mallar üzerinde kullanılır.

Öte yandan mülkiyet hakkının sınırlanması sebepleri arasında genellikle kamu yararı, vergi ödemeleri, para cezalarının ödenmesi gibi nedenler yer alır. Bunun yanı sıra mülkiyet hakkının toplum yararına kullanılmasının sağlanması da bir sınırlama sebebi olabilir.

Mülkiyet hakkının içeriği, kişinin mülkiyetine konu olan eşyayı başkasının haklarına zarar vermeden, yasal kayıtlara uyarak kullanma, faydalanma ve tasarruf etme yetkilerini kapsar. Bu yetkiler, mülkiyet hakkının ayni bir hak olduğunu gösterir.

Mülkiyet hakkının Türk Anayasası'nda da yer aldığını ve bu hakkın kamu yararı amacıyla kanunlarla sınırlanabileceğini belirtmek önemlidir. Mülkiyet hakkının kullanılması toplum yararına aykırı olmamalıdır ve mülkiyet hakkının sınırlanması belirli prosedürlere tabidir.

Ayrıca, mülkiyet hakkının sağladığı yetkiler arasında mülkiyeti edinme, eşyayı kullanma, faydalanma, başkalarının mülkiyete müdahale etmesine engel olma, tasarruf etme gibi yetkiler bulunur. Bu yetkiler, mülkiyet hakkının sahibine verilen temel hakları temsil eder.

Son olarak, İslam hukukunda mülkiyetin meşruiyeti ve mülkiyetin ferdi olarak bireylere ait olması önem taşır. Meşru mülkiyet kavramı, İslam'a uygun, helal olan mülkiyeti ifade eder ve bu anlayış çerçevesinde kişilerin mallara sahip olmaları desteklenir.

Umarım verdiğim bilgiler faydalı olmuştur. Başka sorularınız varsa memnuniyetle cevaplarım.
 
Geri
Üst