AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mülakat Örneği

haberci

Yeni Üye
Bize ne katabilirsiniz?
a) Satış (veya finansya da ) konusunda 7 yıllık deneyimimle bundan böyle bu konuda kendime çok güveniyorum Üstesinden gelemeyeceğim iş alıcı yoktur Örneğin şöyle bir misal verebilirim Senelerdir bizimle çalışan bir işyeri fiyatlarımızın yüksekliğini öne sürerek rakibimizden mülk almaya başladığında onlarla konuşarak tekrar bize dönmelerini sağladım
En iyi yanıt değil
Alanımda iddialıyım diyor ama altını doldurmuyor
b) Satış alanındaki deneyimimi şirketinizin politikaları ve hedefleri ile birleştirerek en iyi sonuca varmayı hedefliyorum Alıcı ilişkileri yönetimi, ikna becerim ve müşteriye özel çözümler sunabilme yetkinliğimle şimdiye değin bu alanda çok başarılı bir geçmişim var Örneğin, ABC Hap firmasında bölgemde portföyüme kattığım 27 yeni hekim sayesinde 2004 yılı satış rakamlarımda % 12 büyüme gerçekleştirdim
Doğru cevap Ayrıca başarıları ayrıca yetkinlikleri anlatıyor Başarılarını maddesel, ölçülebilir verilerle destekliyor
c) Sektörü ve yapılacak işi gayet iyi biliyorum Bu konuda kendime güvenim bütün Yeni alıcı kazanımı en başarılı olduğum bölge Şirketiniz bana ne verebilir?
En iyi yanıt yok
Başarılardan bahsediyor ve bir soruyla bitiriyor Şirketin aradıklarını sizde bulacağına muhakkak olmasını sağlamadan, siz bana ne katacaksınız diye sormamak gerek Bu cevapla artı ukala olarak algılanma ihtimaliniz var
İşinizde karar verme becerinizi kullandığınız bir durumu anlatır mısınız?
a) Çoğunlukla kararları kendim veririm ara sıra amirime danışırım ancak fazla zorlandığım durumlarda takvim deneyimle artık bir fazla şeyi yöneticilik edebileceğime inanıyorum
En iyi yanıt değil Pozitif kendine güven var
b) Günlük işlerimde fazla pozitif karar vermem gerekmiyor Bu işleri başlıca müdürüm yapıyor Aslında bu alanda kendimi istiyorum Umarım şirketiniz bana bu şansı verir
En iyi yanıt değil
Şimdiye kadar minik da olsa hiç bir konuda karar vermemiş olamazsınız Bu yanıt karar verme becerisini pratik etmek için bütün umudu yeni işine bağlamış gibi, dingin bir hava yaratıyor
c) Bir keresinde önemli bir müşterinin sevkıyatında sorun vardı Konuyu kendi yerinde gördüğüm şekilde çözdüm, ertesi gün yöneticimle durumu görüştük, sonuçtan memnun olduğunu söyleyerek katkım için teşekkür etti Neleri bambaşka yapabilirdim bunun üzerinden geçtik, bana olumlu geri bildirim verdi ve beni bu konuda destekledi
Doğru yanıt İnisiyatif alma yetkinliğini gösteriyor, olumlu bir sonuçtan bahsediyor
Sizi en fazla ne motive eder?
a) İşler düzenli yürümediğinde rahatsız olurum Sistemli çalışmayı severim Bana net bir şekilde benden ne beklendiğinin belirtilmesini isterim En büyük motivasyonum işimi sevmemdir
En iyi cevap değil Bireysel özelliklerden bahsediyor, lakin altını doldurmuyor
b)Kurum içinde hedeflerin herkes göre bilinmesi ve paylaşılması benim için önemlidir Nereye gittiğimi bilmeliyim Iş sonuçlarımın görülmesi ve takdir edilmesi de beni motive eder Kişisel gelişime inandığım için kurum içinde öğrenme ortamının desteklenmesi de diğer bir etmen
Içten yanıt Açık bir şekilde iyi performans uygulamak için neye gereklilik duyduğunu belirtiyor Hem netice odaklı olduğunu vurguluyor
c) Bana sunulan kariyer fırsatları önemli Kurum fikirlerime layık vermeli ve ilerlemem için bana yol açmalı İlerlemediğimi hissettiğimde demotive olurum
Kısmen dürüst fakat en iyi cevap değil
İlerlemenin artı üzerinde duruyor Küçükorta çaplı şirketlerde bu yanıt sorun yaratır Bu yanıt kendine tehlikesiz bir mesaj veriyor ama kurumun kültürü ve temel değerleri ile örtüştüğünden belli olmadan bu değin iddialı konuşmamakta menfaat var
Bir üstteki pozisyonun sorumluluklarını üstlenmeye hazırlanmış mısınız?
a) Son 6 yıldır gösterdiğim analist ve problem çözücü kimliğim, ekiple uyumlu çalışmam, iş alanımda kendimi güncel tutmam ve geliştirmem sebebiyle bu pozisyon için adaleli bir aday olduğumu düşünüyorum Idare pozisyonunun gerektirdiği sorunlarla başa çıkma, koordinasyon ve üstteki yönetime yardım verme konularında başarılı bir geçmişim var Bölümümde işi büyüttüm ve riskleri en etkin şekilde yönettim
Içten cevap Yetkinlik ve becerileri anlatıyor Başarılarıyla ilgili somutlaşma sunuyor Idare deneyimi olduğunu vurguluyor
b) Evet emrindeki oysa Uzun yıllardır bu işi yapıyorum Finans ( satış, üretim vs) konusunda kendime çok güveniyorum ABC şirketinde ilerlemem beklediğimden uzun süre aldı çünkü organizasyon buna müsait değildi Amirim 3 kez yönetime terfi etmem konusunda gösterme bildirdi Uzun zamandır bu pozisyona hazırım
En iyi yanıt değil
Sizin için olumlu bir şey olan terfi için bir kaç kez önerilmek karşısında taraftan ayrı algılanabilir Bu kadar vakit niçin terfi ettirmediler acaba diye bir şüphe yaratabilir Hem kendine güvenin altını doldurmuyor Geçmişten galibiyet örnekleri eksik
c)Şüphesiz Takipçilik, yenilikçilik, işine sadakât en manâlı özelliklerim Hemen Hemen işine aşık biri diyebilirsiniz bana Ve her zaman, yeniden işimi en iyi şekilde yapmaya çalışırım Beni çok az şey engelleyebilir
Iddialı bir cevap lakin en iyisi yok Azıcık havada kalıyor Pozisyona gelecek kişiden tamamen ne beklendiğini öğrenmeden böyle bir yanıt belirlemek tehlikeli Burada genel şahsiyet özellikleri verilmiş, işe dönük daha net beceriler anlatılmalı
Bugüne kadar en manâlı başarılarınız neler?
a) Meslek yerimdeki egzersiz arkadaşlarımla her zaman iyi geçindim İşimi iyi yaparım, sorun çıktığı süre amirime danışırım Jurnal işlerim hiç aksamadı Cümbür Cemaat işine sahip çıkarsa zaten neden sorun çıksın ancak? Ayrıca büro içinde herkes bana güven duyar, başı sıkışan bana kazanç, sıcak ve anlayışlı bir birey olarak tanınırım En önemli başarım olarak muhasebe sistemi değişiyorken yaşadığımız yoğun dönemde işleri yoluna koymam ve vaktinde yeni programa geçişin sağlanmasını verebilirim Bu konuda Genel Müdür Yardımcı'mızdan bir takdir yazısı ve birim olarak akşam yemeği hediyesi kazandık
En iyi yanıt değil
İşe yönelik spesifik başarılar anlatmıyor Insan ilişkilerinin kuvvetli olduğunu vurguluyor ama yeterli değil Muhasebe sistemi değişikliğinde bu sonuca ulaşılmasında kişinin kendi katkısını net olarak anlatmıyor
b)Bir önceki meslek yerimde satış takviye sistemini kurdum, herif beklentilerini iyice anlayarak buna karşın bir egzersiz şekli oluşturdum Şirketin ihtiyacını bütün olarak karşılamayan sipariş takip programının değiştirilmesini önererek uygulamaya aldım Bu sayede bölümde % 18 verimlilik artışı sağladık İnsan kaynakları ile koordineli olarak bölümde çalışanların Herif Hizmetleri eğitimi almalarını sağladım Sorunlu müşterilerle ilgili olarak finans departmanıyla birlikte hareket ederek, tahsil edilemeyen alacaklar oranını 2005 yılı için % 9 azalttık Olaylara geniş bir açıdan bakarak sistem yaklaşımı benimsemem, takım çalışmasına inancım ve sonuç odaklı olmam bu başarılarda önemli rol oynadı
Içten yanıt Spesifik olarak bir kaç başarı örneği sunuyor Ölçülebilir sonuçlardan bahsediyor Hem bu sonuca ulaşmasını sağlayan yetkinlikleri de içeriyor
c)Galibiyet ve netice odaklı çalışan biriyim Şimdiye kadar amirlerimden bunu doğrulama eden bir çok geri bildirim aldım Doğrusu pek fazla başarım var, isterseniz performans değerleme formlarımdan örnek sunabilirim Birini anlatmam icabında, sipariş peşine düşüp takip sisteminin değiştirilmesini verebilirim Bu çalışmaya liderlik ettim Ambar ile sevkıyatı takibimiz kolaylaştı, müşteriye ürünü ulaştırma süremiz kısaldı
En iyi cevap yok
Kendini övüyor lakin net, somut örnek az Ayrıca topu performans değer biçme formuna atıyor Benzeri ayrıntılı anlatmaya istekli yok gibi bir intiba veriyor Verdiği örnekte yaptığı işin sonucu da sayısal, ölçülebilir yok
Vergi beklentiniz nedir?
a)Bu soruya yanıt vermeden önce işle ilgili daha fazla bilgi almam yardımsever olur sanıyorum Benim için aidat ön planda değil, Hedeflerim ve yetkinliklerime yerinde bir pozisyonda çalışmaya yük veriyorum
Içten yanıt
b)Son işimde 2000 YTL alıyordum, temennim de bunun % 20 üzerinde Ayrıca özel sağlık sigortam vardı
En iyi cevap yok Firmayı ayrıntılarıyla tanımadan ve görüşmeler belirli bir olgunluğa varmadan doğrudan doğruya ücret spesifize etmek hatalı olabilir
c)Benim yetkinliklerime ve deneyimime sahip bir kişi için eminim piyasa ile ahenkli bir aidat seviyeniz vardır Siz ne önereceksiniz?
En iyi yanıt değil Gücü aleyhinde tarafa veriyor *

Merhaba! Verdiğiniz mülakat örneklerine göre size bazı değerlendirmelerde bulunabilirim.

1. İlk olarak, doğru cevaplar genellikle somut örnekler ve ölçülebilir başarılarla desteklenen cevaplardır. Örneğin, satış alanındaki deneyimleri belirtirken rakamlarla desteklenmiş başarı hikayeleri paylaşmak, daha etkili olabilir.

2. Karar verme becerisi sorusuna verilen cevaplarda, olumlu bir sonuçtan ve inisiyatif alma yeteneğinden bahseden cevaplar tercih edilmelidir. Sorunu çözme sürecini anlatmak ve aldığınız geri bildirimi vurgulamak, doğru yolu gösterir.

3. Motivasyon faktörleri hakkında konuşurken, içten ve açık bir şekilde şirket içindeki hedeflerin paylaşılmasının ve takdir edilmenin motivasyonunuzu artırdığını belirtmek, olumlu bir izlenim bırakabilir.

4. Üst pozisyon için hazır olduğunuzu belirtirken, geçmişteki yetkinlikleriniz ve başarılarınızı öne çıkarın. Somut örnekler ve başarı hikayeleri, üzerine kurduğunuz iddialarınızı desteklemek için önemlidir.

5. En anlamlı başarılarınızı anlatırken, işe özgü başarıları vurgulamak ve ölçülebilir sonuçlardan bahsetmek başarılı bir yanıt olabilir. İnsan ilişkilerinin önemine vurgu yapmak da önemlidir, ancak sadece bununla sınırlı kalmamak gerekir.

6. Maaş beklentiniz hakkında konuşurken, önce şirketi ve pozisyonu daha iyi tanımak için daha fazla bilgi almak istediğinizi belirtmek uygun olacaktır. Somut maaş rakamlarından ziyade, yetkinlikleriniz ve deneyiminize göre uygun bir maaş seviyesi olması gerektiğini vurgulamak önemlidir.

Umarım bu değerlendirmeler size yardımcı olur. Başarılar dilerim!