AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mukemmeliyetcilik nasil anlasilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mükemmeliyetçilik nasıl anlaşılır?​

Kendine yönelik mükemmeliyetçiliğin özellikleri şu şekildedir: mükemmel olmak için aşırı motivasyon, son derece yüksek standartlar koyma, ya hep ya hiç düşünce kalıbı, geçmiş hatalar ve başarısızlıklar üstünde durma, dar başarı tanımları, geniş başarısızlık tanımları gibi.

Olumsuz Mükemmeliyetçilik nedir?​

Mükemmeliyetçilik; olumlu ve olumsuz yönleri olan bir özelliktir. Olumlu yön olarak kişileri daha iyisini üretmeye ve kendi sınırlarını zorlamaya itmesidir. Olumsuz yönü ise bazı durumlarda kişilerde son derece kötü problemlere sebep olmasıdır.

Mükemmeliyetçilik bir hastalık mıdır?​

Mükemmeliyetçilik bir hastalık mıdır?
“Obsesif kompülsif kişilik” kullandığımız kelimelerden de anlaşılacağı üzere, bir hastalık değil, bir kişilik türüdür. “Mükemmeliyetçi” kişilik olarak Türkçe’ye çevrilebilir. Obsesif kompülsif “kişilik” sahibi olanların en önemli özelliği kusursuzluk peşinde koşmalarıdır.

Duygusal Mükemmeliyetçilik nedir?​

Kişi hem en yüksek standartlara ulaşması hem de asla hata yapmaması gerektiğine inanır. Bu ilk bakışta olumlu bir özellik gibi görünse de aslında erişilmesi mümkün olmayan bir konuma umutsuzca erişme çabası anlamına gelir.

Mükemmeliyetçilik kötü bir şey mi?​

Mükemmeliyetçi insanlar, sürekli kusur bulurlar. Kendini hiçbir zaman yeterli hissetmeyen kişinin özgüveni düşük olur. Ayrıca sorumluluklarını yeteri kadar iyi yapamadığını düşünüp suçluluk veya utanç da duyabilirler.

Mükemmeliyetçilik neden olur?​

Mükemmeliyetçilik neden olur?
Bu nedenleri daha açık bir şekilde izah etmek gerekirse; çocukluk döneminde sevilme, takdir görme, onaylanma gibi durumların başarı karşılığında doyuma ulaşması, anne ve babanın tutumu, çocukluk döneminde yaşanan travmalar ve bunun gibi durumlar, yine mükemmeliyetçiliğin nedenleri arasında yer almaktadır.

Mükemmeliyetçilik hastalığı nasıl geçer?​

Mükemmeliyetçilikten kurtulmak için ısrarlı ve istekli olmalısınız. Düşünce ve davranışlarınızın farkına varmalısınız. Alternatif düşünce ve davranışlar edinme egzersizlerine devam etmelisiniz. Yeni düşüncelerinizi, davranışlarınızı, öğrendiklerinizi ve neden değişmek istediğinizi kendinize hatırlatmalısınız.

Anankastik kişilik bozukluğu nedir?​

OBSESİF KOMPULSİF (ANANKASTİK) KİŞİLİK BOZUKLUĞU (OKKB) Anankastik terimi; hoşgöremezlik, dikkatlilik, güvenilirlik, dakiklik ve ahlaksal titizlik gösteren anlamına gelir ve obsesif kompulsif kişilik bozukluğunu tanımlamak için kullanılır.

Mükemmeliyetçi olmak iyi midir?​

Mükemmeliyetçi olmak iyi midir?
Mükemmeliyetçilik insanı geri tutan bir özelliktir. Hata yapmak ve bunlardan öğrenmek yetişkin insan olmanın bir parçasıdır; insanı kariyerinde ve genel olarak ilişkilerinde daha başarılı kılar. Mükemmeliyetçi insanlar, ne pahasına olursa olsun hata yapmaktan kaçınmakla hedeflerine ulaşmayı zorlaştırır.

Obsesif kompulsif bozukluk tedavi edilebilir mi?​

Yineleyici düşünce ve davranışlara yol açan obsesif kompulsif bozukluk, tedavi edilebilir bir hastalıktır.
 
Mükemmeliyetçilik konusunda oldukça detaylı bilgiler verilmiş. Mükemmeliyetçilik genellikle bireyi daha iyi olmaya, sınırlarını zorlamaya yönlendiren bir özellik olarak tanımlanmış. Ancak aşırıya kaçtığında olumsuz etkilere yol açabileceği vurgulanmış. Mükemmeliyetçilik genellikle bir hastalık olarak kabul edilmese de obsesif kompulsif kişilik bozukluğuyla ilişkilendirilebileceği belirtilmiş.

Duygusal mükemmeliyetçilik kavramı da açıklanmış; kişinin hem en yüksek standartlara ulaşmaya çalışması hem de asla hata yapmamaya inanması durumunu ifade etmektedir. Bu durumun aslında sağlıklı bir hedef değil, ulaşılması mümkün olmayan bir konuma ulaşma çabası olduğu vurgulanmış.

Mükemmeliyetçilikten kaynaklanan olumsuz etkiler üzerinde durulmuş; sürekli kusur bulma, yetersizlik hissi, düşük özgüven ve suçluluk duyguları gibi sorunlar mükemmeliyetçi bireylerin karşılaşabileceği durumlar arasında sayılmış. Ayrıca mükemmeliyetçilik nedenlerinin çocukluk dönemine kadar gidebileceği belirtilmiş.

Mükemmeliyetçilikten kurtulma sürecinde kararlılık ve istekli olmanın önemine vurgu yapılmış. Düşünce ve davranışlarınızı fark etmek, alternatif yaklaşımlar geliştirmek ve değişim için çaba göstermek gerektiği belirtilmiş.

Son olarak, obsesif kompulsif bozukluğun tedavi edilebilir bir hastalık olduğu da belirtilmiş. Uzman desteği ve terapi ile bu tür rahatsızlıkların tedavi edilebileceği vurgulanmış.

Verilen bilgiler doğrultusunda mükemmeliyetçilik konusunda bir farkındalık oluşturulmuş ve sorunun nasıl ele alınabileceği hakkında bilgiler sunulmuş.
 
Geri
Üst