Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mukellef olmak ne demek TDK?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.834
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mükellef olmak ne demek TDK?​

Bir işten yükümlü olan kimse. Eksiksiz bir biçimde ve özenlice yapılmış. Vergi ödeme yükümlülüğü bulunan kişi ya da kurum.

Ef al i mükellefinin neler olduğunu bulup araştıralım?​

Ef al i mükellefinin neler olduğunu bulup araştıralım?
Bunlar; farz, sünnet, vacip, mübah, müstehab, mekruh, haram ve müfsiddir. Müslümanların günlük hayatlarında yaptıkları fiiller, işlerin her biri bu sekiz maddede yer alan terimlerin içine girmektedir. Bunların her biri ise Efali mükellefin olarak adlandırılır.

Mükellefin fiilleri nelerdir?​

Ef’al-i mükellefîn (mükelleflerin fiilleri) nelerdir
- Oruç tutmak, farzdır.
- Adağı yerine getirmek, vaciptir.
- Bakımlı olmak, sünnettir.
- Ağlayan bir çocuğu susturmaya çalışmak, müstehaptır.
- Yemek yemek, mubahtır.
- Farz namazdan önce nafile kılmak, mekruhtur.
- Gıybet etmek, haramdır.
- İftira etmek, müfsittir.

Mütevekkil ne demek ne demek?​

Mütevekkil ne demek ne demek?
İslam dininde ise, bir işin gerçekleşmesi için elinden gelen her şeyi yapan ve gerisini Allah’a bırakan kişiler mütevekkil olarak nitelendirilir.
Mükellef ne demek Diyanet?​
Efâl-i mükellefin, mükellefiyet çağına giren, yani buluğ olan her akıllı Müslümanın yapabileceği fiiller anlamına gelen dinî terim. Bunlar 8’e ayrılır. Bu 8 fiilden ilk 5’i yapılması; son 3’ü ise yapılmaması, yani terki istenen vazifelerdir. Yapılması istenen fiillere “emir;” terki istenenlere de “nehy” adı verilir.

Vergi mükellefiyim ne demek?​

Vergi mükellefiyim ne demek?
Vergi mükellefiyeti, vergi mükellefi olma durumunu ifade eder. Vergi mükellefi, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’na göre (VUK) vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu düşen gerçek ya da tüzel kişidir.

Mükellef olmanın şartları nelerdir?​

Bâliğ olması şarttır. Buna göre mükellefiyetin birinci şartı olarak kişinin Müslüman olması gerekmektedir. Müslüman olmayan kimseler, Allah’a ve Peygambere îman edip İslâm dînine girmedikçe, Allah’ın ibâdetle ilgili emir ve yasaklarına muhatap değildirler. Mükellefiyetin ikinci şartı da, âkıl olmaktır.

Mükellefin görevleri nelerdir?​

Mükellefin görevleri nelerdir?
Mükellefin ödevleri vergi kanunlarıyla düzenlenmiştir….
- Bildirmeler,
- Defter tutma,
- Belge temini ve iptali,
- Belge düzenleme,
- Muhafaza ve ibraz ödevleri,
- Diğer ödevler.

Vacip örnekleri nelerdir?​

Hanefi Mezhebinde vacip olan eylemlerden bazıları şunlardır: Vitir namazı ve bayram namazlarını kılmak, bozulan bir nafile orucun kazasını tutmak, Haccda sa’y ve veda tavafı yapmak hanefi mezhebinde vacip olan efallerdendir.

İslam’a göre yapılması gereken fiiller nelerdir?​

İslam’a göre yapılması gereken fiiller nelerdir?
Fıkıh kaynaklarında “ef’âl-i mükellefîn” denilen bu fiillerden maksat, yükümlünün fiillerinin şer’î hükümleridir. Yükümlünün fiilleri sekiz tanedir: Farz, vacip, sünnet, müstehap, mübah, haram, mekrûh ve müfsid. Bu taksim Hanefi hukukçulara göredir.
Müteekkil insan ne demek?​
mütevekkil / متوكل Kendi yapamıyacağı işde aczini bilip başka birisini vekil kabul etmek. Tevekkül eden. Allah’a (C.C.) güvenen ve işlerini O’na güvenerek tanzim eden.

Bundan mütevellit ne demek?​

Bundan mütevellit ne demek?
Arapça kökenli bir kelime olarak Türkçede yerleşik şekilde değerlendirilen mütevellit, eski dönemlerde daha fazla kullanılan bir sözcüktü. TDK açısından bu kelimenin anlamı, ‘Meydana gelmiş, ileri gelmiş’ şeklinde tabir edilmektedir.

Dinde Mükellef Kime Denir?​

Dinen mükellef ne demek? Mükellef olan kimseler, Allahü teâlânın emir ve yasaklarından mes’ûldürler. Allah’ın emir ve yasaklarını, dinî ibâdetleri yerine getirmekle vazifeli olan kimselerin herbirine “mükellef” denir.

Mükellef ne zaman olunur?​

Mükellef ne zaman olunur?
Mükellef de, dinî hitapla yükümlü tutulan, düşünce, söz ve davranışlarına birtakım dünyevî-uhrevî, dinî-hukukî sonuçlar bağlanan aklî melekeleri yerinde (âkıl) ve ergin (bâliğ) olan insan demektir. Mükellefiyetin temel şartı ehliyet, yani kişinin dinî-hukukî sorumluluk taşımaya elverişli olmasıdır.
 
Mükellef olmak kelimesi, genel anlamıyla bir görevi yapmaktan yükümlü olmayı ifade eder. TDK'ye göre mükellef; bir işten yükümlü olan kimse, eksiksiz ve özenlice yapılmış anlamında da kullanılır. Vergi ödeme yükümlülüğü bulunan kişi ya da kurum da mükellef olarak adlandırılır.

Ef'ali mükellefin ise İslam dinindeki fiilleri ifade eder. Bu fiiller farz, sünnet, vacip, mübah, müstehab, mekruh, haram ve müfsiddir. Müslümanların günlük hayatlarında yaptıkları işler bu sekiz kategoride değerlendirilir. Örneğin, oruç tutmak farz iken, gıybet etmek haramdır.

Mütevekkil kelimesi ise İslam dininde bir işin gerçekleşmesi için elinden geleni yapan ve gerisini Allah'a bırakan kişileri ifade eder. Mütevekkil olan kişi Allah'a güvenerek ve inanarak hareket eder.

Vergi mükellefi olmak ise vergi ödemekle yükümlü olan kişiyi ifade eder. Vergi mükellefi, vergi kanunlarına göre vergi ödeme borcu olan gerçek ya da tüzel kişidir. Mükellef olmanın şartları arasında bâliğ olmak yani ergin olmak ve aklı yerinde olmak gibi kriterler bulunur.

Mükellefin görevleri vergi kanunları ile belirlenmiştir. Bildirimde bulunmak, defter tutmak, belge düzenlemek gibi işlemler mükellefin ödevleri arasında yer alır.

Hanefi Mezhebine göre vacip olan eylemler arasında vitir namazı kılmak, bayram namazlarını kılmak, nafile orucun kazasını tutmak gibi fiiller bulunur.

İslam'a göre yapılması gereken fiiller arasında ise farz, vacip, sünnet, müstehap gibi fiiller bulunur. Bu fiiller yükümlünün dinî görevlerini yerine getirmesini ifade eder.

"Müteekkil" kelimesi ise kendi yapamayacağı işlerde başkalarına vekil ya da temsilci olarak yetki veren kişiyi ifade eder.

Son olarak, "Bundan mütevellit" ifadesi, Arapça kökenli olup Türkçede yerleşik olarak kullanılmaktadır ve genel anlamıyla bir durumun meydana geldiği veya ilerlediği anlamına gelir.
 
Geri
Üst