Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mukatebe ne anlama gelir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
49.409
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mukatebe ne anlama gelir?​

MÜKÂTEBE. (ﻣﻜﺎﺗﺒﻪ) i. (Ar. kitābet “yazmak”tan mukātebe) Yazı ile haberleşme, mektuplaşma, yazışma: Senin ahvâlini ve esrârını mükâtebe sûretiyle sormak ve cevâbını almak îcap ederdi (Ahmet A. Konuk).

Köle nedir kime denir?​

Kölelik, bir insanın başka birinin malı ve mülkü olması. Başka bir kişinin malı ve mülkü olan kişiye köle, memlûk veya kul; köle sahibine ise efendi veya mevla denir.
Müdebber köle kime denir?​
Ortaklar ortağı bulundukları köleyi tedbir yoluyla âzat edebilirler. Tedbirde bölünmeyi kabul eden Ebû Hanîfe’ye göre bir kimse ortağı bulunduğu köleyi müdebber kılsa sadece kendi hissesi nisbetinde müdebber sayılır ve diğer ortağın hissesi köle olarak kalır.

Kuranda Mükatebe ne demek?​

Kuranda Mükatebe ne demek?
Gelişen süreçte mükatebe yani kölenin özgürlüğünü bir anlaşmayla satın alması gündeme getirilir, ancak bu koşula bağlanmıştır, onlarda bir hayır/iyilik görülürse bu yapılabilir. Mükatebe usulü, yani özgürlüğü satın alma meselesi para gerektirdiği için köleler, Medine döneminde, zekât alan sınıfa sokulmuşlardır.

Mükâtep ne demek?​

Mükâtep ne demek?
bir bedel karşılığında kölenin efendisi ile yaptığı anlaşma. ekseri toplumlarda kölelik yasal olarak devam edegelmiştir. arap toplumuda muhammed peygamber zamanına kadar sürer. islamiyetle beraber kaldırılır 500’lü seneler itibariyle.

Köleler hukuken kişi midir?​

Köleler, hakkın sahibi değil, ancak hakkın konusu olabilirlerdi. Köleler mal statüsünde oldukları için, şahıs olarak kabul edilmiyorlardı. Köleler şahıs sayılmadıkları için, hak sahibi olamaz, borç altına giremez, davalı ve davacı olamaz, miras bırakamaz, ailesi ve vatanı olamazdı.

Kimler köle olur?​

İslam hukukunda kölelik Şeriata göre insanlar satın alma, savaştan geri kalanların esir edilmeleri ve ganimet olarak cihat yapanlara dağıtılmaları ve ayrıca bu esir ve kölelerin yine esir veya köle olan insanlardan yaptıkları çocukların köle veya cariye sayılmaları yoluyla köleleştirilebilir.
Köle ile cariye arasındaki fark nedir?​
Cariye, kadın köle demektir. Yabancı ülkelerden kaçırılıp özgürlükten yoksun edilerek alınıp satılan ve her konuda efendilerinin isteklerine uymak zorunda olan genç kadın, kadın köle. Köle de cariye de alınıp satılırdı. Mesela ilk müezzin Bilal-i Habeşi hazretleri de bir köleydi.

Müdebber köle satılabilir mi?​

Müdebber köle satılabilir mi?
Kişi müdebber kölesini satabilir. Tedbir işlemi, köleyi azat etmeyi bir sıfata bağlamaktır. İmam Şafii’nin bir görüşüne göre ise vasiyettir. Buna göre kişi müdebber kölesini sattıktan sonra tekrar ona malik olsa, mezhepte esas alınan rivayete göre tedbir işlemi geri dönmüş olmaz.

Hür ve köle olmayan sınıfa ne denir?​

Hür ve köle olmayan sınıfa ne denir?
Köle veya cariyenin efendisine ücret ödemesi ile özgür kalmasına mükatebe denir ve Kur’an’da Nur Suresi’nin 33. ayetinde bu husus kısmen detaylandırılmıştır. Kısas uygulamalarında: Kısas aşirete dayalı toplum düzeninde misilleme olarak anlaşılan ve toplumsal denklik şartı üzerinden yürütülen bir uygulamadır.

Cariyelik kaldırıldı mı?​

Şimdi ise kölelik ve cariyelik statüsü kaldırılmış, tarihe karışmıştır. Bunda İslam’ın çok büyük payı olmuştur. Bundan sonra artık geriye dönüş mümkün olmadığından cariye edinme, insanları köleleştirme geleneği söz konusu değildir. Bu açıdan hiçbir yolla hiçbir kadını cariye edinmek mümkün değildir.

Kurana göre cariyelik nedir?​

Cariye de erkek köleler gibi, mükatebe, (yazılı sözleşme yapma) yoluyla özgürlüğünü satın alabilir. Kuran’ın cariyeler konusundaki görüşü, tıpkı genel kölelik gibi, Hicaz bölgesinin genel anlayışına uygundur ve cariyeliğin kaldırıldığına ilişkin olarak da açık bir ifade yoktur.
Mükatebe Nısfı Mükaleme dir ne demek?​
Elhamdülillah biz, o büyüklerin kendilerine kavuştuğumuz gibi kitaplarına da kavuştuk. “El mükâtebe, nısf-ı mükâleme…” Yani bir saat kitap okumak yarım saat sohbet etmek gibidir… Ubeydullah-ı Ahrâr hazretleri, “Duâların kabul olduğu ânı yakalarsam Sohbet-i sâlihîn isterim” demiş. “Sâlihîn” ne demek?
 
**Mükatebe ne anlama gelir?**

Mükatebe kelimesi, Arapça kökenli olup yazı ile haberleşme, mektuplaşma, yazışma anlamlarına gelmektedir. Bu kelimenin etimolojisi "kitābet"ten gelmektedir ve kökeni "yazmak" anlamına gelmektedir. Yazı yoluyla iletişimi ifade eden bir terimdir.

**Mükâtep ne demek?**

Mükâtep, bir kölenin efendisi ile yaptığı anlaşma karşılığında özgürlüğüne kavuşması anlamına gelmektedir. Bir miktar bedel karşılığında kölenin serbest bırakılmasını ifade eder. Bu uygulama çeşitli toplumlarda görülmüş olup kölelik kurumunun kaldırılmasıyla birlikte tarihe karışmıştır.

**Köleler hukuken kişi midir?**

Köleler, hukuken kişi olarak kabul edilmeyen ve sadece mal statüsünde olan bireylerdi. Bu nedenle köleler hak sahibi olamaz, borç altına giremez, dava açamaz veya miras bırakamazlardı. Kölelik, bir kimseyi sahip olduğu mal gibi değerlendiren bir sistem olarak görülmekteydi.

**Kimler köle olur?**

İslam hukukuna göre kölelik, insanların savaş esirleri olarak edinilmesi, satın alınması veya doğuştan köle olmaları gibi farklı yollarla gerçekleşebilirdi. Cihat yapanlara ganimet olarak dağıtılanlar veya savaşlardan geri kalanlar esir edilerek köleleştirilebilirdi. Ayrıca bazı toplumlarda kölelik sistemleri farklı şekillerde işleyebilirdi.

**Cariye nedir ve köle ile arasındaki fark nedir?**

Cariye, kadın köle anlamına gelir ve genellikle efendilerinin isteklerine uymak zorunda olan genç kadınları ifade eder. Köle ve cariyeler genellikle alınıp satılabilirdi. Farklarından biri, cariyenin daha çok kadın köle anlamında kullanılmasıdır. Özellikle tarihsel olarak kölelik ve cariyelik kurumları farklı toplumlarda ve dönemlerde yaşanmıştır.

Bu konularla ilgili daha fazla detay ve açıklamaya ihtiyacınız varsa belirtebilirsiniz. Ayrıca diğer konular hakkında da sorularınızı bekliyorum.
 
Geri
Üst