AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Muhteriz ne anlama gelir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
142.941
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Muhteriz ne anlama gelir?​

(Ar. iḥtirāz “sakınmak, korunmak”tan muḥteriz) Çok ince düşünmek yüzünden aşırı derecede ölçülü hareket eden, çekingen: Belirdi çehre-i zerdinde muhteriz katarât (Hüseyin Sîret).

Beklemem fazla kifayet ne demek?​

Bunlardan birincisi kafi gelme, yeteri kadar miktarda bulunma ve yetme anlamlarıdır. İkincisi ise bir işi yapma yeteneği ve liyakati anlamına gelmektedir.

Kelimelerin kifayetsiz kalması ne anlama gelir?​

Kelimelerin kifayetsiz kalması ne anlama gelir?
Kifayetsiz, yetersiz olan kişiler için söylenen bir kelimedir. Herhangi bir konuda yeterli olunmaması durumu, kifayetsiz olarak adlandırılıyor.

Rivayete göre ne demek?​

Rivayete göre ne demek?
Rivayete göre, söylentiye göre anlamında söylenen bir sözcüktür. Bireyler söylenti anlamında günlük hayatında kullanabilir.

Mütevazi ve mütevazı ne demek?​

TDK ya göre mütevazi kelimesinin anlamları şunlardır: Mütevazi: Birlerine paralel anlamını ifade eden sıfat. Mütevazı: Gösterişsiz, alçak gönüllü anlamında olan sıfat.

Menfi ne anlama gelir?​

Menfi kelimesi Türkçe’de “1. dışlanan, sürgün edilen, 2. gramerde olumsuz” anlamına gelir. Arapça nfw kökünden gelen manfī منف z “1. dışlanan, sürgün edilen, 2. gramerde olumsuz” sözcüğünden alıntıdır.

Kinayeli ne anlama gelir?​

Kinayeli ne anlama gelir?
Kinâye veya alegori, bir fikri kapalı, dolaylı olarak anlatan üstü örtülü söz. Edebiyatta bir maksattan dolayı sözü hem hakiki, hem mecazi anlamlara uygun olarak kullanmaktır. Bir kelimeyi gerçek anlamının dışında benzetme gayesi gütmeden ve engelleyici ipucu olmaksızın mecazlı anlamda kullanmak olarak da tarif edilir.

Topoğrafik ne demek TDK?​

Topoğrafik ne demek TDK?
Peki, topoğrafya ne demek? Kelimenin anlamı yine TDK’ya göre, bir kara parçasının doğal engebe ve özelliklerini kâğıt üzerinde çizgilerle gösterme işi anlamına geliyor.

Kelimeler kifayetsiz kalıyor kimin sözü?​

Orhan Veli: Bilmezdim şarkıların bu kadar güzel, kelimelerinse kifayetsiz olduğunu.

Söylenti ne anlama gelir?​

i. (< söylen-ti) yeni. Pek çok kimse tarafından söylenen, ağızdan ağıza dolaşan, doğruluğu şüpheli haber, rivâyet3: Ve mahkûmlar umûmî af söylentilerini böyle gündüzlerde çıkarırlar (Bediî Fâik).

Irgat ne anlama gelir?​

Irgat ne anlama gelir?
Türk Dil Kurumu’na göre ırgat kelimesinin manası; tarım işçisi, yapı işçisi, rençper, gemilerde ve binalarda yatay kollar ile ve birkaç kişi aracılığı ile çevrilen bocurgat şeklinde tanımları bulunmaktadır.

Mütevazi ne anlama gelir?​

Mütevazi ne anlama gelir?
Mütevazi kelimesinin sözlük anlamı ‘alçak gönüllü’ ya da ‘gösterişsiz’ olarak dile getirilir. Bu durum genelde kişi için onun bulunduğu karakter yapısına göre söylenir. Kendisiyle ya da yaptığı şeylerle övünmeyi sevmeyen, gösteriş yapmayan ve alçak gönüllü kişiler için mütevazı kelimesi kullanılmaktadır.

Mütevazi insana ne denir?​

Vaz, kendi nefsini hakir görmek anlamına gelirken tevazu da alçakgönüllülük demektir. Tevazu sahibi kişiler ise mütevazı olarak nitelendirilir.

Menfi veya müspet ne demek?​

Menfi veya müspet ne demek? Matematikteki sayı doğrusundan mülhem, sıfır noktasından sağa doğru ilerleme müspet (pozitif) bir hususiyet arz ederken, sola doğru atılan adım, menfi (negatif) bir hamle belirtir.
 
Muhteriz kelimesi, Arapça kökenli olan "iḥtirāz" kelimesinden türemiştir ve "sakınmak, korunmak" anlamına gelir. Çok ince düşünmekten dolayı aşırı derecede ölçülü davranan, çekingen kişiler için kullanılan bir sıfattır. Örnekte verilen cümlede de, "Belirdi çehre-i zerdinde muhteriz katarât" ifadesinde muhteriz kelimesi kullanılarak kişinin aşırı derecede ölçülü hareket ettiği ve çekingen bir tavrı olduğu vurgulanmıştır.

"Mütevazi" kelimesi, Türk Dil Kurumu'na göre "alçak gönüllü" veya "gösterişsiz" anlamına gelmektedir. Diğer yandan "mütevazı" kelimesi de "gösterişsiz, alçak gönüllü" anlamında kullanılmaktadır. Örneğin, bir kişinin mütevazi olması, onun alçak gönüllü yani kendisiyle övünmeyen, beslediği yaptığı işlerle gösteriş yapmayan bir karaktere sahip olduğunu ifade eder.

"Menfi" kelimesi, Türkçe'de "dışlanan, sürgün edilen" ya da gramerde "olumsuz" anlamlarına gelir. Bu kelime Arapça kökenli olup "nfw" kökünden gelmektedir. Menfi, olumsuzluk ifade eden bir terimdir ve genellikle bir durumun ya da olayın olumsuz yönlerini ifade etmek için kullanılır.

"Söylenti" kelimesi ise, yeni anlamına gelen eski bir kelime olan "söylen-ti" kökünden türemiştir. Söylenti, pek çok kişi tarafından ağızdan ağıza dolaşan, doğruluğu şüpheli olan haber ya da rivayet anlamına gelir. Günlük yaşamda sıklıkla karşılaştığımız dedikodular, söylentiler bu kapsamda değerlendirilebilir.

Diğer yandan "Irgat" kelimesi, Türk Dil Kurumu'na göre "tarım işçisi, yapı işçisi, rençper" gibi anlamlara gelmektedir. İş gücüne dayalı çalışan ya da emek veren işçi sınıfını tanımlayan bir terimdir. Irgatlar genellikle tarım, yapı sektörleri gibi alanlarda çalışan ve fiziksel emek harcayan işçileri ifade etmektedir.

Son olarak, "müspet" kelimesi pozitif ve "menfi" kelimesi negatif anlamına gelir. Matematikte kullanılan terimler olan müspet ve menfi, sayı doğrusundaki pozitif (+) ve negatif (-) yönlendirmeleri ifade eder. Müspet, olumlu, pozitif anlamları taşırken; menfi ise olumsuz, negatif anlamları taşır. Bu terimler, matematikte ve genel anlamda karşıt anlamlarını ifade etmek için kullanılır.
 
Geri
Üst