Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Muhtara teblig sure ne zaman baslar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.709
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Muhtara tebliğ süre ne zaman başlar?​

Tebligatı almaya yetkili kişi muhatabın adresten geçici olarak ayrıldığını bildirerek tebligatı almaktan kaçınırsa tebligat yine muhtara yapılır ve buna ilişkin ihtarname kapıya yapıştırılır. Bu durumda tebligat ihtarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarihten itibaren 15 gün sonra yapılmış kabul edilir.

Muhtara gelen tebligat ne olabilir?​

Muhatabına veya muhatap adına almaya yetkili kişilere teslimi mümkün olmayan tebliğ evrakı adrese haber kağıdı bırakılarak muhtar, ihtiyar heyeti üyeleri veya kolluk kuvvetine teslim edilerek tebligat muhatabına yapılmış sayılır.

Mahkemeden tebligat ne zaman gelir?​

Mahkemeden tebligat ne zaman gelir?
Bu sistemde hukuksal süreç, tebligat bildiriminin gönderildiği beşinci günün sonunda başlamış olarak kabul edilmektedir.

Ilk tebligat muhtara yapılır mı?​

7201 Sayılı Tebligat Kanunu’nun 10/1. maddesinde ”Tebligat, tebliğ yapılacak şahsa bilinen en son adresinde yapılır. Şu kadar ki; kendisine tebliğ yapılacak şahsın müracaatı veya kabulü şartıyla her yerde tebligat yapılması caizdir” hükmü yer almaktadır.

Muhtar tebligatı ne kadar süre saklar?​

Tebliğ evrakının saklanması ve ihbarnamenin kapıda kalma süresi MADDE 33 – (1) 29 uncu maddenin ikinci fıkrası ve 31 inci madde gereğince kendisine tebliğ evrakı teslim edilen kişiler, tebliğ evrakını üç ay saklamakla yükümlüdürler.

Tebligat tarihi ne zaman başlar?​

Tebligat tarihi ne zaman başlar?
Madde 31 – (Değişik : 6/6/1985 – 3220/10 md.) İlanen tebliğ, son ilan tarihinden itibaren yedi gün sonra yapılmış sayılır.İlanen tebliğe karar veren merci, icabına göre daha uzun bir müddet tayin edebilir. Ancak, bu süre 15 günü geçemez.
21 e göre tebligat ne zaman yapılmış sayılır?​
İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır”.
Tebligatı teslim alınmazsa ne olur?​
Tebliğ Almak İstemiyorum Derseniz De Muhtara Bırakılır Aynı madde, muhatabın tebliğ almak istemiyorum demesinde de geçerli. Bir nevi “korkunun ecele faydası yok” diyor kanun. Tebliğ almazsanız, muhtar alır ve geçerli sayarım diyor.

Muhtar tebligatı almazsa ne olur?​

Muhtar tebligatı almazsa ne olur?
Bu nedenle de postacı adrese ulaştıramadığı tebligatı muhtarlığa getirmek zorunda. Bizler de 3 ay ve 6 ay saklamak suretiyle teslim alıyoruz. Tabi vatandaşımızda kendisine gelen tebligatı almazsa mahkemelik veya icralık olabilir.

21 maddeye göre tebligat nasıl yapılır?​

Kendisine tebliğ yapılacak kimsenin muvakkaten başka bir yere gittiğini belirten kimse, beyanını imzadan imtina ederse, tebliğ eden bu beyanı şerh ve imza eder. Bu durumda ve tebliğ evrakının kabulden çekinme halinde tebligat, 21 inci maddeye göre yapılır.

Tebliğ edildiği gün sayılır mı?​

Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ (veya tefhim) edildiği gün hesaba katılmaz. Süreler tebliğ tarihini takip eden günden itibaren işlemeye başlar.
 
Muhtara tebliğ süre ne zaman başlar sorusuna verilen cevapta belirtildiği gibi, tebligat ihtarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarihten itibaren 15 gün sonra yapılmış kabul edilir. Yani muhtara yapılan tebligatın başlangıç tarihi, ihtarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarihtir ve 15 gün sonra tamamlanmış olur.

Muhtara gelen tebligat genellikle muhatabına veya muhatap adına almaya yetkili kişilere teslimi mümkün olmayan tebliğ evrakıdır. Bu durumda tebligat, adrese haber kağıdı bırakılarak muhtara teslim edilir ve muhatabına yapılmış sayılır. Muhtar, ihtiyar heyeti üyeleri veya kolluk kuvvetine de teslim edilebilir.

Mahkemeden gelen tebligat, bildirimin gönderildiği beşinci günün sonunda hukuksal süreç için başlamış kabul edilir. Yani mahkemeden gelen tebligat, beşinci günün sonunda işlem görmeye başlar.

Muhtar, tebligat yapılacak şahsın en son bilinen adresinde tebligatı yapar. Ancak muhatabın müracaatı veya kabulü şartıyla tebliğin her yerde yapılması mümkündür. Dolayısıyla ilk tebligat genellikle muhtar aracılığıyla yapılır.

Muhtar tebligatı almışsa, tebligat evrakını üç ay boyunca muhafaza etmekle yükümlüdür. Ayrıca, tebliğ evrakının kapıya yapıştırıldığı tarih, tebligat tarihi olarak kabul edilir ve belirli bir süre içinde kabul edilmiş sayılır.

Tebliğin süresi genellikle tebliğ tarihini takip eden günlerden itibaren işler. Yani tebliğ edildiği gün sayılmaz ve süreler, tebliğ tarihini takip eden günlerde başlar. Bu durum süresi gün olarak belirlenmiş olan durumlarda geçerlidir.
 
Geri
Üst