AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Muhsgk uygulamasi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.205
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Muhsgk uygulaması nedir?​

Muhtasar beyanname ve SGK bildirgelerinin birleştirilmiş hali olan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi (MUHSGK) uygulaması ilk olarak 2017 yılında bazı illerde pilot uygulama ile başladı ve Temmuz 2020 dönemi itibarıyla tüm mükellefler için zorunlu hale geldi.

Muhtasar beyanname 22 kodu nedir?​

Muhtasar beyanname 22 kodu nedir?
Ödeme Türü Kodu 22: GVK nu 18. Maddesindeki serbest meslek ödemelerini içermektedir. Ödeme Türü Kodu 31: Birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işlerine ilişkin olarak yapılan hakediş ödemeleri üzerinden yapılan vergi kesintileri bu koda yazılması gerekmektedir.

Boş muhtasar beyanname nasıl verilir 2021?​

Boş muhtasar beyanname nasıl verilir 2021?
Bas. Cevap: Muhasebe > Beyannameler > Muhtasar kart girişi ekranı içerisinden 151 kod ile kart oluşturulması gerekmektedir. Gerekli hesap tanımları yapıldıktan sonra kart oluşturulması ve kart listesinden boş fiş oluşturulması yeterlidir.

Muhsgk boş verilir mi?​

Muhtasar Beyanname Boş Olarak Verilebilir mi? Tevkifata tabi herhangi bir ödeme olmaması durumunda muhtasar beyanname verme zorunluluğu olduğuna dair kanunda kesin bir hüküm bulunmamaktadır.

Muhsgk neden verilir?​

Muhsgk neden verilir?
Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi, vergi ile ilgili yasal düzenlemeler gereği yapılacak kesintilerin bildirildiği Muhtasar Beyanname ile 5510 sayılı Kanun gereği sigortalıların prime esas kazançları ile yapılacak kesintilerinin tek bir Kuruma birlikte beyanını ifade ediyor.

SGK beyanı nedir?​

SGK beyanı nedir?
5510 sayılı Kanuna göre her bir işyerinde çalıştırılan sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini ihtiva eden Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi, mükellef/işveren veya aracılık yetkisi verilmiş gerçek/tüzel kişiler tarafından onaylanarak vergi dairesine verildiği anda Kuruma da verilmiş sayılır.

Muhtasar ne demek?​

Muhtasar nedir? Kelime anlamına baktığımızda muhtasar kısa, özet demektir. Muhasebe terminolojisinde beyanname ile beraber kullanımına alışkın olduğumuz bu kavram, işverenler veya vergi kesilmesi yapanlar tarafından, kesilen verginin matrahları ile vergi dairesine beyan edilmesi anlamına gelir.
 
MUHSGK uygulaması, muhtasar beyannamelerin ve SGK bildirgelerinin birleştirilmiş halidir. 2017 yılında bazı illerde pilot uygulama ile başlayan MUHSGK uygulaması, Temmuz 2020 dönemi itibarıyla tüm mükellefler için zorunlu hale gelmiştir. Bu uygulama, vergi ile ilgili yasal düzenlemeler gereği yapılacak kesintilerin bildirildiği Muhtasar Beyanname ile 5510 sayılı Kanun gereği sigortalıların prime esas kazançları ile yapılacak kesintilerinin tek bir Kuruma birlikte beyanını sağlar.

Muhtasar beyanname 22 kodu, GVK'nın 18. Maddesindeki serbest meslek ödemelerini içermektedir. Ödeme Türü Kodu 31 ise birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işlerine ilişkin olarak yapılan hakediş ödemeleri üzerinden yapılan vergi kesintilerini kapsamaktadır.

Boş muhtasar beyanname nasıl verilir sorusuna ise Muhasebe > Beyannameler > Muhtasar kart girişi ekranı içerisinden 151 kod ile kart oluşturularak cevap verilmektedir. Gerekli hesap tanımları yapıldıktan sonra kart oluşturulması ve kart listesinden boş fiş oluşturulması yeterli olacaktır.

Muhtasar Beyanname boş olarak verilebilir mi sorusuyla ilgili olarak, tevkifata tabi herhangi bir ödeme olmaması durumunda muhtasar beyanname verme zorunluluğu olduğuna dair kesin bir hüküm bulunmadığı belirtilmektedir.

SGK beyanı ise 5510 sayılı Kanuna göre her bir işyerinde çalıştırılan sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini içeren Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi olarak tanımlanmaktadır. Bu beyanname, mükellef/işveren veya aracılık yetkisi verilmiş gerçek/tüzel kişiler tarafından onaylanarak vergi dairesine verildiği anda Kuruma da verilmiş sayılmaktadır.

"Muhtasar" kelimesi ise kısa, özet anlamına gelmektedir. Muhasebe terminolojisinde beyanname ile beraber kullanılan bu kavram, işverenler veya vergi kesilmesi yapanlar tarafından, kesilen verginin matrahları ile vergi dairesine beyan edilmesini ifade eder.
 
Geri
Üst