- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 141.259
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Muhatap banka çekin kendi üzerine çekilmesi halinde hangisini yapabilir?
muhatap (banka), keşideciye, kendisi üzerine çektiği çekleri ödemeyi vaat eder. hususunda keşideci yönünden herhangi bir özel ehliyet şartı bulunmamaktadır. uyumludur. ödeme yeri kanuna göre belirlenecektir.Muhatap banka neresi?
Muhatap: Çeki ödeyecek banka şubesi. Hamil: Çeki elinde tutan kişi, yani alacaklı. Cironta: Emre yazılı ticari senedi ciro eden kişi. (Ciro, kıymetli evrakın mülkiyet değiştirmesinde kullanılır.
Çek başka bankaya ibraz edilebilir mi?
Çek kural olarak düzenleyenin çek hesabının bulunduğu muhatap bankanın şubesine ibraz edilir. Bunun dışında çek hesabının bulunduğu şubeden başka bir muhatap banka şubesine ibrazı mümkündür.Hangi durumda muhatap bankanın ödeme yükümlülüğü ortadan kalkar?
1) Hamili çeki süresi içerisinde bankaya ibraz etmez ise bankanın ödeme sorumluluğu ortadan kalkar. Bu durumda hamili çeki düzenleyen ile görüşerek yeni vadeli çek almalı veya çekten cayılmadığına dair bankaya yazı yazılmalıdır.
Çekte muhatap banka nedir?
Çek düzenleyen sahibine “keşideci”, çekin muhatabı ve meblağı alacak kişiye “lehdar”, ödeme yapacak olan tarafa da “muhatap” denir.Çekte bankanın ödeme yükümlülüğü ne zaman sona erer?
Muhatap banka, ib- raz eden düzenleyici dışındaki hamile, süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için belirli bir miktar ödemekle yükümlüdür. Bu yükümlülük, çekin, üzerinde yazılı baskı tarihinden itibaren beş yıl içinde muhataba ibraz edilmemesi halinde sona erer.
Keşideci çeki iptal edebilir mi?
TTK’nın 651/2. maddesi uyarınca iptal davasını, çekin zayi olduğu veya zıyaın ortaya çıktığı anda çek üzerinde hak sahibi olan kişi açabilir. Yargıtay yerleşik kararlarında, çekin iptalini isteme yetkisinin lehdar ve hamile ait olduğunu, keşidecinin iptal davası açma hakkının bulunmadığını belirtmektedir.Çeklerde bankaların sorumluluğu nedir?
“Muhatap banka, ibraz eden düzenleyici dışındaki hamile süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için, karşılığının hiç bulunmaması halinde; çek bedeli 3 bin 600 lira veya üzerinde ise 3 bin 600 lira, çek bedeli 3 bin 600 liranın altında ise çek bedelini ödemekle yükümlüdür.