Muhasebeye faturanin hangi nushasi verilir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.060
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Muhasebeye faturanın hangi nüshası verilir?​

İrsaliyeli faturalar ise en az üç nüsha olarak düzenlenmektedir. Bu faturanın ilk iki nüshası müşteriye verilir. Tavsiyemiz faturanın bastırılırken bir nüsha fazla bastırılması yönündedir. Bastırılan fazla nüsha muhasebe fişinin altına konulmalı, diğer nüsha ise sıra numarası halinde ayrıca muhafaza edilmelidir.

Şahsa e-fatura kesilir mi?​

e-Fatura yalnızca e-fatura mükelleflerine kesilip gönderilebilir. e-Arşiv fatura ise göndericinin e-fatura mükellefi, alıcının ise kağıt fatura kullanıcısı veya son kullanıcı olması durumunda kullanılır. Fakat fatura keseceğiniz müşteriniz (tüzel kişi veya son kullanıcı) e-fatura kullanıcısı değil.

E-fatura onaylanmazsa ne olur?​

E-fatura onaylanmazsa ne olur?
Ticari e-fatura gönderdiğinizde, karşı tarafa onay ve red seçenekleri sunulur. Otomatik olarak kabul edilen e-faturada hata olması ya da karşı tarafın e-faturayı kabul etmemesi durumunda e-fatura iptal ya da iade edilebilir.

Fatura kaç nüsha düzenlenir?​

Fatura kaç nüsha düzenlenir?
Normal fatura 2 nüsha (en az) halinde düzenlenir. İrsaliyeli fatura 3 nüsha (en az) olarak düzenlenir. İrsaliyeli faturada Maliye Bakanlığı klişesi ya da noter tasdiki bulunur. İrsaliyeli faturanın üzerinde “İrsaliyeli Fatura” ibaresi yer alır.

Vergi Usul Kanuna göre irsaliyeli faturanın kaç nüsha düzenlenmesi gerekir?​

Vergi Usul Kanunu’nun 230. maddesinin 5 numaralı bendi uyarınca, mal sevkiyatında kullanılması zorunlu belgelerden sevk irsaliyesi konusunda daha önce yayımlanan 167 ve 173 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde uyulması gerekli esaslar belirlenmiş ve sevk irsaliyesinin en az iki nüsha düzenleneceği …

Telefondan e-fatura kesilir mi?​

GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) e-Arşiv Fatura Portalı web sitesi üzerinden fatura kesmek isteyen mükelleflerin cep telefonundan kolayca ve ücretsiz olarak e-Arşiv Fatura kesmesini sağlayan mobil uygulamadır.

E fatura iptal portalı süresi kaç gündür?​

E fatura iptal portalı süresi kaç gündür?
Ticari Fatura Senaryosu dışında düzenlenen e-Faturalar ile ilgili olarak, e-Fatura İptal Portali aracılığı ile e-Faturaya taraf mükelleflerin, e-Faturanın alıcısına iletildiği tarihten itibaren 8 günlük süre içerisinde mali mühür ya da elektronik imzalarını kullanmak suretiyle, iptal talebi oluşturmalarına ve …

Hangi fatura iptal edilemez?​

Hangi fatura iptal edilemez?
Temel e- fatura iptali, e- imza ile mühürlenerek karşı tarafa gönderilen ya da mali mühürle gönderilen e-Faturanın iptali yapılamaz. E-Fatura, faturayı gönderen kişi tarafından iptal edilemez. E fatura, sadece faturanın gönderildiği kurum tarafından, 7 gün içinde iptal edilebilir.
 
Muhasebeye fatura düzenlerken hangi nüshaların verileceği konusunda genellikle belirli kurallar vardır. İrsaliyeli faturalar en az üç nüsha olarak düzenlenir. Bu faturaların ilk iki nüshası müşteriye verilirken, tavsiye edilen uygulama faturanın bastırılırken bir nüsha fazla bastırılmasıdır. Bu fazla bastırılan nüsha genellikle muhasebe fişinin altına konulur. Diğer nüshalar ise sıra numarası halinde ayrıca muhafaza edilmelidir. İrsaliyeli faturalarda Maliye Bakanlığı klişesi ya da noter tasdiki bulunur ve fatura üzerinde "İrsaliyeli Fatura" ibaresi yer alır.

Vergi Usul Kanunu'na göre irsaliyeli faturanın kaç nüsha düzenlenmesi gerektiği de belirli kurallarla belirlenmiştir. Kanunun 230. maddesine göre, mal sevkiyatında kullanılması zorunlu belgelerden biri olan sevk irsaliyesi en az iki nüsha olarak düzenlenmelidir.

E-faturalar da günümüzde sıkça kullanılan bir fatura çeşidi olup, bu faturaların çeşitli uygulamaları ve süreçleri bulunmaktadır. Örneğin, e-Fatura gönderildiğinde karşı tarafa onay ve red seçenekleri sunulur. Eğer karşı taraf e-Faturayı kabul etmezse veya otomatik olarak kabul edilen e-Faturada hata olursa, e-Fatura iptal edilebilir veya iade edilebilir.

E-fatura işlemleri genellikle Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yönetilmektedir. GİB'in e-Arşiv Fatura Portalı web sitesi üzerinden fatura kesmek isteyen mükelleflerin, cep telefonlarından kolayca ve ücretsiz olarak e-Arşiv Fatura kesmelerini sağlayan bir mobil uygulaması bulunmaktadır.

E-fatura ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de iptal süreleri ve koşullarıdır. Örneğin, ticari fatura senaryosu dışında düzenlenen e-Faturalar ile ilgili olarak, mükellefler e-Faturanın alıcısına iletilmesinden itibaren 8 günlük bir süre içerisinde mali mühür ya da elektronik imzalarını kullanarak iptal talebi oluşturabilirler.

Son olarak, temel e-fatura iptali konusunda da bazı kurallar bulunmaktadır. Örneğin, e-faturayı gönderen kişi tarafından iptal edilemeyen e-Faturalar bulunmaktadır. E-fatura genellikle faturanın gönderildiği kurum tarafından belirlenen kurallar ve süreler dahilinde iptal edilebilir.
 
Geri
Üst