Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Muhasebe fislerinden yevmiye defterine kayit icin gecis suresi ne kadardir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
48.559
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Muhasebe fişlerinden yevmiye defterine kayıt için geçiş süresi ne kadardır?​

Yevmiye defterine yazılacak işlemler günlük olarak tutulmalı veya en geç 10 gün içinde deftere kayıt yapılmalıdır. Muhasebe fişlerine göre kayıt yapan firmalarda ise en geç 45 gün için kaydedilmelidir.

Muhasebe fişi kullanmayan işletmelerde ticari işlemlerin ticari defterlere kayıt süresi kaç gündür?​

Muhasebe fişi kullanmayan işletmelerde ticari işlemlerin ticari defterlere kayıt süresi kaç gündür?
(4) Kayıtlarını devamlı olarak muhasebe fişleri, primanota ve bordro gibi yetkili amirlerin imza ve parafını taşıyan mazbut vesikalara dayanarak yürüten işletmelerde, işlemlerin bunlara kaydedilmesi, deftere işlenmesi hükmündedir. Ancak bu kayıtlar dahi defterlere 45 günden daha geç intikal ettirilemez.

Yasal defterlere kayıt süresi kaç gündür?​

Yasal defterlere kayıt süresi kaç gündür?
Maddede muameleler defterlere zamanında kaydedilir. Şöyle ki; a) Muamelelerin hacmine ve icabına uygun olarak muhasebenin düzen ve açıklığını bozmayacak bir zaman zarfında kaydedilmesi şarttır. Bu gibi kayıtların 10 günden fazla geciktirilmesi caiz değildir.

Günlük işlemler neye dayanarak yevmiye defterine kaydedilir?​

Yevmiye Defterinin Tanımı: Muhasebede, ticari işlemlerin belgelere dayanarak tarih sırası ile, maddeler halinde kaydedildiği deftere yevmiye defteri (Günlük Defter) denir. Yevmiye defterine yapılan her kayıt mutlaka bir belgeye dayanmalıdır. Muhasebede belgesi olmayan hiçbir işlem kaydedilemez.

Muhasebe sisteminde Ticari Belgeler ait kayıtlar kaç gün içinde ilgili defterlere kaydedilir?​

Muhasebe sisteminde Ticari Belgeler ait kayıtlar kaç gün içinde ilgili defterlere kaydedilir?

Mahsup fişi ne demek?​

Mahsup fişi ne demek?
Mahsup fişi, kasa hesabında bir hareket olmadığında, kasa hesabı dahilinde olmayan bir işlem olduğunda yani işletmenin nakitlerini ilgilendirmeyen ve herhangi bir gelir gider söz konusu olmayan bir durumda düzenlenen muhasebe fişi türüdür. Tahsil ve tediye fişinde kasa hesabı bulunmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi tutulması zorunlu defterlerden biridir?​
Güncel vergi mevzuatı hükümleri dikkate alındığında Defter-i Kebir bilanço esasına göre defter tutmakla yükümlü olan tüm gerçek ve tüzel kişiler tarafından tutulması zorunlu defterler arasında yer almaktadır. Bunun paralelinde güncel ticaret mevzuatı da Defter-i Kebir’in tutulması gerekliliğini hüküm altına almıştır.

Aşağıdakilerden hangisi Türk Ticaret Kanununa göre düzenlenmesi zorunlu olan defterlere verilen addır?​

Aşağıdakilerden hangisi Türk Ticaret Kanununa göre düzenlenmesi zorunlu olan defterlere verilen addır?
Buna göre; ➢ Tacirler tarafından tutulmazsı zorunlu olan ticari defterler Yevmiye, Defteri Kebir Ve Envanter Defteri olup, bu defterler haricinde tutulacak defterler Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu tarafından bir tebliğ ile belirlenir.

Yevmiye defterine hangi tür işlemler kaydedilir?​

Yevmiye defterine hangi tür işlemler kaydedilir?
Yevmiye defterinde iki çizgi arasında yer alan terimler yevmiye maddesini oluşturur. Yevmiye maddesine kayıt yapılırken önce borçlu hesaplar kaydedilir, daha sonra alacaklı hesaplar kaydedilir. Borçlu hesapların tutarları borç sütununa, alacaklı hesapların tutarları alacak sütununa yazılır.

Vergi Dairesi, tereddüt vergi hatalarını tespit eder ve düzeltir.?​

Vergi dairesi, tereddüt edilmeyecek derecede açık vergi hatalarını tespit ettiği takdirde kendiliğinden düzeltir. Mükellefin düzeltme başvuruları üzerine de gerekli inceleme yapılarak düzeltme işlemi yapılabilir.

Vergi hatasının Vergi Dairesi tarafından düzeltilmesi gerekir.?​

Vergi hatasının Vergi Dairesi tarafından düzeltilmesi gerekir.?
Vergi hatasının vergi dairesi tarafından düzeltilmesi için, vergi hatalarının yargılamayı gerektirmemesi, ilk bakışta anlaşılabilecek açıklıkta olması gerekmektedir. Hatalarının düzeltilmesinde hatanın miktarı önemli değildir.

Vergi hatası nelerdir?​

Vergi hatası nelerdir?
Vergi hatasının düzeltilmesi ise, yargı yoluna gidilmeksizin vergi hatalarının mükellefin başvurusu üzerine veya kendiliğinden vergi dairesi tarafından idari bir şekilde düzeltilmesidir. Vergi Hataları Nelerdir? Vergi Usul Kanunu’na göre vergi hataları ikiye ayrılmaktadır:
 
Muhasebe fişlerinden yevmiye defterine kayıt için belirli süreler vardır. Öncelikle, yevmiye defterine yazılacak işlemler günlük olarak tutulmalı veya en geç 10 gün içinde deftere kayıt yapılmalıdır. Ancak, muhasebe fişlerine göre kayıt yapan firmalarda ise en geç 45 gün içinde kaydedilmelidir.

Yasal defterlere kayıt süresi ise muamelelerin hacmine ve icabına uygun olarak muhasebenin düzen ve açıklığını bozmayacak bir zaman zarfında kaydedilmesini şart koşmaktadır. Bu gibi kayıtların 10 günden fazla geciktirilmesi ise caiz değildir.

Ticari işlemlerin ticari defterlere kayıt süresi de belirli kurallara tabidir. Örneğin, muhasebe sisteminde ticari belgelere ait kayıtların ilgili defterlere en geç 45 gün içinde kaydedilmesi gerekmektedir. Buna ek olarak, günlük işlemlerin yevmiye defterine kaydı da belgelere dayanarak yapılmalıdır.

Mahsup fişi ise kasa hesabında bir hareket olmadığında veya işletmenin nakitlerini ilgilendirmeyen durumlarda kullanılan bir muhasebe fişi türüdür. Kasa hesabı dahilinde olmayan işlemler için düzenlenir ve nakit akışını etkilemez.

Vergi hatası kavramı da önemlidir. Vergi dairesi, tereddüt edilmeyecek derecede açık vergi hatalarını tespit ettiği takdirde kendiliğinden düzeltebilir. Ancak vergi hatalarının yargılamayı gerektirmemesi ve ilk bakışta anlaşılabilir olması gerekmektedir. Vergi hatası düzeltme işlemi mükellefin başvurusu üzerine veya vergi dairesi tarafından idari bir şekilde gerçekleştirilebilir.
 
Geri
Üst